Cabernet sauvignon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cabernet Sauvignon»)
Cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon
Vitis vinifera
NavnCabernet sauvignon
Også kjent somBouchet, Bouche, Vidure, Sauvignon Rouge
DruetypeRød (Noir)
OpprinnelseFrankrikes flagg Frankrike
HovedområdeBordeaux
Produksjon
Produksjon:
Andre opplysninger
KjennetegnFaste tanniner med solbær og modne mørke bær.
VIVC [1]1929

Cabernet sauvignon er en rødvinsdrue som dyrkes i mange land, men utmerker seg best i litt kjølig klima og mager jord som i Frankrike, Italia og delvis i California. Druen har sitt opphav i Bordeaux i Frankrike, hvor den gjerne blandes med andre druetyper for å gi mer balanse og komplekse viner. Druene den blandes med er da helst cabernet franc, petit verdot, malbec, merlot eller carmenere.

Historie[rediger | rediger kilde]

1700-tallet gikk druen under navnet petite vidure i Bordeaux. Det skal være foretatt en DNA-analyse som viser at druen opprinnelig er en krysning av to andre druesorter fra Bordeaux, nemlig cabernet franc og sauvignon blanc.

Druens karakter[rediger | rediger kilde]

I kjølige klima gir druen fra seg aromaer av spesielt solbær og modne mørke bær. Den gir faste tanniner som kommer fra skallet og druesteinene. I varmere klima gir druen aromaer av moden solbær og en søtere frukt. Tanninene blir bløtere og vinen føles rundere i smak.

Vin som er produsert av cabernet sauvignon er lett å kjenne igjen på smak og aroma. Den tåler og beriker seg dessuten svært godt på eikefat, gjerne over lang tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]