Portering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Portering er innen datavitenskap prosessen ved å tilpasse programvare slik at et kjørbart program kan brukes i et datamiljø som er forskjellig fra det som det opprinnelig ble skrevet for. For eksempel, forskjellig operativsystem, CPU, eller et tredjeparts bibliotek. Begrepet brukes generelt om det å endre programvare/maskinvare slik at den kan brukes i forskjellige miljø.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Begrepet er ikke generelt benyttet om prosessen ved å tilpasse programvare til å kjøre med mindre minne på samme CPU og operativsystem. Det brukes heller ikke om å skrive om kildekode til forskjellige programmeringsspråk, som heller kalles henholdsvis «optimalisering» og «oversetting».

Programvareutviklere hevder ofte at programvare de skriver er portabel, som betyr at det kreves lite innsats for å tilpasse det til et nytt miljø. Mengden innsats som faktisk kreves avhenger av flere faktorer, inkludert hvor mye det opprinnelige miljøet («kildeplattformen») skiller seg fra det nye miljøet («målplattformen»), erfaringen til utviklerne med hvilke programmeringsspråk-konstruksjoner og tredjeparts API-kall som sannsynligvis ikke er portable, og mengden innsats investert av de opprinnelige utviklerne med å bare benytte portable konstruksjoner.

Portering i spill[rediger | rediger kilde]

Portering er også begrepet som brukes når et videospill laget for å kjøre under én plattform, om det er en personlig datamaskin eller spillkonsoll, blir konverter for å kjøre på forskjellige plattformer. Tidligere videospill-porteringer ble ofte «uekte porteringer», men heller omarbeidede versjoner av spillene. Flere og flere videospill blir nå utviklet ved å bruke programvare som kan gi ut kode for PC-er så vel som en eller flere konsoller.

Linux Game Publishing er en ledende porteringsbedrift involvert i å portere spill til operativsystemet GNU/Linux.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]