Château Lafite Rothschild

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Château Lafite-Rothschild»)

Château Lafite-Rothschild er et vinproduserende slott i Frankrike som eies av den franske Rothschildfamilien.

Bare fire vinproduserende slott i Bordeaux fikk premier cru-status i 1855 da den første klassifiseringen ble gjennomført basert på nylig oppnådde priser. Château Lafite havnet øverst på listen og har vært en konsistent produsent av noen av verdens dyreste røde viner siden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vinmarkene ligger ved landsbyen Pauillac i Médocregionen, nordvest for Bordeaux, og har hatt vinmarker i drift fra 1500-tallet eller tidligere. På 1700-tallet ble eiendommen med hovedbygningen fra 1600-tallet som fremdeles står, kjøpt av Ségurfamilien. Selv om vinranker allerede fantes på markene rundt 1680, er det Jacques de Ségur som har dyrket opp det meste av vingården.

Tidlig på 1700-tallet, raffinerte Nicolas-Alexandre Ségur slottets produksjonsteknikk og introduserte slottets viner for de høyere sirkler av det europeiske aristokrati. Han ble raskt kjent som «vinprinsen» og vinen fra Château Lafite ble kjent som «Kongens vin», ikke mist takket være innflytelsesrik støtte fra Maréchal de Richelieu (Louis François Armand de Vignerot du Plessis). Mot slutten av 1700-tallet, var Lafites renommé etablert, og selv Thomas Jefferson besøkte slottet og ble kunde for livet.

I kjølvannet av den franske revolusjon, den 30. juni 1794, ble Nicolas Pierre de Picard Ségur henrettet, og slottet kom ut av denne slektens eie. Vinmarkene ble solgt til en gruppe hollandske kjøpmenn i 1797.

Gjennom første halvdel av 1800-tallet var slottet eid av Vanlerberghefamilien og vinen ble stadig forbedret. Særlig kjent fra den tidlige perioden er årgangene 1795, 1798 og 1818.

8. august 1868 ble Château Lafite kjøpt av baron James Mayer Rothschild for 4,4 millioner franc, og eiendommen fikk navnet Château Lafite-Rothschild. Baronen døde imidlertid bare tre måneder etter kjøpet, og området gikk derfor videre til hans tre sønner: Alphonse, Gustave og Edmond de Rothschild.

1900-tallet gav både suksess og problemer, blant annet to verdenskriger og etterdønninger etter phylloxeraangrep. Under andre verdenskrig var vingården okkupert av tyske styrker og kjellerne ble utsatt for omfattende plyndring. Fra 1974 har Lafite vært ledet av Eric de Rothschild som etterfulgte sin onkel Élie de Rothschild.

Vinmarkene[rediger | rediger kilde]

Vingården er en av de største i Médoc med sine 1 km², og den produserer omkring 35 000 kasser årlig. Av dette er mellom 15 og 25 000 av den berømte Premier Cru. Vinrankene består for det meste av Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (25%) og noe Cabernet Franc (3%) og Petit Verdot (2%). De salgsklare vinene består gjerne av mellom 80 og 95% Cabernet Sauvignon, 5-20% Merlot og opp til 3% Cabernet Franc og Petit Verdot. Unntagelsesvis, som f.eks 1961-årgangen, er det laget vin med 100% Cabernet Sauvignon.

I tillegg til Premier Crumarkene, er omkring en tredjedel klassifisert som Second Cru Carruades de Lafite. Denne vinen er ikke spesielt kostbar i Frankrike, men svært dyr utenfor Europa.