Hopp til innhold

Nettradio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nettradio-mottaker

Nettradio er betegnelsen på radio som streames over Internett. Nettradio trenger ikke være tradisjonelle radiostasjoner som lokale- og riksdekkende FM eller DAB -stasjoner.

Fordi radiosignalet blir distribuert over Internett, blir det mulig å lytte på radiostasjoner fra hele verden. Det kan eksempelvis være å lytte på lokalradio i Tyskland fra Norge og du kan få tilgang til tusenvis av radiokanaler fra hele verden, både lokale og riksdekkende. På samme måte kan vi fra Norge reise til utlandet, og samtidig lytte på lokalradio hjemme – dette kan gjøres fra hele verden.

Kringkaste nettradio[rediger | rediger kilde]

For å sende nettradio må tilbyderen ha en lydkilde som f.eks. CD-plate, MP3 eller tilsvarende, i tillegg til en tjener som faktisk sender lyden ut på nettet. Tjeneren er en datamaskin med spesiell programvare som tillater utsendelse av lyd. Slik programvare kan være SHOUTcast, Windows Media eller tilsvarende nettbaserte løsninger.

Radiostasjonen kopierer normalt musikk fra en CD til datamaskinens platelager, eller kjøper/laster ned musikk fra Internett. Dette blir lagt til i spillelister, som ved vanlig avspilling. Radiostasjonen sender normalt denne sendingen videre til en egen tjener som nyttegjør seg av stor båndbredde. Tjeneren distribuerer så sendingen direkte til lytterne.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kringkasting av radio startet tidlig på 1920-tallet, men ble ikke mobilt tilgjengelig før i 1954, da transistorradioen ble tilgjengelig.

Nettradio følger samme utvikling og er en nyere form for radio. Nettradio var i begynnelsen på 1990-tallet kun tilgjengelig for PC-er med installert programvare til å spille av. Dette har de siste årene endret seg i utvikling, og i likhet med vanlig radio er nettradio nå mobilt og trådløst tilgjengelig for produkter som bilstereo, nettbrett og mobiltelefoner med en vanlig internettforbindelse via mobilnett, WIFI eller kabel.

Virtuelle kringkastere[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange virtuelle radiokringkastere på Internett, for eksempel TuneIn, som gjør nettradiosendinger tilgjengelig for vanlige internettbrukere på tilsvarende måte som et radioapparat tilgjengeliggjør DAB og FM-sendinger. Slike kringkaster ikke selv radiosendingene, men opererer som portaler for reelle kringkastere. Virtuelle radiokringkastere kan åpne en direkte kobling mellom klienten – brukeren – og radiostasjonens tjener, eller radiokringkastingen kan rekodes for nye formater eller på andre måter endre karakter. Hvis det settes opp en direkte tilgang mellom brukeren og kringkasteren antar enkelte aktører at opphavsretten ikke blir krenket. Men hvis sendingen omkodes for andre formater eller endres, mener disse at en må inngå avtaler som sikrer opphavsretten. Dette er tildels parallelt med søkemotorer på nettet som lenker nettsteder uten å endre disses karakter, mens tjenester som behandler materialet og endrer utseende og innhold må inngå egne avtaler. De små utdragene i trefflistene vil falle inn under sitatretten.

Norske nettradiostasjoner[rediger | rediger kilde]

Alle de norske radiostasjonene sender nå vanligvis nettradio parallelt med sendingene på DAB og FM, for eksempel NRK P1, Radio Norge og Radio Rock. Portalen Radiomannen.no har en liste over de fleste tilgjengelige norske nettradiostasjonene, og en radio-app for Android og for iPhone som kan benyttes til å høre kanalene.

Norske nettradiokanaler i iTunes[rediger | rediger kilde]

Nettsiden Mac1.no har en populær nettradiopakke til iTunes som legger inn rundt 100 norske nettradiokanaler. Alt fra små lokalstasjoner til de store kommersielle. Pakken inkluderer i tillegg flere svenske og danske nettradiokanaler. Den automatiske pakken er til Mac OS X, mens Windows-brukere kan legge M3U-filene inn i iTunes.