Aromatisert vin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vesper Martini

Aromatisert vin er en type vin som har fått tilført ekstra aromaer gjennom tilsetting av forskjellige ingredienser som for eksempel frukt, urter og krydder.

Vinen må ha et minimum alkoholinnhold på 14,5% og et maksimalt alkoholinnhold på 22% i henhold til EU-regler.[1]

Aromatisert vin finnes også som økologisk vin.

Aromatisert vin er ikke det samme som aromatisk vin. Aromatisk vin omtaler viner som har fått mye naturlig aroma fra druesorter som Gewürztraminer, Muscat og Riesling. Aromatisert vin har fått tilsatt ekstra aroma ingredienser.

Vermut er en typisk aromatisert sterkvin, mye bruk til cocktailer, og også til aperitiffer blir det brukt vermut og andre aromatiserte viner. Cocktailer som Negroni, Manhattan og en lang rekke andre inneholder aromatisert vin.[1][2]

Gløgg er vel den mest kjente aromatisert vinen i Norge. Det er en rekke norskproduserte aromatisert vinen, i tillegg til Arcus produseres den også av Berentsens Brygghus, Amundsen Bryggeri, Gardsbrenneriet, Moestue, Flo Brewery, Aga Sideri, Primoris og Anikonic for å nevne noen. Også i resten av Skandinavia produseres det aromatisert vinen som svenske Fruktstereo Apero Night, danske Sparkling Tea Grøn og finskeLiisa Klassikko Mansikka & Sitruuna. På verdensbasis har man italinske Cappellano Barolo Chinato, tyske Von Wiesen Apfel Rosè Brut og franske Lillet Blanc.


Den som er mest kjent for å drikke en drink med aromatisert vin er James Bond. Hans signaturcocktail er Vesper Martini som er laget med gin, vodka og Lillet Blanc. Husk at denne drinken skal være “rystet, ikke rørt”!

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Liang, Zijian; Zhang, Pangzhen; Zeng, Xin-An; Fang, Zhongxiang (1. oktober 2021). «The art of flavored wine: Tradition and future». Trends in Food Science & Technology. 116: 130–145. ISSN 0924-2244. doi:10.1016/j.tifs.2021.07.020. Besøkt 3. oktober 2023. 
  2. ^ «Drinkoppskrifter». vinmonopolet.no (norsk). Besøkt 3. oktober 2023.