GTK+

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
GTK+
GTK+
Skaper Spencer Kimball og Peter Mattis
Utvikler GNOME Foundation
Utgitt 1997
Nyeste versjon 3.4.1 (16. april 2012)
Nyeste beta-versjon 3.3.6 (19. desember 2011)
Operativsystem Multiplattform
Skrevet i C
Sjanger Verktøykasse for skjermelementer
Lisens GNU Lesser General Public License 2.1
Nettside http://gtk.org/

GTK+, eller GIMP Toolkit, er et fritt, multiplattform widget verktøy for å lage grafiske brukergrensesnitt. GTK+ er et av de mest populære verktøyene for vindussystemet X, og er blitt brukt til å utvikle blant annet skrivebordsmiljøene GNOME og Xfce.

GTK+ ble opprinnelig laget for GIMP i 1997 av Spencer Kimball og Peter Mattis, medlemmer av eXperimental Computing Facility ved University of California, Berkeley. GTK+ er lisensiert under GNU Lesser General Public License, er fri programvare og en del av GNU Prosjektet.

GTK+ er skrevet i programmeringsspråket C, og benytter det objekt-orienterte program-biblioteket GObject. GObject var en del av GTK+, før lanseringen av GTK+ 2.0 den 27. februar 1999.

Plattformer[rediger | rediger kilde]

GTK+ ble opprinnelig laget for vindussystemet X, og dette er fortsatt verktøyets viktigste plattform. GTK+ kan brukes på UNIX (operativsystemene Solaris, HP-UX, Irix, AIX) og det Unix-liknende operativsystemet Linux.

Etterhvert som årene har gått, har GTK+ blitt portert til vindussystemer for andre operativsystemer. Den nåværende versjonen er tilgjengelig for DirectFB, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Mac OS X v10.4, Mac OS X v10.5, Mac OS X v10.6 og Mac OS X v10.7.

Tidligere versjoner av GTK+ har også vært tilgjengelige for Windows 95, Windows 98 og Windows NT 4.0.

Grafisk utseende[rediger | rediger kilde]

Brukere kan også endre det grafiske utseendet til GTK+. Det finnes en rekke programmer (display engines) som emulerer GTK+ til å benytte utseendet til andre populære verktøy og plattformer, deriblant Motif, Q Toolkit og NeXTSTEP.

Se også[rediger | rediger kilde]