Liste over stortingsrepresentanter for Kragerø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over stortingsrepresentanter for Kragerø omfatter alle som representerte byen KragerøStortinget fra det første overordentlige Storting i 1814 til og med 1921. Listen omfatter alle faste representanter og alle som møtte som suppleanter for regjeringsmedlemmer eller andre stortingsrepresentanter.

Fra det første overordentlige Stortinget i 1814 utgjorde kjøpstedene egne bykretser, til forskjell fra landkretsene (fylkene), ved stortingsvalg. Kragerø hadde hatt kjøpstadsrettigheter siden 1666 og byen hadde én representant til Riksforsamlingen i 1814. Til stortingene 1814-1838 hadde Kragerø og Østerrisør felles utsending, men fra 1839 hadde kjøpstedene hver sin.

Ved stortingsvalget i 1921 ble kretsen slått sammen med Notodden, Skien, Porsgrunn, Brevik, Risør, Arendal og Grimstad til en felles krets for kjøpstedene i Telemark og Aust-Agder fylker.[1]

Ved stortingsvalget i 1953 ble ordningen med bykretser avskaffet og Kragerø gikk inn i Telemark fylke.

1814–1882[rediger | rediger kilde]

Navn Yrke Periode Merknader
Hornemann, ChristianChristian Hornemann Kjøpmann Riksforsamlingen
Tønder, Henrik GeorgHenrik Georg Tønder Kjøpmann 1814, 1821–1823
Boeck, Cæsar LæsarCæsar Læsar Boeck Kjøpmann og offiser 1818–1820, 1824–1826, 1830–1832
Heuch, Johan ChristianJohan Christian Heuch Grosserer 1833–1835, 1836–1838 Hadde sykdomsforfall første periode
Juell, Daniel BremerDaniel Bremer Juell Skolebestyrer 1839–1841, 1845–1847
Biørn, HenrichHenrich Biørn Grosserer og visekonsul 1842–1844 Hadde sykdomsforfall
Krohn, Peder AnkerPeder Anker Krohn Byfoged og postmester 1842–1844 Suppleant for Henrich Biørn
Wenneberg, Hans BiørnHans Biørn Wenneberg Kjøpmann 1848–1850, 1851–1853, 1854–1856
Schweigaard, Tellef DahllTellef Dahll Schweigaard Kjøpmann 1857–1858
Fearnley, Henry EmilHenry Emil Fearnley Kateket og førstelærer 1859–1861
Thomesen, ThomesThomes Thomesen Kjøpmann 1862–1864
Bentsen, Halvor AndreasHalvor Andreas Bentsen Overrettssakfører 1865–1867, 1868–1870, 1871–1873
Homann, ChristianChristian Homann Lege 1874–1876
Dahll, JohanJohan Dahll Bergverkseier 1877 Døde 1877
Christie, Johan KorenJohan Koren Christie Byfoged 1878–1879 Suppleant for Dahll
Larsen-Naur, AntonAnton Larsen-Naur Overrettssakfører 1880–1882

1883–1921[rediger | rediger kilde]

Parlamentarismen ble innført i Norge, og representantene fikk partitilhørighet.

Navn Yrke Parti Periode Merknader
Debes, Peter OlafPeter Olaf Debes Overtollbetjent Høyre 1883–1885, 1886–1888, 1889–1891, 1892–1894
Lindvig, AmbortiusAmbortius Lindvig Skipsreder Venstre, Frisinnede Venstre 1895–1897, 1898–1900, 1907–1909, 1910–1912 Forfall i 1910, 1911 og 1912
Bundi, CarlCarl Bundi Boktrykker Venstre 1901–1903
Nielsen, GodskeGodske Nielsen Sorenskriver Høyre 1904–1906, 1910–1912, 1913–1915 Suppleant for Lindvig 1910, 1911 og 1912
Johnsen, HartvigHartvig Johnsen Overrettssakfører Avholdspartiet 1916–1918
Sandaas, Kristen MartiniusKristen Martinius Sandaas Skipsreder Høyre 1919–1921
Hartwig, Peter Martin SchøyenPeter Martin Schøyen Hartwig Stadslege Høyre 1919–1921 Suppleant for Sandaas

Valgresultater[rediger | rediger kilde]

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene Andre
1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[2] 240 37,0% 279* 39,5%* 240 37,0% 276 39,1% 167(A) 25,8% 151 21,4%
1909[3] 234 20,8% 737(FV og H) 65,4% 148 13,3%
1912[4] 198 23,7% 444(H og FV) 53,2% 182 21,8%
1915[5] 149 11,7% 19 2,2% 315(FV og H) 24,8% 78 9,2% 186 14,6% 134 15,8% 616(T) 48,5% 615 72,4%
1918[6] 640 43,2% 690 42,2% 542(H og FV) 36,5% 753 46,0% 293 19,8% 194 11,9%

*Valget ble underkjent av Stortinget. Ved nyvalg 5. november 1906 fikk Lindvig (V) 492 stemmer (98,8%).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]