Økologisk vin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Økologisk rødvin

Økologisk vin, biodynamisk og naturvin er alle vin laget av vindruer som er dyrket uten kjemiske plantevernmidler og kunstgjødsel. Produsenten følger strengere regler for tilsetningsstoffer, som for eksempel svovel.

Disse vinene finnes som rødvin, hvitvin, rosévin, musserende, perlende, dessertvin, aromatisert vin og sider.

Helse og miljø spiller en stor rolle for flere og flere. Man er opptatt av sprøyting av druene før innhøsting og sukkernivå, flere av disse vinene har også lavt sukkernivå.

I tillegg er flere av produsentene av denne typen vin også opptatt av mer miljøvennlig emballasje.

Vinmonopolet har egne symboler på hyllene for økologisk og biodynamisk vin.

Økologisk vin[rediger | rediger kilde]

Druene er dyrket i samsvar med prinsippene for økologisk landbruk, og vinen er sertifisert av en offentlig godkjent kontrollinstans.

Salget av økologisk vin økte kraftig midt på 2000-tallet, i Norge øket det med hele 60 prosent fra 2014 til utgangen av 2018, å ytterligere 16% til 2019.[1][2]

Biodynamisk vin[rediger | rediger kilde]

Biodynamisk vin er “ekstremøkologisk” og følger strengere regler enn økologisk vin. Vinbonden bruker kompost og naturlige preparater på vinmarkene. Denne vinen er også sertifisert.[2][3]

Naturvin[rediger | rediger kilde]

Naturviner er minst mulig annet enn gjæret druesaft. Vinen blir gjæret med druens eget naturlige gjær og det tilsettes ikke noe kunstig. Ingen bruk av enzymer, ingen fjerning av vann, syre eller alkohol, ingen tilsetting av sukker, gjær, gjærnæring, melkesyrebakterier, syre og ingen påvirkning av lagring på eikefat.

Naturvin er ennå ikke regulert av EU.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fredrikstad, Anne (29. april 2019). «Økologisk vin øker - hva velger vi?». Det Gode Vinliv. Besøkt 4. oktober 2023. 
  2. ^ a b c «Kva betyr økologisk, biodynamisk og naturvin?». vinmonopolet.no (norsk). Besøkt 4. oktober 2023. 
  3. ^ «Vin med hensyn på miljøet». Matinfo (norsk). Besøkt 4. oktober 2023.