Slackware

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slackware
Slackware
Offisiell logo til Slackware
Slackware
Skjermbilde av Slackware 13.37
Skaper Patrick Volkerding
Utvikler Patrick Volkerding
Utgitt 17. juli 1993 (23 år)
Nyeste versjon 14.2 (30. juni 2016; 7 måneder siden (2016-06-30))
Plattform x86-32, x86-64, DEC Alpha, SPARC, IBM System z9 (s390x), ARM (uoffisielt), PowerPC (uoffisielt)
Sjanger Tidsdelt operativsystem
Unix-liknende operativsystem
Skrivebordsmiljø GNOME, KDE
OS-familie GNU/Linux
Type Skrivebord
Kjerne Monolittisk kjerne
Lisens GNU General Public License
Nettsted www.slackware.com
Last ned
Forgjenger Softlanding Linux System (SLS)
Etterfølger Austrumi Linux, Frugalware Linux, Zenwalk Linux, m.fl.

Slackware (IPA: /'slækweə(ɹ)/) er et amerikansk operativsystem og en Linuxdistribusjon som er utviklet av informatikeren Patrick Volkerding. Volkerding har en Bachelor of Science i informatikk ved Minnesota State University Moorhead,[1] og er enerådende vedlikeholder av distribusjonen.[1] Han blir gjerne kalt Benevolent Dictator For Life, «godgjørende diktator på livstid»,[2] en tittel som blir gitt enkelte ledere av prosjekter for fri og åpen programvare, som har siste ord når det oppstår uenigheter innenfor utviklingsmiljøet. Selv om Slackware for det meste er fri og åpen programvare,[3] har distribusjonen intet formelt sporingssystem for programvarefeil og intet alment tilgjengelig lager for programvarekode. Det finnes ikke noe formelt medlemskap for utviklere og Patrick Volkerding er den primære bidragsyter til versjonene.

Slackware oppstod i 1992 som en fork av Softlanding Linux System (SLS),[4] og første versjon ble lansert den 17. juli 1993.[5] Slackware var en av de første Linuxdistribusjonene, og er den eldste distribusjonen som fremdeles vedlikeholdes.[4] Slackware var basis for de seks første versjonene av SUSE Linux. Det har også vært basis for en hel familie av Linuxdistribusjoner, deriblant Austrumi Linux, Frugalware Linux, Slax og Zenwalk Linux, for å nevne noen.

Med versjon 3.0, som ble lansert den 30. november 1995, ble Slackware en av de første distribusjonene som innførte filformatet Executable and Linkable Format (ELF).[6] som erstatning for det eldre filformatet a.out. Dette formatet debuterte i UNIX System V Release 4 den 18. oktober 1988,[7] og ble hurtig akseptert som standard i UNIX og Unix-lignende operativsystemer.

Slackware er kjent som den mest konservative Linuxdistribusjonen: Den prøver å være mest mulig lik den opprinnelige UNIX, og designfilosofien bygger på stabilitet og enkelhet.[8] Under upstreaming blir det foretatt minimalt med modifikasjoner i programvarepakker, og distribusjonen tar ikke hensyn til tilbakemeldinger fra brukere og utelukker beslutninger fra brukere. Slackware mangler et grafisk installasjonsprogram og har ingen automatisk deteksjon og oppløsning av avhengigheter mellom programvarepakker. Den bruker rene tekstfiler og et lite sett med skallskript for konfigurasjon og administrasjon. Under oppstart benyttes konsekvent kommandolinjen som operativmiljø; det følger ikke med noe standard skrivebordsmiljø. KDE og Xfce kan installeres som valgfrie opsjoner. Støtten for GNOME opphørte med versjon 10.2 i 2005. Slackware benytter et tradisjonelt init-skript som er arvet fra Berkeley Software Distribution (BSD). Dette skriptet har tradisjonelt vært den første prosessen som startes under oppstart av datamaskinen. Det er en daemon (bakgrunnsprosess) som kjører inntil systemet slås av. Distribusjonen har unngått å følge resten av strømmen ved å velge alternativer som Upstart og Systemd, som har debutert i henholdsvis Ubuntu og Fedora. På grunn av sine konservative og minimalistiske særpreg, er Slackware mest egnet for avanserte og teknisk interesserte brukere av Linux.[9][10][11][12][13][14]

Slackware bruker pakkesystemet slackpkg for å oppgradere og installere distribusjonen over et nettverk eller over internett. Dette pakkesystemet ble inkludert som en valgfri opsjon i versjon 9.1,[15] og ble standard i versjon 12.2. Slackware støtter datamaskinarkitekturene 32-biter x86, 64-biter x86-64 og IBM System z9 (s390x). Det finnes også uoffisielle porteringer til PowerPC og ARM. Tidligere fantes det også offisielle porteringer til DEC Alpha og SPARC.

Den 20. februar 2017 var Slackware på 29. plass i en rangering over Linuxdistribusjoners utbredelse ifølge nettstedet DistroWatch.[16] Siste versjon er versjon 14.2 som ble lansert 30. juni 2016.

