Medieformat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et medieformat er en måte å komprimere eller dekomprimere digital lyd eller bilde. Multimedieformater blir ofte også referert til som kodek eller format eller også uoversatt fra engelsk: codec

Lisenser[rediger | rediger kilde]

Enheter og programvare som skal spille av et medieformat er avhengig av å ha tilgang til spesifikasjonene. Det finnes to typer lisenser for medieformater, som kategoriserer medieformater i frie/åpne eller proprietære. De frie medieformatene er tilgjengelig for hvem som helst å benytte i en hvilken som helst avspiller. De proprietære krever ofte en lisensavgift per avspilling eller per avspillerenhet, som gjør at proprietære medieformater ikke kan brukes av alle.

Komprimeringskvalitet[rediger | rediger kilde]

Det fleste slike formater mister kvalitet under komprimeringen. Opprinnelig ble dette gjort for å gjøre de komprimerte filene små nok til å kunne overføres over ikke-bredbånd nettverk og lagret på relativt dyre lagringsmedia, slik som harddisker, i motsetning til billige medier, slik som CD-rom og DVD.

Det finnes formater som ikke taper noen som helst kvalitet under komprimeringen, men for de fleste formål er den mindre kvalitetsforbedringen ikke verd økningen i datastørrelse, som ofte er betydelig. Hovedunntakelsen for dette er hvis dataene skal gjennom videre prosessering, hvor gjentatt komprimering alltid vil føre til ytterligere kvalitetstap, slik at det er lett identifiserbart, (synlig eller hørbart eller både og).

Mange formater er skrevet for å fremheve bestemte sider av mediet som skal komprimeres. For eksempel, trenger en digital video av en sportshendelse, slik som fotball eller håndball, å håndtere bevegelser bra, men ikke nødvendigvis eksakt fargegjengivelse. Til motsetning trenger en video av kunstutstilling trenger å gjengi farger og overflateteksturer bedre enn raske bevegelser.

Mange multimediedatastrømmer trenger å inneholde både lyd, bilde og tekst, og ofte en del metadata som tillater synkronisering av lyd og bilde. Hver av disse tre strømmene kan håndteres av forskjellige programmer, prosesser eller maskinvare; men for at multimediadatastrømmen skal være lett å lagre og overføre, må den innkapsles i et multimediekonteinerformat.

Selv om mange mennesker forklarer at AVI er et medieformat, tar de feil. AVI er et multimediekonteinerformat, som er i stand til å inneholde flere forskjellige medieformater (men ikke etter en ISO standard). Det er andre velkjente alternative konteinere, slik som de frie Ogg og Matroska (mkv), som har betydelige fordeler over avi.

Se også[rediger | rediger kilde]