Liste over stortingsrepresentanter for Kristiansand 1907–1921

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Liste over stortingsrepresentanter for Kristiansand 1907–1921 dekker alle som representerte KristiansandStortinget mellom 1907 og 1921.

I disse årene var valgordningen i Norge slik at stortingsrepresentanter ble valgt i enmannskretser, og en kandidat trengte 50 % av stemmene for å bli valgt.

Stortinget vedtok å innføre direkte valg i enmannskretser i 1905, og da ordningen trådte i kraft ved valget året etter ble byen delt inn i to nummererte kretser:

  1. Fæstningen
  2. Baneheien

Liste over stortingsrepresentanter for Kristiansand 1907–1921[rediger | rediger kilde]

Listen omfatter ikke vararepresentanter (suppleanter).

Navn Valgkrets Parti Periode(r)
Valeur, PeterPeter Valeur 1. Fæstningen Samlingspartiet 1907–1909
Hougen, Knut JohannesKnut Johannes Hougen 2. Baneheien Venstre 1907–1909
Natvig, Gustav JohannesGustav Johannes Natvig 1. Fæstningen Frisinnede Venstre 1910–1912
Grindland, Anders JonsenAnders Jonsen Grindland 2. Baneheien Venstre 1910–1912
Gundersen, Edward AugustEdward August Gundersen 1. Fæstningen Venstre og Avholdspartiet 1913–1915, 1916–1918
Peersen, Rudolf EliasRudolf Elias Peersen 2. Baneheien Venstre 1913–1915, 1916–1918
Heggelund, TørrisTørris Heggelund 1. Fæstningen Høyre 1919–1921
Wollnick, Christian HansenChristian Hansen Wollnick 2. Baneheien Socialistene 1919–1921

Valgresultater for 1. krets, Fæstningen[rediger | rediger kilde]

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene Andre
1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[1]  
205 (V og T)
204
40,0% 376
 
 
38,1% 494 48,3% 541 54,8% 106 10,4% 65 6,6%
1909[2] 482 25,8% 847 38,3% 703 (FV og H) 37,6% 909 41,1% 370 19,8% 423 19,1% 277 (T) 14,8%
1912[3] 922(V og T) 43,4% 1 069 45,3% 748 (FV og H)
 
35,2%  
831 (H og FV)
35,2% 440 20,7% 457 19,4%
1915[4] 1 388 48,6% 1 516 53,3% 905 (H og FV) 31,7% 873 30,7% 537 18,8% 447 15,7%
1918[5] 1 173 42,3% 1 305 43,3% 1 092 (H og FV) 39,4% 1 474 49,0% 485 17,5% 227 7,5%

Valgresultater for 2. krets, Baneheien[rediger | rediger kilde]

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene Andre
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[1] 481 57,7% 234 28,1% 111 13,3%
1909[2] 422 26,5% 793 41,0% 316 (H og FV) 19,9% 351 18,1% 573 36,0% 773 40,0% 260 (T) 16,3%
1912[3] 977 48,6% 1 106 51,4% 271 (H og FV) 13,5% 219 10,2% 756 37,6% 823 38,2%
1915[4] 1 385 53,4% 262 (H og FV) 10,1% 945 36,4%
1918[5] 1 186 40,4% 1 258 41,3% 719 (FV og H) 24,5% 380 12,5% 1 017 34,6% 1 399 46,0%

Referanser[rediger | rediger kilde]