Tekstbehandling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tekstbehandlingsprogrammet AbiWord i Ubuntu

Tekstbehandling (engelsk: word processing) er en samlende betegnelse for å redigere tekst for fremstilling overfor et publikum eller mottaker. Vanligvis refererer det til tekstbehandlingsprogrammer, det vil si programvare som har som mål å gjøre det enkelt å skrive inn, endre, formatere, korrekturlese og flytte innhold i tekster. Tekstbehandlingsprogram har gjerne støtte for å markere ord som ikke forekommer i en ordliste ("ordrettefunksjon") for å gjøre det lett å fjerne feilstavinger, og enkelte programmer kontrollerer grammatikk i teksten basert på regelsett.

Verdens første tekstbehandlingsprogram var Wang 1200, som ble skapt i 1971, men var ikke tilgjengelig på markedet før 1972.[1]

Tekstbehandlingsprogrammer er vanligvis basert på at teksten lagres som filer på brukerens datamaskin. Vanlige filformat for tekstbehandling er .odt, .doc/.docx, .rft. Fra (særlig 2010-tallet) er det blitt vanlig at tekstbehandlingsdokumentene lagres i nettjeneste, noe som muliggjør at flere kan samarbeide i skrivingen av samme tekst samtidig (såkalt samskriving).

Det er vanlig å skille mellom begrepene tekstbehandling og tekstredigering, hvor sistnevnte er redigering av ren tekst uten formatering.

Siden 1990-tallet har Microsoft Word vært markedsledende tekstbehandlingprogram.

Kjente frie tekstbehandlingsprogrammer[rediger | rediger kilde]

Proprietære tekstbehandlere[rediger | rediger kilde]

Verktøy for redigering av ren tekst[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Teksteditor

Referanser[rediger | rediger kilde]