Setten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Setten
Setten - parti fra Strøvik-området.
Setten - parti fra Strøvik-området.
Beliggenhet Aurskog-Høland (Akershus)
Areal 11,628 km²[1]
Høyde 167 moh.
Omkrets 58,77 km
Dybde 62 m (maks)[2]
UTM-koord. 32V 649962 6636016
Kilde NVE
Lokalisering i Aurskog-Høland kommune.

Setten er en innsjø som ligger ved Setskog i Aurskog-Høland kommune i Akershus. Innsjøen ligger i typisk skogterreng, kun stedvis med grense mot innmark. Sjøen har mange viker og mindre øyer og er et yndet sted for kanopadlere, sportsfiskere og campingturrister. Sjøen er en del av Haldenvassdraget, og munner ut i Mjermen.

Fiskebestanden i Setten består i hovedsak av gjedde, abbor, mort, laue og lake.

Setten var en del av et større tømmerfløtingssystem som kunne fløte tømmer fra Eidskog via Sootkanalen, til Mjermen og videre mot sjøene i Haldensvassdraget. Sootkanalen har sitt innløp til Setten ved Tangen i nord og tømmeret måtte slepes med båt til Kolstad i sør.

Slepebåten «Mjølner» ble bygget i 1892 og kunne gå «like godt på land som til vanns». Ved Kolstadfoss måtte båten gå et kort stykke over land, mens tømmeret gikk gjennom den smale elven over til Mjermen. En skinnegang ble anlagt tvers over et lavt eid, og skinnene gikk så langt ut i vannet på begge sider at dampbåten kunne gå opp på en tralle, som da ved hjelp av slepebåtens egen maskin[3] trakk den over eidet og ned på den andre siden.[4][5]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVE Atlas, innsjødatabase». Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 1. mai 2014. 
  2. ^ «NVE Atlas, dybdekart». Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 1. mai 2014. 
  3. ^ Nekrolog (20.11.1943). «Dødsfall». Aftenposten, morgen, s. 5.  Konstruert av verkseier O. O. Brevig (1854-1943); «båten kunne ved egen kraft og ved en sindig konstruksjon gå over land de 200 meter fra Setten til Mjermen»
  4. ^ Løwe, Gunn Cathrine s. 53
  5. ^ Kulturminneplan del 3, punkt 4.2.60

Kilder[rediger | rediger kilde]