Introduksjon[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Linuxdistribusjon

Det er to gode grunner til at Linuxdistribusjonen Slackware fortjener omtale. Den ene er at Slackware har skapt en «familie» av beslektede distribusjoner. Den nærmest endeløse labyrinten av mange hundre Linuxdistribusjoner, kan virke skremmende og forvirrende på mange utenforstående. Ved å redusere dette til et fåtall av «familier», hver enkelt med beslektede distribusjoner, vil leseren i første omgang kunne få et klarere bilde av emnet, slik at man unngår å «hoppe» rett inn i detaljene uten å ha skaffet seg oversikten først. Andre slike «familier» er utgått fra distribusjonene Debian, Ubuntu, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, Gentoo, SUSE Linux, Arch Linux og Mandriva Linux.

Slackware-maskotten: Pingvinen Tux som røyker pipe

Den andre grunnen er at Slackware er en distribusjon som startet såpass tidlig, og videre at den fortsatt er i aktiv utvikling. Den er den eldste distribusjonen som fremdeles vedlikeholdes. Dette gjør at versjonene av Slackware også har fulgt utviklingen av Linuxkjernen fra 1992 frem til idag (2017). Første versjon av Slackware benyttet 0.99.11 av Linuxkjernen – en alfaversjon, som eksisterte allerede forut for den endelige lanseringen. Siste versjon av Slackware benytter versjon 4.4.14 av Linuxkjernen. Ingen annen distribusjon kan vise til en såpass langvarig historie. Beskrivelsen av Slackware kan gi oss et unikt innblikk i utviklingen av Linux som sådan.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Slackware er avledet av Slack (med stor bokstav), et uklart definert begrep fra den satiriske Church of the SubGenius, hvor Slack er selve essensen.[17] Begrepet tilsier makt til å oppnå sine mål uten innsats, og å føre et fritt og behagelig liv, uten ansvar og hardt arbeid.[18][19][20] Med hensyn til Slackware, sikter prefikset Slack til at det er mulig å oppnå brukervennlighet, pålitelighet, feiltoleranse og driftsikkerhet, selv om man unngår vanlige systemverktøy som anses som nødvendige.[21] Navnet ble det valgt av Volkerding for å hindre at arbeidet hans skulle bli tatt seriøst i startfasen. Distribusjonen startet som et uforpliktende privatprosjekt, men navnet ble hengende igjen etter at distribusjonen var blitt et seriøst prosjekt.[22] Det er ingen reell sammenheng mellom Slackware og den satiriske «kirken», selv om sistnevnte tilsynelatende har adoptert både operativsystemet og dets grunnlegger.[23]

Det har også blitt spøket med at den piperøykende pingvin, som opptrer på mange bannere med Slackware, henviser til «kirkens» oppdiktede selger J.R. «Bob» Dobbs. Spøken finnes i datafilen install.end som markerer slutten på installasjonsprosessen.[24][25] I nyere versjoner, deriblant versjon 14.1, er dette budskapet blitt skjult ved hjelp av kryptiseringsalgoritmen ROT13.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fødselen[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1992 var Patrick Volkerding blitt oppmerksom på det prosjekt som var blitt innledet av Linus Thorvalds i august 1991, og som gikk ut på å utvikle et Unix-lignende operativsystem som kunne distribueres og modifiseres fritt. På denne tiden benyttet han OS/2 versjon 1.3 på en datamaskin med 32-biter mikroprosessoren Intel 80386SX. Han var fornøyd med OS/2, men ville likevel foretrekke UNIX eller et Unix-lignende operativsystem. Han var allerede oppmerksom på Coherent, Minix og SCO Xenix, men hadde nå fattet interesse for de mange Linuxdistribusjoner som sirkulerte. Han undersøkte først diskbildene i Hongjiu Lu’s «oppstarts rotpartisjon» (boot root) på disketter. Dette var i begynnelsen det nærmeste man kom en Linuxdistribusjon; programvaren bestod av to stk 5¼" disketter som inneholdt Linuxkjernen og et minimalt antall verktøy. Såpass begrenset var verktøyenes funksjonalitet at for å starte fra harddisken måtte dens master boot record redigeres med en hex editor.[26]

Skjermbilde av Softlanding Linux System versjon 1.05

Deretter undersøkte han MCC Interim Linux versjon 0.95c+, som var blitt lansert 23. april 1992. MCC Interim Linux var en av de aller første distribusjonene, og i likhet med Hongjiu Lu’s «oppstarts rotpartisjon», manglet den støtte for CD-ROM. Dette hadde derimot Yggdrasil Linux/GNU/X, en annen tidlig distribusjon som var blitt lansert av et California-basert selskap den 8. desember 1992. Men til slutt falt valget på en tidlig versjon av Softlanding Linux System (SLS), en kommersiell distribusjon som var blitt skapt av Peter MacDonald.[27] Både Yggdrasil Linux/GNU/X og Debian startet som avleggere av SLS.[28]

Softlanding Linux System ble lansert i mai 1992 og var den mest populære av de opprinnelige Linuxdistribusjonene. Det var den første distribusjonen som tilbød en mer omfattende samling av programvare, og som ikke bare bestod av Linuxkjernen og basale verktøy.[29] Den bestod blant annet av det grafiske brukergrensesnittet vindussystemet X, kommunikasjonsprotokollene TCP/IP og UUCP for datanett og teksteditoren GNU Emacs.[30] SLS dominerte markedet før utviklerne besluttet å endre det formatet for eksekverbare filer fra a.out til ELF (ELF). Dette var ikke en populær avgjørelse blant brukerne av SLS, men ELF ble raskt den rådende industristandard for Unix og Unix-lignende operativsystemer.

