Skriptspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skriptprogrammeringsspråk, som oftest kalt skriptspråk, er en type programmeringsspråk som tolkes og utføres av separate programmer. Et skript er en fil som inneholder kommandoer i et skriptspråk. Et skript er som et «manuskript» for tolkeprogrammet. De første typiske skriptspråkene ble ofte kalt «jobbkontrollspråk».

Forskjell fra kompilerte språk[rediger | rediger kilde]

Formelt skiller man mellom tolkede språk (skriptspråk) og kompilerte språk. Forskjellen er at kildekoden til et skript leses som en del av utførelsen, enten rett før eller under kjøring. Et skript er ikke et dataprogram i egentlig forstand, siden kildekoden aldri kompileres helt til prosessorinstrukser. Noen ganger kalles også skript for programmer, siden det er liten praktisk forskjell. Noen ganger sier man også at et skript kompileres i forbindelse med kjøring, selv om koden ikke blir gjort om til maskinspråk.

De fleste moderne implementasjoner av de mest brukte skriptspråkene er i dag gjort ved hjelp av en virtuell maskin[1][2][3][4][5], det vil si en maskinuavhengig lavnivårepresentasjon, ofte kalt bytekode. Dette åpner opp for bruk av sanntidskompilering og andre ytelsesoptimaliseringer som er vanlig i virtuelle maskinimplementasjoner, noe som ofte gir mange ganger økt ytelse i forhold til en rent tolket kjøring av skriptet.[6]

Liste over skriptspråk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]