Hermafroditos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hermafroditos eller Hermafroditus, gresk: Ἑρμαφρόδιτος, var det tvekjønnede avkommet til Hermes og Afrodite i gresk mytologi. Han var opprinnelig født kun som gutt. Dette navnet var basis for ordet hermafrodittisme.

Mytologi[rediger | rediger kilde]

Hermafroditos' navn er avledet av navnene til foreldrene Hermes og Afrodite. Han ble oppdratt av nymfer på Ida-fjellet, et hellig fjell i Frygia (nå Tyrkia). I en alder av 15 kjedet han seg, og dro gjennom Lykia og Karia. Det var i skogen i Karia, nær Halikarnassos (nå Bodrum i Tyrkia) han møtte najaden Salmakis i kilden hennes. Hun ble meget forelsket i Hermafroditus og prøvde å forføre ham, men ble avvist. Da han trodde hun hadde gått, tok han av seg klærne og gikk ut i den tomme kilden. Salmakis sprang ut fra bak et tre og hoppet ned i kilden. Hun tok tak i gutten, kysset ham og befølte brystet hans. Mens han kjempet for å få henne vekk, påkalte Salmakis gudene og ba om at de aldri skulle skilles. Hennes ønske ble oppfylt, og deres kropper smeltet sammen til et tvekjønnet vesen. Hermafroditos svor i sin skam en ed og forbannet kilden slik at alle som badet i den også skulle bli omskapt.

I litteratur[rediger | rediger kilde]

Mytens eneste litterære utslag er i Bok IV av Ovids Metamorfoser.

Algernon Swinburnes dikt «Hermaphroditus» er påskrevet Au Musée du Louvre, Mars 1863, og etterlater ikke tvil om at det var Borghese Hermaphroditus som hadde inspirert hans ode (et dikt som viktorianske lesere tok ille opp):

To what strange end hath some strange god made fair
The double blossom of two fruitless flowers?

I kunst[rediger | rediger kilde]

  • Myten om Hermafroditos og Salmacis var basis for den tidlige sangen av Genesis: «The Fountain of Salmacis», siste spor på Nursery Cryme albumet fra 1971, som gjenforteller myten til en viss grad.

I film[rediger | rediger kilde]

Hermafroditos er skildret i filmen Fellini Satyricon som en barnaktig, pysisk svært svak gud som kan helbrede mennesker, men ikke seg selv.

Hermafroditos er ikke nevnt i romanen Satyricon av Petronius, som Fellinis film er løst basert på.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]