Skasen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Skasen
Beliggenhet Kongsvinger, Grue (Hedmark)
Vassdrag Skasvassdraget
Areal 13,35 km²[1]
Høyde 266 moh.[1]
Omkrets 30,71 km
Dybde 50 m (maks)
UTM-koord. 33V 352115 6698554

Skasen er en innsjø som ligger på Finnskogen i kommunene Kongsvinger og Grue i Hedmark. Via Skasvassdraget ledes vannet fra Skasen gjennom flere andre sjøer før det ender opp i Glåma. Det er mulighet for overnatting og camping ved sjøen. I innsjøen er det bestander av abbor, mort, gjedde, lake, ørekyte, røye og ørret. Det fiskes en del fin røye i sjøen på vinterstid.

Limnologi[rediger | rediger kilde]

Skasen er en næringsfattig eller oligotrof innsjø med et lite nedbørsfelt i forhold til innsjøens størrelse. Det lille nedbørsfeltet gjør innsjøen særskilt utsatt for menneskelig påvirkning (NIVA 1985). I en limnologisk undersøkelse utført av NIVA (Norsk institutt for vannforskning) i 1985 ble det konkludert med: «Skasen er en relativt dyp skogssjø med klart, svakt surt og næringsfattig vann. Innsjøen er i dag (dvs. i 1985) lite påvirket av menneskelig aktivitet, men er sårbar overfor økte påvirkninger av næringssalter og surt vann.»[2]

Geologi[rediger | rediger kilde]

Skasen ligger i det sørøstnorske grunnfjellsområdet, og innsjøen er omsluttet av sure bergarter som er forholdsvis rike på kvarts og feltspat. Fjellgrunnen består hovedsakelig av gneis og granitt, og er derfor svært kalkfattig [2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 1. mai 2014
  2. ^ a b Haugerud, Eivind (2011). «Habitatbruk og næringsøkologi til fiskearter i et komplekst samfunn med dominans av abbor (perca fluviatilis)» (pdf). Universitetet for miljø- og biovitenskap. Besøkt 1. mai 2014.