Savalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Savalen
Savalen med Tronfjellet i bakgrunnen.
Savalen med Tronfjellet i bakgrunnen.
Beliggenhet Tynset, Alvdal (Hedmark)
Areal 15,18 km²
Høyde 707 moh.
Omkrets 47,99 km
UTM-koord. 32V 577012 6901912
Kilde NVE

Savalen er en innsjø som ligger i kommunene Tynset og Alvdal i Hedmark, og en grend ved den samme sjøen.

Savalen er et av distriktets største rekreasjonsområder. Savalen Fjellhotell ligger i den nord-østlige enden av sjøen. Kunstisbanen i nærheten av hotellet er kjent for å ha rask skøyteis, og det er satt verdensrekorder og flere norgesrekorder her, blant annet av Frode Rønning, Jan Egil Storholt, Rolf Falk-Larssen og Johann Olav Koss. Det er også et alpinanlegg i området med to skiheiser, samt skistadion og rulleskiløype.

Arne Garborg bodde på østerdalsstua Kolbotn ved Savalen fra året før han giftet seg med Hulda i 1887, til sønnen Arnes skolegang gjorde at de i 1896 flytta til Stokke i Vestfold. Brev- eller essaysamlinga Kolbotnbrev, som kom ut i 1890, er fra denne tida. Flere andre av Garborgs bøker er også skrevet her.

Innsjøen er undersøkt flere ganger opp gjennom årene, spesielt i tilknytning til at innsjøen ble ytterligere regulert til vannkraftproduksjon i 1971. Grundige undersøkelser av vannkjemi og planktonsammensetning ble utført av Morten Nicholls på slutten av 1970 tallet. Utredningen inneholder også et dybdekart og informasjon om geologi og enkelte forurensningskilder i nedbørfeltet. Innsjøen karakteriseres som en oligotrof innsjø.