Norsjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norsjø
En vik av Norsjø ved Gvarv.
En vik av Norsjø ved Gvarv.
Beliggenhet Skien, Nome, Sauherad (Telemark)
Areal 55,48 km²
Høyde 15,3 moh.
Omkrets 123,36 km
Dybde 176 m (maks)
Volum 5,10 km³
UTM-koord. 32V 511424 6580577
Kilde NVE

Norsjø er en innsjø i Telemark. Navnet kommer av gammelnorsk nór, som betyr «trang» eller «smal». Dybden ligger for en stor del på ca. 170 m. Regulert ved dam ved Skotfoss til en høyde over havet på 15,3 m. Lengde ca. 30 km, største bredde ca. 3 km (ved Ulefoss). Norsjø er drikkevannskilde for kommunene Skien og Nome.

De fleste elver som tilhører Skiensvassdraget samles i Norsjø før vassdraget munner ut i Skienselva. De største av disse er Eidselva fra Bandakkanalen, Bøelva (Gvarvelva) fra Seljordsvatn og Sauarelva fra Heddalsvatnet.

Norsjø utgjør en sentral del av Telemarkskanalen, ved at den binder sammen Bandak-Norsjøkanalen, også kalt Bandakkanalen, med Norsjø-Skienkanalen. Fra Norsjø kan man seile med båt opp til Heddalsvatnet og Notodden. Strekningen Notodden-Skien var den siste med kommersiell tømmerfløting i Norge. Fløtingen opphørte i 2005.

Man finner en del reiselivsvirksomhet ved Norsjø, i hovedsak fra Ulefoss og nordover. Her finner man, foruten overnattingssteder og campingplasser, både skulpturpark, golfbane og museer. Sluseanleggene til begge nevnte kanaler er populære turistmål, for eksempel Løveid ved Skotfoss (Norsjø-Skienkanalen), og Ulefoss og Vrangfoss (Bandakkanalen). Ulefos Hovedgaard ligger også ved Norsjø, og er en del av Telemark Museum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]