Femunden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Femunden
 Foto: Sverrir Mirdsson (1989)
Beliggenhet Engerdal, Os (Hedmark); Røros (Sør-Trøndelag)
Areal 203,52 km²
Høyde 662 moh.
Omkrets 234,92 km
Dybde 150 m (maks)[1]
Volum 6,04 km³[1]
UTM-koord. 32V 652871 6916918
Kilde NVE

Femunden er den tredje største innsjøen i Norge og den største som ikke er regulert. Sjøen var nest størst frem til 1957 da Røssvatnet ble regulert. Den ligger hovedsakelig i Engerdal kommune i Hedmark fylke. Den nordlige delen av innsjøen ligger i Røros kommune i Sør-Trøndelag fylke. Femunden har et areal på 203,5 km², ligger 662 moh. og er 153 meter dyp. Den har utløp i begge ender. I sør har Femunden utløp til Gløta som lengre ned i vassdraget blir til Femundselva. Denne elva bærer navnet Trysilelva når den kommer inn i Trysil kommune. I nord er det forbindelse til Glommavassdraget. Gjennom restaurerte tømmerrenner fra 1700-tallet[2] er det utløp mot Feragen og Håelva som igjen ender i Glåma ved Røros.

Innsjøen har ørret ( gjedde) og sik. Innsjøen trafikkeres i turistsesongen av rutebåten MS «Fæmund II» med anløp i Femundsenden (sør), Buvika, Elgå, Revlingen, Jonasvollen, Haugen, Femundshytta, Røa og Synnervika (nord). Det er bussforbindelse mellom Synnervika og Røros. Det er også bussforbindelse mellom Femundsenden og Trysil.

Rekorden på stang innehas av Tom Erik Grønkilen, en storørret på 8,840 kg tatt 4. juli 2010.

Femundsvassdraget inkludert Femunden er vernet mot vannkraftutbygging.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b NVE Atlas, dybdekart. NVE. Besøkt 6. april 2014.
  2. ^ Trysilelva. NVE. Besøkt 28. mai 2012.
»Charte von der Gelegenheit des Swuku-Gebürges und eines Theiles von der Ostlichen Seite um den See Faemund im Jahr 1741«
Femunden
Femunden drenerer til Göta älv. Kartet viser viktige vannskiller i Europa. Høyere ordens vannskiller (mellom ulike bihav til Atlanteren) er vist i rødt; lavere ordens vannskiller (mellom ulike elver som drenerer til samme bihav) i grått. De respektive tilsigsfeltene er vist i lysegrått. (I hvite områder er elvene og tilsigsfeltene for små for kartets målestokk.)