Driver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Driverarkitektur.
For den amerikanske actionfilmen fra 1978, se Driver (film). For videospillserien, se Driver (videospillserie).

Drivere er programmer som fungerer som tolk mellom et operativsystem og en datamaskins inn- og utenheter (maskinvare). Typiske drivere er skjermkortdrivere, skriverdrivere, musedrivere og nettverkskortdrivere.

Etter hvert som en del maskinvare har blitt stadig vanligere, har de fått støtte i selve operativsystemene (Windows og lignende), slik at drivere for disse tingene ikke trengs. Men utviklingen av maskinvare står heller ikke stille, og det store mangfoldet av maskinvare som virker på forskjellige måter skaper samtaleproblemer med operativsystemene. Da er det vanlig at drivere følger med maskinvaren når den kjøpes. Fordi drivere må tilpasses hvert enkelt operativsystem, er det snarere unntaket enn regelen at maskinvareprodusenter lager drivere for alle aktuelle operativsystemer. Som regel blir det laget drivere til de kommersielle operativsystemene, det vil si til Windows, ofte også Macintosh.

Driverproblemet kan unngås ved å kjøpe maskinvare som fungerer uten drivere. Da følger det heller ikke med noen drivere. Hverken mus, nettverkskort eller flyttbare lagringsmedier skal egentlig trenge drivere for å virke, men enkelte produkter trenger det likevel.[omstridt ] Hvis det følger med en CD med det butikken gjerne kaller "programvare" til maskinvaren du har kjøpt, er det en god sjanse for at den inneholder drivere. Hvis du er nødt til å installere programmer for å få maskinvaren din til å virke, kan du være sikker på at det dreier seg om drivere. Like sikker kan du være på at disse ikke virker hvis du har et annerledes operativsystem enn det maskinvareprodusenten trodde du skulle ha.

Noen skjermkortprodusenter, som Nvidia og ATI, lar linuxbrukere laste ned linuxdrivere til sine produkter via internett. Ikke alle maskinvareprodusenter har gitt lov til å integrere støtte for deres skjermkort i operativsystemer, slik mange linuxdistributører har ønsket. I dag er utviklerne av fri programvare de største pådriverne til å integrere driverfunksjoner i operativsystemene.