Berkeley Software Distribution

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Berkeley Software Distribution (BSD) er et felles navn for unix-baserte operativsystemer som ble utviklet ved University of California, Berkeley på 1970-tallet. Navnet brukes også på moderne varianter av programvaren.

Historie[rediger | rediger kilde]

I den tidlige dataalderen ga det amerikanske telefoni- og IT-selskapet AT&T Bell Laboratories en generell lisens til Berkeley og andre universiteter som ga de mulighet til å bruke og utvide kildekoden til deres UNIX operativsystem. Berkeley brukte systemet som basis for forskning innen design av operativsystemer på 1970-tallet og 1980-tallet.

Etter en stund hadde nesten alle komponenter i de forskjellige systemene som universitetene brukte blitt byttet ut, og på begynnelsen av 1990-tallet ble kildekoden til BSD frigitt under en proprietær BSD-lisens. Dette førte til en opphavsrett-disputt imellom Berkeley og AT&T som ble avgjort i Berkeleys favør. Dette førte til at BSD ble et fritt operativsystem.

Teknologi[rediger | rediger kilde]

BSD var en pionér innen data, og svært mye av det som i dag anses som standard ble utviklet ved universitetet. Berkeleys UNIX-variant var den første distribusjonen med støtte for Internett-protokoller; Berkeley Sockets. Dette gjorde det like enkelt å lese og skrive filer over et nettverk som direkte til en lokal harddisk. AT&T lanserte senere en egen variant, STREAMS, som hadde omtrent samme funksjonalitet som Berkeley Sockets, men på det tidspunktet hadde BSDs variant allerede fått et godt fotfeste.

Distribusjoner[rediger | rediger kilde]

Følgende operativsystemer stammer i dag fra BSD:

I tillegg var DEC Ultrix og tidlige versjoner av Sun OS (Solaris) basert på kildekode fra BSD.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]