Skasen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Skasen
Beliggenhet Kongsvinger, Grue (Hedmark)
Areal 13,41 km²
Høyde 266 moh.
Omkrets 30,71 km
Dybde 50 m (maks)
UTM-koord. 33V 352115 6698554
Kilde NVE

Skasen er en innsjø som ligger på Finnskogen i kommunene Kongsvinger og Grue i Hedmark. Via Skasvassdraget ledes vannet fra Skasen gjennom flere andre sjøer før det ender opp i Glåma. Det er mulighet for overnatting og camping ved sjøen. I innsjøen er det bestander av abbor, mort, gjedde, lake, ørekyte, røye og ørret. Det fiskes en del fin røye i sjøen på vinterstid.

Limnologi[rediger | rediger kilde]

Skasen er en næringsfattig eller oligotrof innsjø med et lite nedbørsfelt i forhold til innsjøens størrelse. Det lille nedbørsfeltet gjør innsjøen særskilt utsatt for menneskelig påvirkning (NIVA 1985). I en limnologisk undersøkelse utført av NIVA (Norsk institutt for vannforskning) i 1985 ble det konkludert med: «Skasen er en relativt dyp skogssjø med klart, svakt surt og næringsfattig vann. Innsjøen er i dag (dvs. i 1985) lite påvirket av menneskelig aktivitet, men er sårbar overfor økte påvirkninger av næringssalter og surt vann.»

Geologi[rediger | rediger kilde]

Skasen ligger i det sørøstnorske grunnfjellsområdet, og innsjøen er omsluttet av sure bergarter som er forholdsvis rike på kvarts og feltspat. Fjellgunnen består hovedsakelig av gneis og granitt, og er derfor svært kalkfattig (Moen 1963).

HedmarkstubbDenne Hedmarkrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.