OpenBSD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
OpenBSD 3.7

OpenBSD er et fritt operativsystem som kan kjøres på mange forskjellige datamaskinarkitekturer. OpenBSD fokuserer på sikkerhet, og er utviklet på en proaktiv og forsiktig måte. Dette gjør systemet svært stabilt og sikkert. Prosjektet ledes av Theo de Raadt, som også var en av de som utviklet NetBSD. Systemet er en avart av Berkeley Software Distribution.

OpenBSD ble utviklet på grunn av filosofiske og personlige motsetninger imellom de Raadt og de andre utviklerene av NetBSD. Selv om sikkerhet er en av de største årsakene for operativsystemets eksistens, er det langt fra det eneste utviklerene fokuserer på, og systemet er i dag kjørbart på 12 forskjellige plattformer.

Fra og med versjon 3.5 inkluderer systemet en avart av XFree86 4.4-RC2 på grunn av forandringer i XFree86-lisensen. Systemet er dermed det eneste BSD-systemet med en egen versjon av vindussystemet X.

Til og med juni 2002 brukte OpenBSD slagordet "No remote hole in the default install, in nearly 6 years". Dette ble skiftet til "Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!" etter at et hull ble oppdaget. Enkelte har kritisert dette slagordet, siden den enkleste installasjonspakken inkluderer svært få tjenester, og enkelte programmer som har blitt inkludert tidligere har senere vist seg å ha hull. Andre regner dette for å være en av systemets største fordeler; få applikasjoner installeres som basis, noe som gjør systemet svært sikkert i utgangspunktet. Uansett hva de forskjellige frontene mener er OpenBSD et forbløffende sikkert operativsystem.

På grunn av dets sikre design blir OpenBSD ofte brukt som basis for brannmurer og andre systemer innen datasikkerhet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: OpenBSD – bilder, video eller lyd