Patrick Volkerding startet med SLS fordi han behøvde en LISP kommandotolk for et skoleprosjekt på det som den gangen ble kalt Moorhead State University (MSU). Han oppdaget at CLISP var tilgjengelig for Linux, og var bedre enn LISP for MS-DOS som var tilgjengelig på skolens laboratorium. Han lastet ned SLS, og noen få uker senere ble han forespurt av en professor i kunstig intelligens ved MSU om å installere SLS på hans AT&T Intel 80486 hjemmedatamaskin og på enkelte av skolens datamaskiner. Professoren ønsket å bruke SLS i den påfølgende undervisning, uten å måtte betale lisens for en versjon av LISP som han betraktet som middelmådig.[23][27]

Volkerding tok imot utfordringen og begynte å studere operativsystemet. Han hadde gjort seg en del notater om feilrettinger som var blitt gjort etter at han installerte SLS. Han gikk gjennom disse sammen med professoren og anvendte feilrettingene på en ny installasjon. Dette tok imidlertid like lang tid som å installere SLS, og professoren ba om å endre installasjonsdiskettene slik at feilrettingene kunne tre i kraft under installasjonen. SLS ble lansert i kompilert form og kildekoden var tilgjengelig for bare en liten del av distribusjonen. Det var ingen indikasjon på hvordan programmer ble utført, ettersom det manglet skript for å automatisere prosessen, noe som den gangen var vanlig. I de påfølgende månedene, rettet Volkerding kjente programvarefeil, oppdaterte Linuxkjernen og andre programmer og forbedret installasjonsprogrammet til SLS slik at det sørget for å automatisere installasjon av delte biblioteker og Linuxkjernen, endre filsystemtillatelser, og mye mer. På kort tid hadde han oppgradert omkring halvparten av programvarepakkene i SLS, mens den andre halvparten måtte rekonfigureres.[23][27]

Fra Softlanding Linux System (SLS) til Slackware[rediger | rediger kilde]

Volkerding hadde ingen intensjoner om å presentere hans modifiserte SLS-versjon for almenheten. I april 1993 foreslo Brett Person, som var ansvarlig for å teste operativsystemet, at Volkerding burde dele sitt arbeid på internett via en FTP-tjener. Men Volkerding antok at «SLS ville snart komme i en ny versjon som inkluderte disse tingene», så han utsatte valget noen få uker.

Patrick Volkerding på LinuxWorld Conference and Expo 2000 i New York City.

Forskjellene mellom SLS og Volkerdings modisiferte versjon var nå blitt såpass følsom, at Peter MacDonald ble bedt om å gjennomgå sitt arbeid med SLS, for å løse problemene som hadde plaget distribusjonen. Dette gjorde at SLS ble alment kjent for sine mange feil og mangel på vedlikehold, noe som skapte misnøye blant brukerne.[31] I motsetning til hva Volkerding forventet, gjorde MacDonald krav på en intellektuell eiendomsrett til skriptet for installasjon som stammet fra SLS. Volkerding fikk fortsatt lov til å kjøre en FTP-tjener med dette skriptet, men besluttet seg for ikke å gjøre noen andre endringer i systemet før han fullstendig hadde omskrevet skriptet. Hans intensjon var nå å lage en ny distribusjon, og han begynte å integrere oppdateringer og ny programvare så snart de var blitt gjort tilgjengelige.[23] På denne tiden var det mange brukere på internett som forespurte en ny versjon av SLS. Volkerding svarte med å poste en melding på Usenet-gruppen comp.os.linux med tittelen «Er det noen som ønsker et SLS-lignende 0.99pl11A system?» (Anyone want an SLS-like 0.99pl11A system?). Meldingen fikk mange positive responser. Etter en diskusjon med den lokale systemadministratoren ved MSU, fikk Volkerding tillatelse til å laste opp sin modifiserte SLS-versjon på universitetets FTP-server. Navnet på den nye distribusjonen var Slackware.[32][33]

Den første versjonen, Slackware versjon 1.00, ble gitt ut 17. juli 1993.[32] Denne datoen er noen ganger feilaktig gjengitt som 16. juli, men i den opprinnelige annonseringen stod det skrevet «17 Jul 1993 00:16:36 GMT».[32] Distribusjonen omfattet 24 stk 3½" diskettbilder som kunne lastes ned anonymt fra FTP, fordelt på 13 disketter som omfattet «A-serien» og 11 disketter som omfattet «X-serien».[32]

