JavaScript

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

JavaScript er en implementasjon av ECMAScript, et skriptspråk som er best kjent for å tilføre dynamiske elementer til nettsider. Sammen med øvrig innhold på nettsiden (hovedsakelig HTML) sendes det kode (innenfor et <script>-tagpar), som kjøres lokalt i nettleseren, automatisk eller som reaksjon på brukervalg på siden. Syntaksen i språket er inspirert av Java, uten vesentlig likhet ut over det visuelle.

Vanlige bruksområder er å bytte ut, fjerne eller legge inn tekst avhengig av hvor på siden du klikker, å skifte fokus i et skjema, og å åpne pop-up-vinduer.

Ajax (Asynchronous JavaScript And XML) er en kombinasjon av JavaScript og andre skript- og markeringsspråk som brukes til å lage dynamiske nettjenester.

Man kan også bruke javascript sammen med node.js for å lage små serverapplikasjoner. Node kan typisk brukes til å lage enkle http servere, REST API, og chat servere.

JavaScript ble opprinnelig utviklet av Netscape under navnet LiveScript til Netscape Navigator versjon 2 i 1995. Det finnes mange andre implementasjoner av ECMAScript, slik som Microsofts JScript, Rhino, samt innebygde implementasjoner i de fleste nettlesere.

JavaScript har lite til felles med Java, bortsett fra at begge har en syntaks som slekter på programmeringsspråket C.

Navnet JavaScript er et varemerke eid av Oracle etter oppkjøpet av Sun Microsystems i 2010.

Syntax[rediger | rediger kilde]

JavaScript har hentet mye av sin syntax fra 'C'-lignende språk, men det er allikevel noen store forskjeller.

Variabler[rediger | rediger kilde]

JavaScript er dynamisk typet, som vil si at datatypen ikke oppgis under deklarering av en variabel (slik som C eller Java). Datatypen ligger implisitt i verdien som variabelen får.

x = 23; // tilordner heltallet 23 til x.
console.log(x); // skriver ut 23 

x = "Hei verden!"; // tilordner ny verdi : Hei verden! med datatypen tekststreng.
console.log(x) // skriver ut: Hei verden!

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]