Liste over norske innsjøer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Største innsjøer i Norge (fastlandet)[rediger | rediger kilde]

Innsjøene er sortert etter deres totale areal. For innsjøer som ligger delvis utenfor Norge er arealet i Norge angitt i parentes. For innsjøer med samme navn er kommunen med størst del av innsjøen angitt i parentes. Tallene er hentet fra Norges vassdrags- og energidirektorats vanndatabase for Norge, som er tilgjengelig på Internett.

Nr.   Navn   Areal (km²)   Fylke(r)   Meter over havet  

1 Mjøsa 365,19 Akershus, Oppland, Hedmark 123
2 Røssvatnet 218,61 Nordland 383
3 Femunden 203,52 Hedmark, Sør-Trøndelag 662
4 Randsfjorden 139,23 Oppland 135
5 Tyrifjorden 138,56 Buskerud 63
6 Snåsavatnet 121,58 Nord-Trøndelag 22
7 Tunnsjøen 100,18 Nord-Trøndelag 358
8 Limingen 93,50 Nord-Trøndelag 418
9 Møsvatnet 89,74 Telemark 919
10 Blåsjø 84,88 Aust-Agder, Rogaland 1055
11 Altevatnet 84,71 Troms 489
12 Över-Uman 84,47 Västerbotten (Sverige), Nordland (3,17 i Norge) 524
13 Øyeren 84,31 Akershus, Østfold 101
14 Nisser 76,30 Telemark 244-247
15 Siiddasjávri 71,91 Norrbotten (Sverige), Nordland (kun 0,96 km² i Norge) 604
16 Iešjávri 68,16
17 Esandsjøen 65,89
18 Selbusjøen 58,26
19 Norsjø 55,48
20 Tinnsjå 51,43
21 Hornindalsvatnet 50,42
22 Fyresvatn 49,63
23 Storsjøen (i Rendalen) 47,55
24 Aursunden 46,04
25 Storsjøen (i Odalen) 45,61
26 Salsvatnet 44,77
27 Osensjøen 43,32
28 Krøderen 42,88
29 Storakersvatnet 42,30
30 Balvatnet 41,46
31 Bygdin 39,89
32 Namsvatnet 39,38
33 Jølstravatnet 39,01
34 Sperillen 37,01
35 Vansjø 36,94
36 Totak 36,59
37 Aursjøen 36,38
38 Rogen 35,12 (0,85 i Norge)
39 Djupsvatnet 34,86
40 Rostojávri 34,24 (3,67 i Norge)
41 Vaggatem 33,87 (28,99 i Norge)
42 Tyin 33,02
43 Byglandsfjorden 32,79
44 Storvatnet (i Bykle) 32,57
45 Svanevatn 32,51 (9,39 i Norge)
46 Hurdalssjøen 32,31
47 Toke 30,77
48 Songevatnet 29,95
49 Rosskreppfjorden 29,51
50 Isteren 28,97
51 Kallvatnet 28,61
52 Storglomvatnet 28,59
53 Leinavatn 28,32 (28,27 i Norge)
54 Vinstre 28,26
55 Suldalsvatnet 27,53
56 Eikeren 27,02
57 Bandak 26,40
58 Langvatnet (i Rana) 26,38
59 Lundevatnet 25,93
60 Feren 25,88
61 Tunhovdfjorden 25,30
62 Strandavatnet 23,75
63 Stuorajávri 23,71
64 Eikesdalsvatnet 23,15
65 Oppstrynsvatnet 22,87
66 Gresvatnet 22,63 (18,67 i Norge)
67 Breimsvatnet 22,52
68 Farris 21,80
69 Leksdalsvatnet 21,73
70 Sølensjøen 21,66
71 Rengen 21,49 (15,72 i Norge)
72 Bangsjøene 21,07
73 Gjevillvatnet 20,90
74 Mår 20,50
75 Kalhovdfjorden 20,39
76 Pålsbufjorden 19,55
77 Flåvatn 19,48
78 Laksjøen 19,20
79 Sandvatnet/Kaldfjorden/Øyvatnet 19,18
80 Sirdalsvatnet 19,11
81 Kvesjøen 19,09
82 Geavdnjajávri 18,85
83 Store Le 18,83 (15,43 i Norge)
84 Bjornesfjorden 18,55
85 Vangsmjøse 18,25
86 Veitastrondsvatnet 17,95
87 Vegår 17,70
88 Gautelisvatnet 17,67 (17,66 i Norge)
89 Klistervatnet/Bjørnevatnet 17,20 (12,75 i Norge)
90 Lenglingen 16,90
91 Gjevsjøen 16,77 (7,35 i Norge)
92 Nyhellervatnet 16,74
93 Seljordsvatn 16,52
94 Rødenessjøen 16,42
95 Langvatnet (i Sør-Varanger) 16,40 (8,29 i Norge)
96 Flævatn/Gyrinosvatnet 16,39
97 Nesvatn 16,38
98 Majavatnet 15,99
99 Røgden 15,97 (14,88 i Norge)
100 Kvifjorden 15,87
101 Feragen 15,78
102 Storvatnet (i Leksvik) 15,78
103 Gjende 15,62
104 Savalen 15,37
105 Vråvatn 15,21
106 Takvatnet 15,19
107 Sandsjøen 15,07
108 Store Måsvannet 14,89
109 Rien 14,87
110 Vågåvatnet 14,76
111 Store Urevatn 14,61
112 Vatndalsvatnet 14,42
113 Fjergen 14,41
114 Langvatnet (i Ballangen) 14,36
115 Øymarksjøen 14,33
116 Jonsvatnet 14,26
117 Unkervatnet 14,01
118 Langvatnet (i Sørfold) 13,97
119 Rømsjøen 13,89
120 Forsvatnet 13,63
121 Skogsfjordvatnet 13,62
122 Halnefjorden 13,61
123 Tisleifjorden 13,54
124 Steinbusjøen 13,52
125 Einavatnet 13,52
126 Skasen 13,41
127 Heddalsvatnet 13,39
128 Kviteseidvatnet 13,34
129 Holden (i Verran) 13,31
130 Lille Rostavatn 13,26
131 Strondafjorden 13,24
132 Rødungen (i Ål) 13,10
133 Storfjorden (Flyvatnet) 12,92
134 Follsjå 12,87
135 Lyngsvatnet 12,82
136 Øgderen (Hemnessjøen) 12,80
137 Tesse 12,78
138 Sisovatnet 12,78
139 Sønstevatn 12,77
140 Møkeren 12,67
141 Bleikvatnet 12,59
142 Ustevatn 12,40
143 Langvatnet (i Sunndal) 12,38
144 Ellenvatnet 12,36 (12,26 i Norge)
145 Ørsdalsvatnet 12,22
146 Buolbmátjávri 12,12 (2,65 i Norge)
147 Setten 11,97
148 Åraksfjorden 11,96
149 Reinoksvatnet 11,77
150 Øvre Fiplingvatnet 11,74
151 Engeren 11,70
152 Børsvatnet 11,60
153 Guolasjávri 11,56
154 Låmivatnet 11,43
155 Storefjorden (Gloppen) 11,39
156 Slidrefjorden 11,29
157 Holmavatnet 11,13
158 Nordmannslågen 11,09
159 Gøystavatnet 11,00
160 Øvrevatnet 10,98
161 Hæmmujávri 10,94
162 Langesjøen 10,78
163 Femsjøen 10,64
164 Fustvatnet 10,59
165 Ånøya 10,57
166 Losna 10,50
167 Nedre Fiplingvatnet 10,50
168 Lovatnet 10,49
169 Ørteren 10,46
170 Gråsjøen 10,45
171 Napevatnet 10,43
172 Idjajávri 10,28
173 Finnfjordvatnet 10,25
174 Sysenvatnet 10,24
175 Haukedalsvatnet 10,22
176 Samsjøen 10,02
177 Nelaug 10,01
178 Hamlagrøvatnet 9,96
179 Nordre Bjøllåvatnet 9,93
180 Geitvatnet 9,87
181 Storvatnet (i Ballangen) 9,76
182 Øyvatnet 9,74
183 Garsjøen 9,72
184 Fundin 9,72
185 Næra 9,58
186 Hestefossdammen 9,49 (6,09 i Norge)
187 Helin 9,47
188 Heggmovatnet 9,38
189 Krutvatnet 9,36
190 Vektaren 9,22
191 Fjorda 9,09
192 Borsæ 9,05
193 Øvre Tysdalsvatnet 8,98
194 Rossfjordvatnet 8,86
195 Meltingvatnet 8,85
196 Mjosundvatnet 8,76
197 Sundsbarmvatnet 8,74
198 Dokkfløyvatnet 8,72
199 Store Ropelvvatnet 8,62
200 Skoddebergvatnet 8,52
201 Øljusjøen 8,45
202 Storvatnet (i Nærøy) 8,32
203 Holderen 8,27 (1,83 i Norge)
204 Stordalsvatnet (i Etne) 8,26
205 Korssjøen 8,22
206 Viksdalsvatnet 8,21
207 Láhpojávri 8,17
208 Valnesfjordvatnet 8,15
209 Søndre Boksjø 8,13 (5,18 i Norge)
210 Havdalsvatnet 8,12
211 Gjuvvatnet 8,06
212 Øyarvatnet 8,05
213 Orrevatnet 8,04
214 Funnsjøen 7,99
215 Vestvannet 7,97
216 Hundålvatnet 7,96
217 Austdalsvatnet 7,94
218 Tunsbergdalsvatnet 7,92
219 Mohkkejávri 7,87
220 Rore 7,76
221 Vangsvatnet 7,69
222 Rovatnet 7,65
223 Ytre Fiskelausvatnet 7,62
224 Bordalsvatn 7,58
225 Lygne 7,56
226 Vigdarvatnet 7,56
227 Store Sametti 7,51
228 Storavatnet (i Osterøy) 7,48
229 Brusdalsvatnet 7,48
230 Skjækervatnet 7,47
231 Årdalsvatnet 7,43
232 Rauddalsvatnet 7,41
233 Rekvatnet 7,41
234 Gákkajávri 7,40
235 Holtsjøen 7,39
236 Skjerjavatnet 7,37
237 Aursjoen 7,36
238 Fjørvatnet 7,29 (4,94 i Norge)
239 Ara 7,28
240 Lyseren 7,27
241 Ringedalsvatnet 7,25
242 Sørungen 7,24
243 Faulvatnet 7,24
244 Kilefjorden 7,22
245 Nedre Heimdalsvatnet 7,21
246 Murusjøen 7,19
247 Vuolep Sårjåsjávrre 7,17 (2,60 i Norge)
248 Jægervatnet 7,16
249 Ingjelsvatnet 7,16
250 Lustadvatnet 7,16
251 Tunnsjøflyan 7,12
252 Mjermen 7,11
253 Suolojávri 7,09
254 Valevatn 7,08

Dypeste innsjøer i Norge (fastlandet)[rediger | rediger kilde]

Nr.   Navn   Dybde (m)

1 Hornindalsvatnet 514
2 Salsvatnet 464A
3 Tinnsjå 460
4 Mjøsa 453
5 Fyresvatn 377
6 Suldalsvatnet 376
7 Bandak 325
8 Lundevatnet 314
9 Storsjøen (i Rendalen) 309
10 Totak 306
11 Tyrifjorden 295B
12 Breimsvatnet 278
13 Nisser 240
14 Jølstravatnet 233
15 Røssvatnet 231
16 Oppstrynsvatnet 230
17 Tunnsjøen 222
18 Dingevatnet 220
19 Selbusjøen 206
20 Kviteseidvatnet 201

A) Kilder oppgir verdiene 464 m og 482 m for største dyp[trenger referanse].
B) Største generelle dyp iflg. NVE. Gj.snitt. største dyp er 288 m, mens største målte dybde er 330 m.

Innsjøer i Norge (fastlandet) etter volum[rediger | rediger kilde]

Nr.   Navn   Volum (km³)

1 Mjøsa 56,24
2 Røssvatnet (etter regulering) 14,80
3 Tyrifjorden 13,13
4 Røssvatnet (før regulering) 12,60
5 Hornindalsvatnet 12,06
6 Tinnsjå 9,71
7 Tunnsjøen 8,68
8 Limingen 8,34
9 Randsfjorden 7,31
10 Nisser 7,19
11 Storsjøen (i Rendalen) 7,07
12 Salsvatnet 6,87
13 Femunden 6,00
14 Norsjø 5,10
15 Lundevatnet 4,49
16 Suldalsvatnet 4,49
17 Selbusjøen 4,03
18 Bandak 3,17
19 Blåsjø 3,1
20 Eikeren 2,5
21 Totak 2,36

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]