A-serien omfattet alt man kunne forvente fra SLS-seriene A, B, og C, samt en alfaversjon av Linuxkjernen (versjon 0.99pl11). Den støttet emulering av flyttallsprosessor, vanlige harddisker, TCP/IP, UNIX System V IPC, PS/2-datamus og var optimalisert for 32-biter 80486 mikroprosessorer. Den støttet MINIX file system, ext2, FAT (filsystemet til MS-DOS), Network File System og procfs.[32] Linuxkjernen var kompilert med GNU C Compiler 2.4.5 og libc 4.4.1.[32] Det fulgte med kildekode til Linux DOS Emulator versjon 0.49, en OSS om versjon 0.99pl11 av Linuxkjernen, nettverksprogrammet NET-2, Unix-skallene KornShell (ksh) og tcsh 6.04, GNU C Compiler (gcc), GNU C++ Compiler (g++) og GNU Objective C versjon 2.4.5 med libc versjon 4.4.1, epostklienten mailx, kildekode for et eksperimentelt 16-biter applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt for Microsoft Windows (WinAPI16), utstyrsdrivere for lydkort, verktøy for diskquota, samt det skriptbaserte programmeringsspråket Tcl 6.7 med programeksempler.[32] Slackware 1.0 benyttet oppstartslasteren LILO og kunne startes opp fra OS/2's fleroppstartshåndterer hvis ønskelig.[32]

X-serien omfattet alt man kunne forvente fra SLS sin X-serie, samt XFree86 1.3 (en fri implementasjon av vindussystemet X), vindusbehandleren Open Look Virtual Window Manager, en XS3-tjener for S3 Graphics grafikkort (S3 911, S3 911A, S3 924, S3 801, S3 805, S3 805i, S3 928, S3 805p og S3 928p), bildefremviseren XV 3.00 og PEX-filer fra XFree86.[32]

Responsen var overveldende og universitetets FTP-tjenere, som var vert for distribusjonen, viste seg å være utilstrekkelig, idet en flom av FTP-forbindelser krasjet tjeneren kontinuerlig. Volkerding prøvde i flere dager å ordne problemet, uten særlig suksess. Det skyldtes stabilitetsproblemer i Linux, knyttet til TCP/IP-protokollen. Etter å ha forklart problemet på ftp.cdrom.com fikk han hjelp av firmaet Walnut Creek CDROM, som tilbød arkiveringsplass på deres FTP-tjenere. Dette var et amerikansk selskap som distribuerte fri programvare, shareware og freewareCD-ROM. Det samme selskapet ble i 1995 den offisielle distributør av Slackware-prosjektet.[27][34]

Versjon 1.1[rediger | rediger kilde]

Installasjonsprogrammet Slackware Package Tool (pkgtool) versjon 13.27.

Versjon 1.1 ble lansert 5. november 1993. Linuxkjernen var fortsatt i en alfautgave, selv om den var oppgradert til versjon 0.99.13. GNU C Compiler, GNU C++ Compiler og GNU Objective C var oppgradert til versjon 2.5.2, libc til 4.4.4 og XFree86 var oppgradert til versjon 2.0. Også for de andre programvarepakkene var det mindre oppgraderinger.

Versjon 2.0[rediger | rediger kilde]

Versjon 2.0 ble lansert den 2. juli 1994.[35] Linuxkjernen var for første gang blitt en stabil utgave, nemlig versjon 1.0.9.[35] Seks forskjellige utgaver av utviklingsversjoner av versjon 1.1.18 av kjernen fulgte også med, så vel som kompilerte versjoner av 1.1.10 og 1.1.16.[35][36] GNU C Compiler var oppgradert til versjon 2.5.8. Libc ble levert i versjon 4.4.4, samt i versjonene 4.5.24 og 4.5.26. XFree86 var oppgradert til versjon 2.1.1.[35] Det var flere nye applikasjoner for XFree86, deriblant gnuplot, xfig, xfractint og xpaint.[35] Distribusjonen ble levert sammen med UUCP 1.05, GNU Emacs 19.25 og Lucid Emacs 19.10.[35] Nytt var også det distribuerte filsystemet Andrew File System 6.3.[35] I tillegg til GCC (GNU C Compiler, GNU C++ Compiler og Objective C), ble distribusjonen lansert sammen med det objektorienterte språket Smalltalk 1.1.1, Perl 4.036, Tcl 7.3/Tk 3.6, incr Tcl 1.3, TclX 7.3a, GNU Common Lisp 1.0, GNU Pascal og GNAT (GNU Ada).[35] Programvare for generering av kompilatorer var også tilgjengelig, i form av Flex 2.4.6 (en generator av leksikalske analysatorer) og LALR-parsergeneratorene GNU Bison 1.22 og Berkeley Yacc. Kildekoden til manualene (som var tilgjengelig gjennom Linux-kommandoen man) var skrevet i teksteditoren troff, og var åpent tilgjengelig.[35]

Verktøyene for å fjerne og installere programvarepakker var forbedret, og det var inkludert nye verktøy til å lage dine egne programvarepakker.[36] Med filsystemet UMSDOS 0.3a ble det mulig å kjøre Linux på toppen av et MS-DOS filsystem (FAT).[35][36] UMSDOS kunne installeres på en datamaskin med en harddisk på bare 4 Mb, uten at det var behov for ekstra partisjonering.[35] Versjonen hadde også av en ny «contrib»-katalog med over 40 Mb med ekstra programvarepakker. Brukere ble oppfordret til å bidra med nye programvarepakker som de hadde satt sammen.[36]

