Ikon (data)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et ikon er et lite symbol som representerer en handling, et program eller en fil i en datamaskin. Ved å klikke på ikonet kan brukeren utføre forskjellige operasjoner, som å åpne, flytte eller slette programmet eller filen som ikonet representerer.

Dataikoner kan også være plassert i en verktøylinje der brukeren kan aktivere en funksjon i programmet ved å klikke på ikonet.

På samme måte som tekst kan representere informasjon, kan ikoner gjøre samme nytten. Spesielt i applikasjoner der det er lite plass tilgjengelig er ikoner mye brukt for å hjelpe brukeren navigere på siden [1].

Ikoner har fordelen at de kan oppleves som mer estetiske enn tekst. For å navigere på en nettside kan ikoner brukes for å erstatte tekst. Ikoner bør brukes i grensesnitt der brukeren har begrensede valgmuligheter [1].

Ikoner kan ligne fysisk på det det skal representere som for eksempel en av/på knapp. Det kan også representere noe som ikke fysisk ligner som den mye brukte hamburgermenyen.

Et problem med ikoner er derimot at betydningen ikonet representerer ikke kommer like klart frem som ved tekst. Ikoner åpner i større grad opp for tolkninger, noe som kan føre til misforståelser eller forvirring.

Universielle ikoner[rediger | rediger kilde]

Det finnes noen få ikoner som oftest ikke skaper misforståelser eller forvirring. Disse blir gjerne kalt universielle ikoner, eller standard ikoner. Eksempel på slike ikoner kan være ikonet for "Søk"(forstørrelsesglass), "Hjem"/"Hovedsiden" (et hus), "Skriv ut" (en printer). Selv om disse ikonene i stor grad er lett å forstå for de fleste, kan det i noen tilfelle være nødvendig å legg til tekst i tillegg til ikonet, for å unngå misforståelser.[2]

Eksempler på ikoner[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Rosenfeld, Louis (2015). «7». Information Architecture for the web and beyond. CA: O'Reilly. 
  2. ^ «Icon Usability». Nielsen Norman Group (engelsk). Besøkt 30. november 2018.