Intel Pentium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pentium er en serie 32-bits prosessorer fra Intel som bruker x86-arkitekturene i586 og i686. Prosessoren ble lansert 22. mars 1993.

Modellene[rediger | rediger kilde]

Pentium[rediger | rediger kilde]

Den originale Pentium-prosessoren var en femte-generasjons x86-prosessor (i586). Blant viktige endringer fra den tidligere 486-prosessoren var at Pentium-arkitekturen var superskaler, dvs. at den hadde to datastier som tillot den å utføre mer enn en operasjon per klokkesykling. Dessuten var datastiene 64-bits som doblet mengden informasjon prosessoren fikk fra minnet.

Pentium MMX[rediger | rediger kilde]

Pentium MMX var en videreutvikling av grunnbasen som ble lagt med den originale Pentium-prosessoren. Pentium MMX innførte blant annet MMX-støtte i prosessoren, som gjorde den mer egnet til spill og multimedia.

Intel Pentium Pro[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Intel Pentium Pro

Til tross for at den bar Pentium-navnet, var Pentium Pro en nesten total bakoverkompitabel redesign av Pentium-prosessoren. Pentium Pro var den første i686-prosessoren og settes dermed i samme klasse som alle de senere Pentium-prosessorene fram til og med Pentium III. Pentium Pro ble utviklet samtidig med Pentium MMX; og mens Pentium MMX var rettet mot hjemmemarkedet som brukte Windows 95 med en hel haug 16-bits-applikasjoner var Pentium Pro rettet mot bedriftsbrukere og nettverkstjenere der de rene 32-bits-operativsystemene Windows NT og UNIX ble brukt. Pentium Pro støttet ikke MMX.

Intel Pentium II[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Intel Pentium II

Pentium II, lansert i 1997 var en videreutvikling av Pentium Pro-prosessoren blant annet med forbedret 16-bits-ytelse og MMX-støtte som gjorde den bedre egnet for hjemmemarkedet enn Pentium Pro hadde vært. Pentium II-prosessorene hadde hastigheter på 233-450mhz.

Pentium III[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Pentium III

De første Pentium III-prosessorene var veldig lite annet enn Pentium II-prosessorer med SSE-støtte og minimalt økt L2-cache. Senere Pentium III-utgaver hadde opptil 512KiB L2-cache og høyere klokkefart: opptil 1,4 GHz.

Pentium 4[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Pentium 4

Pentium 4 er en prosessor som har større minne enn Celeron og er også litt dyrere. Denne prosessoren er godt egnet til spill, filmredigering og krevende oppgaver og kan nesten sammenlignes med AMDs Athlon-prosessor. Den er nå i senere tid blitt erstattet med Intel Pentium D-prosessoren, men som igjen er på vei til å bli erstattet med Intel Core 2 Duo prosessoren, som igjen er på vei til å bli erstattet med Intel Core 2 Quad prosessoren, som igjen er på vei til å bli erstattet med Intel i7 prosessoren.

Pentium M[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Pentium M

M står for Mobile, og Pentium M ble utviklet for bruk i bærbare datamaskiner.

Pentium D[rediger | rediger kilde]

Denne modellen er en oppgradert Pentium 4-prosessor med dobbel kjerne. Den blir ofte brukt til tunge og krevende spill eller videoredigering.

Intel Pentium Extreme Edition[rediger | rediger kilde]

Denne modellen har både dobbel kjerne og 64-bits prosessor.

Pentium Ivy Bridge[rediger | rediger kilde]

Pentiums produksjon ble originalt avsluttet i 2006 ved lanseringen av "Dual Core" men Pentiums populæritet og Intels behov for en mellom prosesor så blei den gjort om til dual core og lansert igjen i 2007, den nyeste versjonen nå er Pentium g2030 som har en klokkerating på 3.0 ghz og har Intel Hd grafikk, det følger også med en vifte og en kjøleenhet og klistermerke.