Utviklingen av Slackware 2.0 ble sponset av det amerikanske selskapet Morse Telecommunications, Inc.. Tidligere i 1994 var Volkerding blitt kontaktet av Michael Johnston i dette selskapet. Han foreslo å lage LiveDistro-utgaver av Slackware på CD-ROM, i tillegg til de som ble lastet ned via FTP. Volkerding som ønsket å finne bedre måter å distribuere Slackware på, tok imot tilbudet. Morse Telecommunications fikk en dollar for hver CD de solgte, men samarbeidet ble avbrutt etter bare seks måneder, hvoretter Walnut Creek CDROM ble den offisielle distributør.[37] Livedistribusjonen krevde en rotpartisjon på 7–10 megabyte som kunne være enten Linux eller MS-DOS.[35][36] Det fulgte også med en diskett for oppstart i tilfelle datakrasj.[35]

Versjon 2.1[rediger | rediger kilde]

Versjon 2.1 ble lansert den 31. oktober 1994. Linuxkjernen var oppgradert til versjon 1.1.59,[37] men versjonene 1.1.54 og 1.1.58 fulgte også med. GNU C Compiler, G++ og Objektive C var oppgradert til versjon 2.5.8 og libc til versjon 4.5.6.[37] XFree86 var oppgradert til versjon 3.1,[37] og vindusbehandleren Open Look Virtual Window Manager var fortsatt en del av pakken.[37] Installasjonen omfattet 76 stk 1.44 Mb disketter, noe som var et tegn på distribusjonens økende popularitet.[37] Av andre utviklingsverktøy kan nevnes Smalltalk 1.1.1, Perl 4.036, Tcl 7.3/Tk 3.6, incr Tcl 3.6a, TclX 1.5, GNU Common Lisp, GNU Pascal, GNAT (GNU Ada), Flex 2.4.7, GNU Bison 1.22 og Berkeley Yacc.[37] Distribusjonen ble levert sammen med UUCP 1.0.5, GNU Emacs 19.27 og Lucid Emacs 19.10.[37]

Versjonen inneholdt en rekke videospill, som var hentet fra Berkley Software Distribution (BSD).[37]

Versjon 2.2[rediger | rediger kilde]

Versjon 2.2 ble lansert den 30. mars 1995. Linuxkjernen var oppgradert til versjon 1.2.1,[38] men versjonene 1.1.54, 1.1.55, 1.1.58 og 1.1.92 fulgte også med.[38] GNU C Compiler, G++ og Objektive C var oppgradert til versjon 2.6.3 og libc til 4.6.27.[38]

Utviklingen videre[rediger | rediger kilde]

I 1999 gikk Slackwares utgivelsesnummer direkte fra 4 til 7. Dette ble forklart av Patrick Volkerding som et PR-stunt for å vise at Slackware var minst like oppdatert som andre Linux-distribusjoner, da mange lå rundt versjonnummer 6 på den tiden.

I 2005 ble GNOME-skrivebordsmiljøet droppet fra fremtidige utgivelser av Slackware.[39] Dette ble ansett av endel i Linux-miljøet som en betydelig endring fordi GNOME ble brukt i svært mange Linux-distribusjoner. For å bøte på dette begynte mange dugnadsbaserte prosjekter å tilby komplette GNOME-distribusjoner for Slackware.

I 2009 ble den første offisielle 64-bitsversjonen av Slackware lansert. Entusiaster kunne prøve ut denne allerede i mai, selv om den ikke ble lansert offisielt sammen med versjon 13.0 før 26. august. Mesteparten av arbeidet med x86-64-versjonen blir kreditert til Eric «AlienBOB» Hameleers.

Designfilosofi[rediger | rediger kilde]

Mange designvalg i Slackware kan bli ansett som eksempler på KISS-prinsippet («Keep It Simple, Stupid»). I denne sammenhengen henspiller «enkelt» til at systemet er konsekvent og transparent heller enn brukervennlig. Det meste av programvaren i Slackware bruker konfigurasjonsmekanismer som er lagd av programvarens opprinnelige utviklere, og det er få distribusjonsspesifikke mekanismer. Dette er årsaken til at det er så få GUI-verktøy for å konfigurere systemet, og dette kommer naturligvis på bekostning av brukervennlighet. Kritikere vurderer distribusjonen som tidkrevende og vanskelig å lære, mens tilhengere ser den som fleksibel og gjennomsiktig, og de setter pris på erfaringen de får i læringsprosessen.

Pakkeadministrering[rediger | rediger kilde]

Slackwares pakkeadministreringssystem kan installere, oppgradere og fjerne pakker fra lokale kilder, men gjør ingen forsøk på å spore og administrere deler den er avhengig av, og er derfor avhengig av at brukeren sikrer at systemet har alle mappene og programmene som kreves av den nye pakken. Hvis noen av disse mangler, kan man risikere at det ikke kommer noen indikasjoner på problemet før man forsøker å ta i bruk programvaren.

Slackware-pakker er gzippede tar-filer med filnavn som slutter på .tgz og .txz. Fra versjon 13.0 ble standardpakkeformatet endret til .txz, selv om enkelte pakker relatert til pakkebehandling fremdeles er i .tgz. Hovedgrunnen for dette bytte var fordi lzma-algoritmen komprimerer bedre, samtidig som ytelsen ikke er nevneverdig dårligere enn gzip. En pakke inneholder filer som trengs i programvaren som installeres, såvel som ekstra filer som brukes av Slackware sin pakkeadministrasjon. Filene som danner en del av programvaren som installeres, er organisert slik at, når de er åpnet inn i en rotkatalog, blir filene plassert i sine installert plasseringer. De andre filene er de plassert under install/-katalogen i pakken.

