Liste over stortingsrepresentanter for Buskerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Valgkretser[rediger | rediger kilde]

Amtene og kjøpstedene dannet adskilte valgkretser ved stortingsvalgene fra 1814 til 1949.

Valgkrets Periode Antall
repr.
Tidslinje
Buskerud fylke 1921 - 1948 5
Buskerud fylke 1949 - 1953 6
Buskerud fylke 1953 - 1993 7
Buskerud fylke 1993 - 2005 8
Buskerud fylke 2005 - 9
Kjøpsteder i Buskerud fylke (Drammen, Hønefoss, Kongsberg) 1921 - 1953 3
Kongsberg, Hønefoss, Notodden 1916 - 1921 1
Buskerud amt 1833 - 1905 4
Ringerike 1906 - 1920 1
Hallingdal 1906 - 1920 1
Buskerud 1906 - 1920 1
Numedal 1906 - 1920 1
Drammen 1814 - 1824, 1862 - 1905 2
Bragernes 1906 - 1920 1
Strømsø og Tangen 1906 - 1920 1
Kongsberg og Hønefoss 1907 - 1916 1
Kongsberg Riksforsamlingen - 1906 1
Drammen 1857 - 1860 4
Drammen 1827 - 1857 3
Buskerud amt Riksforsamlingen - 1832 3
Drammen Riksforsamlingen 1

Hønefoss valgte 4 representanter sammen med Christiania 1854 - 1861, og sammen med Kristiania og Kongsvinger 1862 - 1906.

Representanter[rediger | rediger kilde]

Bunnfargen angir partitilhørighet. Se kolonnen Parti.

Navn Stilling Parti Periode Merknader


Berg, HallgrimHallgrim Berg Høyre 1982–1997
Berg, Kittill KristoffersenKittill Kristoffersen Berg Norges Kommunistiske Parti 1945-1949
Bergo, Magnar LundMagnar Lund Bergo Sosialistisk Venstreparti 2001-2009
Bråtalien, BotolvBotolv Bråtalien Senterpartiet 1958-1965
Breie, LarsLars Breie Arbeiderpartiet 1945-1953
Brynsplass, VidarVidar Brynsplass Arbeiderpartiet 1996-1997
Buttedahl, JohanJohan Buttedahl Senterpartiet 1981-1989
Christiansen, RagnarRagnar Christiansen Arbeiderpartiet 1950-1957 Finansminister i Bratteli I
Christoffersen, LiseLise Christoffersen Arbeiderpartiet 2005-
Collett, JohanJohan Collett Selvstendighetspartiet 1814, 1818-1820, 1824-1829 Eidsvollsmann
Dalheim, ErikErik Dalheim Arbeiderpartiet 1981-2001
Eng, SigrunSigrun Eng Arbeiderpartiet 1993-2009
Helgheim, JonJon Helgheim Fremskrittspartiet 2017-
Eriksmoen, SnefridSnefrid Eriksmoen Høyre 1945-1949
Falsen, Carl ValentinCarl Valentin Falsen Partiløs 1830-1839
Færden, OlausOlaus Færden Partiløs 1859-1870, 1874-1876
Gharahkhani, MasudMasud Gharahkhani Arbeiderpartiet 2017-
Gram (1781–1823), JensJens Gram (1781–1823) Partiløs 1814
Gram, Jens JensenJens Jensen Gram Partiløs 1818-1823
Grøndahl, Kirsti KolleKirsti Kolle Grøndahl Arbeiderpartiet 1977-2001 kirke- og undervisningsminister og utviklingsminister i regjeringen Brundtland
Stortingspresident
Gustavsen, LailaLaila Gustavsen Arbeiderpartiet 2009-2013
Hansen, Kåre ØisteinKåre Øistein Hansen Sosialistisk Venstreparti 1973-1977
Helleland, TrondTrond Helleland Høyre 1997–2021 Parlamentarisk leder
Hiim, ArildArild Hiim Høyre 1989-1997
Hornsrud, ChristopherChristopher Hornsrud Arbeiderpartiet 1913-1936 Statsminister, finansminister
Hundhammer, Beate HeierenBeate Heieren Hundhammer Høyre 2001-2009
Hundseid, JensJens Hundseid Bondepartiet 1925-1945 Statsminister, landbruksminister
Hvashovd, Gunnar ThorleifGunnar Thorleif Hvashovd Arbeiderpartiet 1969-1981
Ingvaldsen, BerntBernt Ingvaldsen Høyre 1953-1973 Stortingspresident
Jagland, ThorbjørnThorbjørn Jagland Arbeiderpartiet 1993-2009 Stortingspresident, statsminister, utenriksminister
Jensrud, TrondTrond Jensrud Arbeiderpartiet 1989-1993
Johannessen, GuriGuri Johannessen Arbeiderpartiet 1958-1973
Johnsen, GunnarGunnar Johnsen Høyre 1973-1977
Johnsen, Kristin ØrmenKristin Ørmen Johnsen Høyre 2013-
Kandahl, TorolvTorolv Kandahl Høyre 1950-1953
Klundelien, ÅseÅse Klundelien Arbeiderpartiet 1989-1993
Knudsen, Konrad GustavKonrad Gustav Knudsen Arbeiderpartiet 1937-1957
Knudsen, Ulf ErikUlf Erik Knudsen Fremskrittspartiet 1997-2013
Knudson, OlafOlaf Knudson Høyre 1954-1977
Kolberg, MartinMartin Kolberg Arbeiderpartiet 2009-
Lundteigen, Per OlafPer Olaf Lundteigen Senterpartiet 2005-
Maribo, SteinarSteinar Maribo Fremskrittspartiet 1989-1993
Marthinsen, Finn KristianFinn Kristian Marthinsen Kristelig Folkeparti 1997-2005
Micaelsen, TorgeirTorgeir Micaelsen Arbeiderpartiet 2005-2017
Moe, Engebret OlsenEngebret Olsen Moe Partiløs 1815-1817, 1830-1835, 1839-1841
Moløkken, AaseAase Moløkken Arbeiderpartiet 1977-1989
Münster, Thomas GeorgThomas Georg Münster Venstre 1892-1897
Nævra, ArneArne Nævra Sosialistisk Venstreparti 2017-
Oftedal, TorTor Oftedal Arbeiderpartiet 1969-1981
Olaussen, EugeneEugene Olaussen Norges Kommunistiske Parti 1922-1924
Rode, OttoOtto Rode Høyre 1901-1903
Rytman, JørundJørund Rytman Fremskrittspartiet 2005-2017
Røkke, MonaMona Røkke Høyre 1977-1989 Justisminister i Willoch
Røsholm, OleOle Røsholm Samlingspartiet 1907-1909
Schirmer, Georg RobertGeorg Robert Schirmer Høyre 1901-1903
Schwartz, Johan JørgenJohan Jørgen Schwartz Høyre 1857–1864, 1868–1876 Lagtingspresident
Sem, Niels ArntzenNiels Arntzen Sem Partiløs 1824-1847 Stortingspresident
Skare, AstridAstrid Skare Arbeiderpartiet 1945-1957
Skattebøl, Ole LarsenOle Larsen Skattebøl Høyre 1877-1882, 1889-1891, 1895-1897
Steenberg, ErlandErland Steenberg Senterpartiet 1965-1977
Strand, Hans E.Hans E. Strand Høyre 1977-1985
Strøm, Ole AnunsenOle Anunsen Strøm Frisinnede Venstre 1910-1912
Sørensen, OlafOlaf Sørensen Arbeiderpartiet 1945-1957
Tandberg, BernhardBernhard Tandberg Høyre 1901-1903, 1910-1912
Tandberg, GudbrandGudbrand Tandberg Høyre 1945-1949
Tandberg, Gudbrand EriksenGudbrand Eriksen Tandberg Partiløs 1815–1817, 1824–1826, 1827–1829
Thoresen, GeirGeir Thoresen Fremskrittspartiet 1993–1997
Torgersen, HansHans Torgersen Kristelig Folkeparti 1977–1981
Tufte, Ivar EngebretsenIvar Engebretsen Tufte Høyre 1931–1933
Uhlen, Christopher OlsenChristopher Olsen Uhlen Partiløs 1815–1817
Watnebryn, Olaf FredrikOlaf Fredrik Watnebryn Arbeiderpartiet 1945-1965
Werp, Anders B.Anders B. Werp Høyre 2009-2017
Wetterstad, Roy N.Roy N. Wetterstad Fremskrittspartiet 1993–1997
Wille, HansHans Wille Partiløs 1857–1858
Wold, MortenMorten Wold Fremskrittspartiet 2013-2021
Zeier, AndreasAndreas Zeier Partiløs 1839–1841
Øen, OlafOlaf Øen Arbeiderpartiet 1977-1989

