GTK+

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
GTK+
GTK logo.svg
Awf-2020-2.png
Utvikler(e)GNU-prosjektet[1]
Utgitt14. april 1998
Nyeste versjon3.20.6
Nyeste beta-versjon3.17 (Ennå ikke utgitt)
Plattformmultiplattform
OperativsystemMultiplattform
Skrevet iC
SjangerVerktøykasse for skjermelementer
TypeWidgetverktøy
LisensLGPL 2.1,[2] GNU Lesser General Public License
Nettstedhttp://gtk.org/

GTK+, eller GIMP Toolkit, er et fritt og åpent multiplattform widget verktøy for å lage grafiske brukergrensesnitt. Det er skrevet i programmeringsspråket C, er lisensisert under GNU Lesser General Public License 2.1, og er en del av GNU-prosjektet. GTK+ er et av de mest populære verktøyene for vindussystemet X og Wayland. Det har blitt brukt til å utvikle blant annet skrivebordsmiljøene GNOME, Xfce, LXDE, MATE, Cinnamon, ROX Desktop og Sugar.

GTK+ ble opprinnelig laget for GIMP i 1997 av Spencer Kimball og Peter Mattis, medlemmer av eXperimental Computing Facility ved University of California, Berkeley.

GTK+ benytter det objekt-orienterte program-biblioteket GObject. GObject var en del av GTK+, før lanseringen av GTK+ 2.0 den 27. februar 1999.

Plattformer[rediger | rediger kilde]

GTK+ ble opprinnelig laget for vindussystemet X, og dette er fortsatt verktøyets viktigste plattform. GTK+ kan brukes på UNIX (operativsystemene Solaris, HP-UX, Irix, AIX) og det Unix-liknende operativsystemet Linux.

Etterhvert som årene har gått, har GTK+ blitt portert til vindussystemer for andre operativsystemer. Den nåværende versjonen er tilgjengelig for DirectFB, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Mac OS X v10.4, Mac OS X v10.5, Mac OS X v10.6 og Mac OS X v10.7.

Tidligere versjoner av GTK+ har også vært tilgjengelige for Windows 95, Windows 98 og Windows NT 4.0.

Grafisk utseende[rediger | rediger kilde]

Brukere kan også endre det grafiske utseendet til GTK+. Det finnes en rekke programmer (display engines) som emulerer GTK+ til å benytte utseendet til andre populære verktøy og plattformer, deriblant Motif, Q Toolkit og NeXTSTEP.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]