To filer blir ofte funnet i install/-katalogen, som er slack-desc- og doinst.sh-filene. Disse er ikke satt direkte inn i filsystemet på samme måte som de andre filene i pakken. slack-desc-filen er en enkel tekstfil som inneholder en beskrivelse av pakken som blir installert. Dette brukes når du ser på pakker ved hjelp av pakkeadministratoren. doinst.sh-filen er et shell-skript som vanligvis er ment for å kjøre kommandoer, eller gjøre endringer som ikke kunne ha vært gjort bedre ved å endre innholdet i pakken. Dette skriptet er kjørt på slutten av installasjonen av en pakke.

Brytningen fra avhengigheter[rediger | rediger kilde]

Mens Slackware i seg selv ikke inkluderer verktøy for automatisk å løse avhengigheter for brukeren ved å automatisk laste ned og installere dem, finnes det noen tredjeparts programvareverktøy som kan gi denne funksjonen, slik som APT gjør for Debian.

Swaret og slackpkg ble inkludert som ekstrapakker til Slackware 9.1 på sin andre CD, men ble ikke installert som standard. Swaret ble fjernet fra distribusjonen fra og med Slackware 10.0, men er fortsatt tilgjengelig som en tredjeparts pakke.

slapt-get er et kommandolinjeprogram likt APT. Men mens slapt-get ikkw gir avhengighetløsninger for pakker inkludert i Slackware distribusjonen, gir det et utgangspunkt til å bryte fra avhengigheter. Flere pakkekilder og Slackware baserte distribusjoner drar nytte av denne funksjonaliteten.

Alternativt gir NetBSDs pkgsrc støtte for Slackware, i tillegg til andre UNIX-like operativsystemer. pkgsrc gir en avhengighetsløsning for både binær- og kildepakker.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Farge Mening
Rød Gammel utgave; ikke støttet lenger
Gul Gammel utgave; fortsatt støttet
Grønn Gjeldende utgave
Blå Fremtidig utgave
Versjon Lansert Støttet inntil Linuxkjerne GCC Glibc Vindussystemet X KDE1) Merknader
1.00 17. juli 1993 Uspesifisert 0.99.11 2.4.5 4.4.1 XFree86 1.3 Første versjon. Den støttet filsystemene MINIX file system, ext2, FAT,
Network File System og procfs. Omfattet 24 disketter.
1.1 5. november 1993 Uspesifisert 0.99.13 2.5.2 4.4.4 XFree86 2.0 Oppgradering av diverse programvarepakker
2.0 2. juli 1994 Uspesifisert 1.0.9 2.5.8 4.4.4 XFree86 2.1.1 Ble blant annet lansert som LiveDistro.
2.1 31. oktober 1994 Uspesifisert 1.1.59 2.6.0 4.5.26 XFree86 3.1 Omfattet 76 disketter. En betydelig økning i antall programpakker.
2.2 30. mars 1995 Uspesifisert 1.2.1 2.6.3 4.6.27 XFree86 3.1
2.3 24. mai 1995 Uspesifisert 1.2.8 2.6.3 1.0.9 XFree86 3.1
3.0 30. november 1995 Uspesifisert 1.2.13 2.7.2 XFree86 3.1 Overgang fra a.out til Executable and Linkable Format (ELF). Første versjon som kom på CD-ROM[40]
3.1 3. juni 1996 Uspesifisert 2.0.0 2.7.2 XFree86 3.1 Kalt «Slackware 96», en hentydning til Windows 95[41][42]
3.2 17. februar 1997 Uspesifisert 2.0.29 2.7.2.2 XFree86 3.2.1
3.3 11. juni 1997 Uspesifisert 2.0.30 2.7.2.2 XFree86 3.3
3.4 14. oktober 1997 Uspesifisert 2.0.30 2.7.2.3 XFree86 3.3.1 Introduserte ZipSlack[43]
3.5 9. juni 1998 Uspesifisert 2.0.34 2.8.1 XFree86 3.3.2
3.6 28. oktober 1998 Uspesifisert 2.0.35 2.8.1 2.0.7 pre6 XFree86 3.3.2
3.9 10. mai 1999 Uspesifisert 2.0.37 pre10 2.8.1 2.0.7 pre6 XFree86 3.3.3.1
4.0 17. mai 1999 Uspesifisert 2.2.6 2.8.1 2.0.7 pre6 XFree86 3.3.3.1
7.0 25. oktober 1999 Uspesifisert 2.2.13 2.7.2.3
2.95.1
2.1.2 XFree86 3.3.5
7.1 22. juni 2000 Uspesifisert 2.2.16 2.7.2.3
2.95.2
2.1.3 XFree86 4.0
8.0 1. juli 2001 Uspesifisert 2.2.19 3.0
2.95.3
2.2.3 XFree86 4.1.0 2.1.2 Tilføyde Mozilla Firefox og Linuxkjernen 2.4.5 som opsjon
8.1 18. juni 2002 1. august 2012[44] 2.4.18 3.1
2.95.3
2.2.5 XFree86 4.2.0 3.0.1 Svitsjet pakkenavn fra 8.3 til name-version-arch-build.tgz og utviklet hdsetup til pkgtools
9.0 19. mars 2003 1. august 2012 2.4.20[45] 3.2.2 2.3.1 XFree86 4.3.0 3.1
9.1 26. september 2003 1. august 2012 2.4.22 3.2.3 2.3.2 XFree86 4.3.0 3.1.4 Byttet OSS ut med ALSA[46]
10.0 23. juni 2004 1. august 2012 2.4.26 3.3.4 2.3.2 X11R6.7 3.2.3 Gikk over fra XFree86 til X.Org Server
10.1 2. februar 2005 1. august 2012 2.4.29 3.3.4 2.3.4 X11R6.8.1 3.3.2
10.2 14. september 2005 1. august 2012 2.4.31 3.3.6 2.3.5 X11R6.8.2 3.4.2 Fjernet skrivebordsmiljøet GNOME
11.0 2. oktober 2006 1. august 2012 2.4.33.3 3.4.6 2.3.6 X11R7.1 3.5.4 Første versjon levert på DVD
12.0 1. juli 2007 1. august 2012 2.6.21.5 4.1.2 2.5 X11R7.2 3.5.7 Tilføyde støtte for HAL og fjernet støtte for installering via disketter (med unntak av PXE)
12.1 2. mai 2008 9. desember 2013[47] 2.6.24.5 4.2.3 2.7 X11R7.3 3.5.9
12.2 10. desember 2008 9. desember 2013[48] 2.6.27.7 4.2.4 2.7 X11R7.4 3.5.10
13.0 26. august 2009 2.6.29.6 4.3.3 2.9 X11R7.4 4.3.0 Tilføyde en 64-biter versjon, og erstattet gzip med xz til kompresjon av programvarepakker
13.1 24. mai 2010 2.6.33.4 4.4.4 2.11.1 X11R7.5 4.4.3 Tilføyde PolicyKit og ConsoleKit og byttet til biblioteket libATA
13.37 27. april 2011 2.6.37.6 4.5.2 2.13 X11R7.6 4.6.2 Tilføyde støtte for GPT og verktøy for filsystemet Btrfs
14.0 28. september 2012 3.2.29[49] 4.7.1 2.15 X11R7.7 4.9.1 Tilføyde NetworkManager. Fjernet HAL ettersom dens funksjonalitet ble innlemmet i udev
14.1 4. november 2013 3.10.17[50] 4.8.2 2.17 X11R7.7 4.11.2 Tilføyde støtte for UEFI maskinvare
14.2 30. juni 2016 4.4.14 5.3 2.23 X11R7.7 5.6.4 Tilføyde PulseAudio og VDPAU og gikk fra udev til eudev og fra ConsoleKit til ConsoleKit2
«gjeldende»  ? 4.4.38[51] Test- og utviklerversjon som til slutt blir lansert som neste versjon