Valgresultat i kjøpstedene 1906-1918[rediger | rediger kilde]

I perioden 1906-1918 var valgene praktisert som flertallsvalg i énmannskretser.

Kongsberg og Hønefoss[rediger | rediger kilde]

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene Andre
1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[1] 647 54,3% 436 36,6% 95 8,0%
1909[2] 813 35,9% 1 053 41,0% 631(H og FV) 27,8% 827 32,2% 602 26,6% 686 26,7% 220(T) 9,7%
1912[3] 1 080 40,4% 424(H og FV) 18,7% 696 26,0% 691 30,4% 892 33,4%
582
575
25,6%
25,3%

Kongsberg, Hønefoss og Notodden[rediger | rediger kilde]

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene Andre
1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1915[4] 1 684 33,4% 3 038 52,4% 601(H og FV) 11,9% 2 394 48,0%% 2 753 47,5% 242(A) 4,8%
1918[5]  
851
689
29,9% 2 553
 
 
47,6% 1 097(FV og H) 21,3% 2 509 48,7% 2 796 52,2%

Drammen 1. krets, Bragernes[rediger | rediger kilde]

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene
1. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[1] 312 18,9% 704 42,7% 909 54,7% 459 27,8% 748 45,0%
94
80(Saml og K)
10,5%
1909[2] 273 9,3% 1 716(H og FV) 58,5% 942 32,1%
1912[3] 194 6,3% 1 726(H og FV) 56,1% 1 154 37,5%
1915[4] 297 6,5% 2 525(H og FV) 54,8% 1 772 38,6%
1918[5] 198 4,5% 2 820(H og FV) 63,7% 1 407 31,8%


Drammen 2. krets, Strømsø og Tangen[rediger | rediger kilde]

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene
1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[1] 438 28,3% 59 3,5% 531 34,4% 701 41,8% 573 37,1% 915 54,5%
1909[2] 192 7,3% 1 191(H og FV) 45,6% 1 596 51,0% 1 228 47,0% 1 535 49,0%
1912[3] 119 4,2% 1 311(H og FV) 46,6% 1 592 47,4% 1 383 49,2% 1 764 52,6%
1915[4] 297 6,5% 2 423(H) 52,2% 2 074 49,8% 2 221 47,8%
1 759(H og FV) 42,2%
1918[5] 139 3,4% 2 177(H og FV) 53,2% 1 772 43,3%

Referanser[rediger | rediger kilde]