Liste over stortingsrepresentanter for Kristiansund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over stortingsrepresentanter for Kristiansund dekker alle som representerte Kristiansund kjøpstad på Stortinget fra 1851 til 1921. Listen omfatter alle faste representanter og alle som møtte fast som vara for regjeringsmedlemmer eller avdøde representanter.

Kristiansund fikk kjøpstadsrettigheter i 1742. Fra det første Stortinget i 1814 utgjorde kjøpsteder egne bykretser, til forskjell fra landkretsene (amtene), ved stortingsvalg. Kjøpstedene Kristiansund og Molde utgjorde én valgkrets mellom 1814 og 1850. Ved stortingsvalget i 1850 ble valgkretsen delt. Kristiansund valgte én representant i hele sin tid som egen valgkrets. Ved stortingsvalget i 1921 ble kretsen slått sammen med Ålesund og Molde til en felles krets for kjøpstedene i Møre og Romsdal fylke.[1] Ved stortingsvalget i 1953 ble ordningen med bykretser avskaffet, og Kristiansund gikk inn i Møre og Romsdal fylke.

Representantene[rediger | rediger kilde]

Navn Stilling Parti Periode Merknader
Schaanning, Jens ChristianJens Christian Schaanning
(1804–1886)
Sogneprest 1851–1853; 1859–1861
Dahl, Hans HerlufHans Herluf Dahl
(1801–1886)
Kjøpmann 1854–1856
Boye, Mathias AndreasMathias Andreas Boye
(1796–1872)
Mathias Andreas Boye, ca 1870, Hans Maartmann, Oslo Museum, OB.F18775c.jpg Tollkasserer 1857–1858
Knudtzon, Nicolay H.Nicolay H. Knudtzon
(1816–1895)
Nicolay Henrich Knudtzon (1816 - 1895) (7859251772).jpg Kjøpmann 1862–1864
Flor, Jens Ludvig PaulJens Ludvig Paul Flor
(1827–1887)
Jens Ludvig Paul Flor.JPG Kjøpmann Høyre 1865–1879
Furu, OleOle Furu
(1841–1925)
Ole Furu 10084-011.jpg Overrettssakfører Høyre 1880–1882; 1886–1888
Jullum, OleOle Jullum
(1829–1906)
Kjøpmann Venstre 1883–1885
Astrup, Hans RasmusHans Rasmus Astrup
(1831–1898)
Hans Rasmus Astrup.png Kjøpmann Venstre 1889–1891; 1895–1900 Døde i 1898
Fasting, ThomasThomas Fasting
(1852–1925)
Sorenskriver Venstre 1892–1894; 1898–1900; 1907–1909 Innkalt for Astrup 1898–1900
Bjørn, August BenjaminAugust Benjamin Bjørn
(1853–1942)
August Benjamin Bjørn.JPG Byfogd Venstre 1898–1900 Møtte under Fastings sykdom
Tjøme, Alf Peter WesselAlf Peter Wessel Tjøme
(1856–1900)
Ingeniør Venstre 1901–1903 Døde i 1900
Arnesen, ArneArne Arnesen
(1847–1908)
Kjøpmann Venstre 1900–1906 Møtte for Tjøme 1900–1903
Hestnes, JonasJonas Hestnes
(1869–1926)
Redaktør Venstre 1910–1915
Sundet, Ivar O.Ivar O. Sundet
(1871–1960)
Overrettssakfører Venstre 1916–1918
Müller, OlufOluf Müller
(1876–1938)
Oluf Müller.JPG Disponent Frisinnede Venstre 1919–1921

Valgresultater[rediger | rediger kilde]

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene Avholdspartiet
1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[2] 837 49,1% 1 004 52,3% 640 37,6% 738 38,5% 211 12,4% 172 9,0%
1909[3] 1 479 46,3% 1 923 56,7% 1 009 (H og FV) 31,6% 1 170 34,5% 414 12,9% 296 8,7% 292 9,1%
1912[4] 1 572 54,1% 497 (H og FV) 17,1% 638 21,9%
199 (Landsmålspartiet og V) 6,8%
1915[5] 1 761 42,0% 3 024 68,4% 608 (H og FV) 14,5% 1 153 27,5% 1 375 31,1% 656 15,6%
1918[6] 1 123 25,7% 1 270 23,3% 1 771 (FV og H) 40,6% 2 192 40,2% 1 470 33,7% 1 982 36,4%

Referanser[rediger | rediger kilde]