1) Versjonene 8.0 – 14.1 benyttet forskjellige versjoner av KDE Software Compilation. Versjon 4.14.3 (november 2014) var siste versjon av denne. KDE ble i desember 2014 splittet opp i tre deler: KDE Applications, KDE Frameworks 5 og KDE Plasma 5. For versjon 14.2 og utover følger denne tabellen versjonsnumrene til KDE Plasma.

Maskinvarearkitekturer[rediger | rediger kilde]

Slackware er primært utviklet for x86-PC-er, og fra versjon 13.0, x86-64-hardwarearkitektur.[8] Men det har tidligere vært offisielle porter til DEC Alpha- og SPARC-arkitekturer. Per 2005 er det én offisiell port til System/390-arkitekturen. Det finnes også uoffisielle porter til ARM [1], Alpha, SPARC [2], PowerPC [3] og x86-64-arkitekturen (Slamd64 og Bluewhite64).

Tredjeparts[rediger | rediger kilde]

Oppbevaringsteder for brukerens vedlikeholdte, tredjeparts Slackware-pakker leveres av slacky.eu og Slackware Current eXtended Desktop, som omfatter dels nyere versjoner av programvarer, dels programvare som ikke er utgitt i noen form av Slackware utviklerene. Disse oppbevaringstedene blir ofte brukt i forbindelse med tredjeparts pakkeadministrasjonsprogramvare, som for eksempel Swaret og slapt-get.

Dropline GNOME, GSB: GNOME SlackBuild, GWARE og Gnome-Slacky er prosjekter beregnet til å tilby Slackware-pakker for GNOME. Disse prosjektene finnes fordi Slackware ikke offisielt inkluderer GNOME, men et stort antall brukere foretrekker å ha GNOME installert uten å måtte gå gjennom den tidkrevende prosessen med å kompilere den fra kildekode.

Et annet prosjekt for å bygge GNOME er det automatiserte byggeskriptet SlackBot.

I tillegg til de uoffisielle pakkeoppbevaringsstedene nevnt ovenfor, det er et relativt nytt prosjekt kalt SlackBuilds.org, hvis mål er å tilby byggeskripter for kompilering av add-on-programvare og skape Slackware-pakker.

Slackware-familien[rediger | rediger kilde]

Som nevnt innledningsvis, har Slackware gitt opphav til en hel «familie» av beslektede Linuxdistribusjoner. Listen nedenfor er inndelt i aktive, sovende og tidligere distribusjoner, som er utgått fra Slackware.

