Hopp til innhold

Skriptspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skriptprogrammeringsspråk, som oftest kalt skriptspråk, er en type programmeringsspråk som tolkes og utføres av separate programmer. Et skript er en fil som inneholder kommandoer i et skriptspråk. Et skript er som et «manuskript» for tolkeprogrammet. De første typiske skriptspråkene ble ofte kalt «jobbkontrollspråk».

Forskjell fra kompilerte språk[rediger | rediger kilde]

Formelt skiller man mellom tolkede språk (skriptspråk) og kompilerte språk. Forskjellen er at kildekoden til et skript leses som en del av utførelsen, enten rett før eller under kjøring. Et skript er ikke et dataprogram i egentlig forstand, siden kildekoden aldri kompileres helt til prosessorinstrukser. Noen ganger kalles også skript for programmer, siden det er liten praktisk forskjell. Noen ganger sier man også at et skript kompileres i forbindelse med kjøring, selv om koden ikke blir gjort om til maskinspråk.

De fleste moderne implementasjoner av de mest brukte skriptspråkene er i dag gjort ved hjelp av en virtuell maskin[1][2][3][4][5], det vil si en maskinuavhengig lavnivårepresentasjon, ofte kalt bytekode. Dette åpner opp for bruk av sanntidskompilering og andre ytelsesoptimaliseringer som er vanlig i virtuelle maskinimplementasjoner, noe som ofte gir mange ganger økt ytelse i forhold til en rent tolket kjøring av skriptet.[6]

Liste over skriptspråk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tamarin VM for JavaScript». Arkivert fra originalen 18. desember 2008. 
  2. ^ «Squirrelfish VM for JavaScript». Arkivert fra originalen 10. desember 2008. Besøkt 23. desember 2008. 
  3. ^ «The Ruby VM Episode I». Arkivert fra originalen 26. mai 2012. Besøkt 23. desember 2008. 
  4. ^ «How Python runs programs». Arkivert fra originalen 1. desember 2008. Besøkt 23. desember 2008. 
  5. ^ «The Lua Virtual Machine» (PDF). 
  6. ^ «The great Ruby shootout (December 2008)».