Nettradio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nettradio-mottaker

Nettradio er betegnelsen på radio som streames over Internett. Nettradio trenger ikke være tradisjonelle radiostasjoner som lokale- og riksdekkende FM-stasjoner.

Fordi radiosignalet blir distribuert over Internett, blir det mulig å lytte på radiostasjoner fra hele verden. Det kan eksempelvis være å lytte på lokalradio i Tyskland fra Norge og du kan få tilgang til over 13 000 radiokanaler fra hele verden, både lokale og riksdekkende. På samme måte kan vi fra Norge reise til utlandet, og samtidig lytte på lokalradio hjemme – dette kan gjøres fra hele verden.

Kringkaste nettradio[rediger | rediger kilde]

For å sende nettradio må tilbyderen ha en lydkilde som f.eks. CD-plate, MP3 eller tilsvarende, i tillegg til en tjener som faktisk sender lyden ut på nettet. Tjeneren er en datamaskin med spesiell programvare som tillater utsendelse av lyd. Slik programvare kan være SHOUTcast, Streamcast, MuSE, Windows Media eller i kombinasjon med nettbaserte løsninger som PhpStreamcast, for å nevne noen.

Radiostasjonen kopierer normalt musikk fra en CD til datamaskinens platelager, eller kjøper/laster ned musikk fra Internett. Dette blir lagt til i spillelister, som ved vanlig avspilling. Radiostasjonen sender normalt denne sendingen videre til en egen tjener som nyttegjør seg av stor båndbredde. Tjeneren distribuerer så sendingen direkte til lytterne.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kringkasting av radio startet tidlig på 1920-tallet, men ble ikke mobilt tilgjengelig før i 1954, da transistorradioen ble tilgjengelig.

Nettradio følger samme utvikling og er en nyere form for radio. Nettradio har siden 1990-tallet vært tilgjengelig bare for PC-er med installert programvare til å spille av. Dette har de siste årene endret seg i utvikling, og i likhet med vanlig radio blir nettradio mobilt og trådløst tilgjengelig for produkter som bilstereo, PDA-er og mobiltelefoner i neste generasjons nettverk.

Virtuelle kringkastere[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange virtuelle radiokringkastere på Internett. Slike kringkaster ikke selv men opererer som portaler for reelle kringkastere. Den største er VTuner som har over 7 800 nettradiostasjoner. I Norge finnes Aller Edge, tidligere Nordic Web Radio, som også driver kringkastingstjenester.

Virtuelle radiokringkastere kan åpne en direkte kobling mellom klienten – brukeren – og radiostasjonens tjener, eller radiokringkastingen kan rekodes for nye formater eller på andre måter endre karakter. Hvis det settes opp en direkte tilgang mellom brukeren og kringkasteren antar enkelte aktører at opphavsretten ikke blir krenket. Hvis sendingen omkodes for andre formater mener disse at en må inngå avtaler som sikrer opphavsretten. Dette er tildels parallelt med søkemotorer på nettet som lenker nettsteder uten å endre disses karakter, mens tjenester som behandler materialet og endrer utseende og innhold må inngå egne avtaler. De små utdragene i trefflistene vil falle inn under sitatretten.

Norske nettradiostasjoner[rediger | rediger kilde]

Det finnes en rekke radiostasjoner i Norge som sender primært på Internett. Eksempler på nettradiostasjoner, PowerWave, Radio 3 Norge Radiolive og Smashradio. NorskRadio.org er en portal som har samlet norske riksdekkende og lokalradiostasjonene på en nettside.

Norske nettradiokanaler i iTunes[rediger | rediger kilde]

Nettsiden Mac1.no har en populær nettradiopakke til iTunes som legger inn rundt 100 norske nettradiokanaler. Alt fra små lokalstasjoner til de store kommersielle. Pakken inkluderer i tillegg flere svenske og danske nettradiokanaler. Den automatiske pakken er til Mac OS X, mens Windows-brukere kan legge M3U-filene inn i iTunes.