Aktive distribisjoner[rediger | rediger kilde]

Slackware's familietree

Sovende distribusjoner[rediger | rediger kilde]

Tidligere distribusjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Slackware Linux, slackware.com, besøkt 21. oktober 2016
 2. ^ The Slackware Linux Project: About This Site
 3. ^ FreeSlack.
 4. ^ a b Distrowatch.com (21. oktober 2016). «Top Ten Distributions». 
 5. ^ Eric Hameleers: A history of Slackware Development, Fontys University of Applied Science, Eindhoven, 3.-4.oktober 2009
 6. ^ COMMERCIAL: Slackware 3.0 released, comp.os.linux.announce, 30. november 1995
 7. ^ System V Application Binary Interface Edition 4.1 (1997-03-18)
 8. ^ a b General Information, Slackwares hjemmeside
 9. ^ Slackware Inc. «Slackware FAQ: Slackware Linux has a reputation for being tough for newbies. Is this true?». 
 10. ^ Datamation. «Top Linux Distros For Every Level User». 
 11. ^ Linux.org. «Which Distro is Right for Me?». 
 12. ^ Tech Radar. «Power user Linux distros: 5 reviewed and rated». 
 13. ^ IT Pro. «Slackware Linux - Less is more». 
 14. ^ PC World. «A Guide to Today's Top 10 Linux Distributions». 
 15. ^ Volkerding, Patrick. «Announcing Slackware Linux 9.1!». 
 16. ^ DistroWatch, 20. februar 2017
 17. ^ «Volkerding svarer på Slashdot-spørsmål». 
 18. ^ Carole M. Cusack: Invented Religions: Imagination, Fiction and Faith, Ashgate Publishing, Farnham, 2010, ISBN 978-0-7546-6780-3
 19. ^ Davidoff Solomon: Conspiracy Theories in American History: An Encyclopedia, Peter Knight, ABC CLIO, 2003, ISBN 978-1-57607-812-9}}
 20. ^ Stephen Duncombe: Ordinary Lifestyles, Sabotage, Slack and the Zinester Search for Non-Alienated Labour (red. David Bell), (red. Joanne Hollows) McGraw-Hill, 2005, ISBN 978-0-335-22420-3}}
 21. ^ Church of the SubGenius, slackWiki.com, besøkt 15. februar 2017
 22. ^ Hughes, Phil (1. april 1994). «Intervju med Patrick Volkerding». Linux Journal. Besøkt 3. juli 2007. 
 23. ^ a b c d Phil Hughes: Interview with Patrick Volkerding,Linux Journal, 1. april 1994, besøkt 15. februar 2017
 24. ^ install.end, slackware-1.1.2, slackware.com, besøkt 15. februar 2017
 25. ^ install.end, slackware-14.1, slackware.com, besøkt 15. februar 2017
 26. ^ A Short History of Linux Distributions by Joe Klemmer [LWN.net]
 27. ^ a b c d http://www.linuxquestions.org/questions/interviews-28/interview-with-patrick-volkerding-of-slackware-949029/. 
 28. ^ Murdock, Ian A. (16. august 1993). «NNTP Subject: New release under development; suggestions requested». Besøkt 17. august 2007. 
 29. ^ A Short History of Linux Distributions at LWN.net
 30. ^ LINUX. Springer. 1. januar 1997. s. 82–83. ISBN 978-0-387-94880-5. Besøkt 4. august 2013. 
 31. ^ http://www.linuxjournal.com/article/2748. 
 32. ^ a b c d e f g h i Patrick J. Volkerding: ANNOUNCE: Slackware Linux 1.00, The Slackware Linux Project: Slackware Release Announcement, comp.os.linux, 16. juli 1993 17:21:20 PST
 33. ^ Kort historie for Linux-distribusjoner [LWN.net]
 34. ^ http://www.theage.com.au/articles/2002/10/04/1033538761935.html. 
 35. ^ a b c d e f g h i j k l m Patrick J. Volkerding: ANNOUNCE: Slackware Linux 2.0, comp.os.linux.announce, 3 Jul 1994 01:52:33 GMT
 36. ^ a b c d e Phil Hughes: Slackware 2.0 Released, Linux Journal, 1. august 1994
 37. ^ a b c d e f g h i README.210, slackware.no, 31. oktober 1994
 38. ^ a b c README.TXT (Slackware 2.2.0), slackware.no, 30. mars 1995
 39. ^ «Slackware Changelog». 
 40. ^ CDROM.txt file in the Slackware 3.0 repository
 41. ^ Change log of Slackware 3.1
 42. ^ 2002-2012 Andrew Maltsev, 2012-2013 Derek J. Curtis. «Linux Slackware 96 - ISBNdb.com - Book Info». Besøkt 26. mai 2015. 
 43. ^ http://slackware.cs.utah.edu/pub/slackware/slackware-3.4/ChangeLog.txt
 44. ^ 8.1 ChangeLog.txt
 45. ^ ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-9.0/ChangeLog.txt
 46. ^ Release Notes for Slackware 9.1
 47. ^ 12.1 ChangeLog.txt
 48. ^ 12.2 ChangeLog.txt
 49. ^ ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-14.0/ChangeLog.txt
 50. ^ ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-14.1/ChangeLog.txt
 51. ^ «The Slackware Linux Project: Slackware ChangeLogs». Besøkt 15. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikibøker Wikibooks: Slackersbible – bøker

Litteratur[rediger | rediger kilde]