JavaScript

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

JavaScript er et høynivå-programmeringsspråk. Sammen med HTML og CSS er det en av grunnsteinene i moderne web-utvikling, og alle moderne nettlesere kan kjøre JavaScript-programmer uten utvidelser. Språket kan brukes både til komplekse webapplikasjoner og som et enklere skriptspråk.

JavaScript er et tolket språk, med støtte for både prototypebasert objektorientering og funksjonell programmering. Språket er kjent for å ha førsteklasses funksjoner, samt dynamiske datatyper som implisitt konverteres under kjøring.

Navnet JavaScript er inspirert av programmeringsspråket Java, uten at de to har stort annet enn navnet til felles. JavaScript er derimot inspirert av programmeringsspråk som Scheme og Self. JavaScript er standardisert igjennom spesifikasjonen kjent som ECMAScript.

Siden slutten av 2000-tallet har JavaScript også i stadig større grad blitt brukt som serverside-språk, blant annet igjennom Node.js-plattformen.

Syntaks[rediger | rediger kilde]

JavaScript har hentet mye av sin syntax fra 'C'-lignende språk, men det er allikevel noen store forskjeller.

Variabler[rediger | rediger kilde]

JavaScript er dynamisk typet, som vil si at datatypen ikke oppgis under deklarering av en variabel (slik som C eller Java). Datatypen ligger implisitt i verdien som variabelen får.

x = 23; // tilordner heltallet 23 til x.
console.log(x); // skriver ut 23 

x = "Hei verden!"; // tilordner ny verdi : Hei verden! med datatypen tekststreng.
console.log(x) // skriver ut: Hei verden!

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]