Hopp til innhold

Motif

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Motif er navnet på et grafisk brukergrensesnitt basert på vindussystemet X, som kjører på Unix og andre POSIX-kompatible operativsystemer. Motif er også navnet på et widgetverktøy for utvikling av programvare på slike plattformer. Motif oppstod i juli 1989 som en konkurrent til OPEN LOOK på Unix arbeidsstasjoner. Det er idag den grunnleggende byggesteinen i Common Desktop Environment.

Motif API er definert gjennom standarden IEEE 1295. Versjon 2.1 av Motif støtter Unicode, som har fått stor utbredelse i mange flerspråklige datasystemer.

Utseendet til Motif er preget av firkantede «meislede», tredimensjonale effekter på de ulike delene av brukergrensesnittet – menyer, knapper, rullegardin-knapper, tekstbokser, og lignende.

Motif ble konstruert for å ligne på datidens Microsoft Windows og OS/2s Presentation Manager, og Microsoft spilte en nøkkelrolle i utformingen av den opprinnelige stilguiden.

Motif ble utviklet av Open Software Foundation (OSF), som nå er blitt en del av The Open Group og ble derfor noen ganger kalt OSF Motif.

Motif toolkit var den første implementasjonen av Motifs API. Det finnes også en Open Motif, som blir lansert under mer liberale lisenser. Prosjektet LessTif er en implementasjon som er fri programvare, lisensiert under GNU Lesser General Public License.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata