Farris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For mineralvannet se Farris (mineralvann)
Farris
Farrisvannet sett fra Gopledal vannverk Foto: Rune A. Karlsen
Farrisvannet sett fra Gopledal vannverk
Beliggenhet Larvik (Vestfold); Porsgrunn, Siljan (Telemark)
Areal 21,14 km²[1]
HRV 23,25 moh.[1]
LRV 20,25 moh.[1]
Magasinvolum [1] Mm³
Omkrets 107,07 km
Dybde 120 m (maks)[2]
UTM-koord. 32V 550123 6558899

Farris, eller Farrisvannet, er en innsjø beliggende i Vestfold og mot grensen til Telemark. Langs den største delen av Farris ligger i Larvik kommune, mens den lengst i nord danner grense mot Porsgrunn og strekker seg inn i Siljan kommuner. Innsjøen har et areal på ca. 22 km2, og er opptil ca. 120 m dyp. Farris er en vesentlig del av Farrisvassdraget som strekker seg fra Skrimfjella i nord til Larviksfjorden i syd, og den viktigste vannkilden er Siljanelva som har munningen helt nord i innsjøen. I tillegg kommer fra vest den mindre Rekåa via Oklungen og munner ut nord-vest.

Farris er geologisk sett en fortsettelse av Larviksfjorden. Det store raet danner Farriseidet på tvers av den langstrakte fjordstrukturen, og demmer opp Farrisvannet i sydenden. Innsjøen har således en utstrekning på 20,5 km i nord-syd-retning, mens største bredde sjelden overstiger en km. Farris består av to hoveddeler, hver 10-11 km lange. I sydøst det egentlige Farrisvannet med Lysbufjorden i nord og Nesfjorden mot vest med forbindelse til Eikenesfjorden i nordvest. Mellom disse delene ligger en rekke øyer, de største er Bjørnøya, Eikenesøya og Flatøya.

Farriselva er den eneste naturlige drenering av Farrisvannet, og har en lengde på ca. 1 100 meter før den munner ut i havet ved Larvik. Elva med sitt fossefall har vært en viktig kraftkilde for Larviks industri siden 1500-tallet. De siste årene har den hatt svært liten vannføring pga. stort uttak til drikkevann og kraftproduksjon.

Vestfold Interkommunale Vannverk leverer drikkevann fra Farris og Eikeren til omtrent 200 000 innbyggere. Sjøene er drikkevannskilde for nær 170 000 personer, hovedsakelig i Vestfold fylke. Farris er også inntaksdam for Fritzøe kraftverk.

Farris har gitt navnet til mineralvannet Farris, som siden 1907 er tappet fra naturlige kilder med grunnvann fra Bøkeskogen, og ikke innsjøen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «NVE Atlas». Magasin N250. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 18. april 2014
  2. ^ «NVE Atlas». Dybdekart. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 18. april 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Farris - med gården Gopledal i sørøstre ende av vannet. Bildet er tatt fra Padlehytta.