The Dark Side of the Moon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Dark Side of the Moon
Optical-dispersion (1).png
Studioalbum med Pink Floyd
FormatLP, kassett, 8-spor (1973)
CD (1983)
Minidisc (1994)
SACD (2003)
Utgitt24. mars 1973
InnspiltAbbey Road, juni 1972januar 1973
SjangerProgressiv rock, psykedelisk rock, eksperimentell, elektronisk
Lengde42:49
SpråkEngelsk
PlateselskapHarvest Records (Storbritannia)
Capitol Records (USA)
Produsent(er)Pink Floyd
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Obscured by Clouds
(1972)
The Dark Side of the Moon
(1973)
Wish You Were Here
(1975)
Singler fra The Dark Side of the Moon
«Money» (Utgitt: 7. mai 1973)

«Time»/«Breathe» (Utgitt: Oktober 1973)

«Us and Them» (Utgitt: 4. februar 1974)
Se også Dark Side of the Moon (Dream Theater)

The Dark Side of the Moon er det åttende studioalbumet fra Pink Floyd, utgitt i mars 1973. Albumet er et konseptalbum og regnes som bandets høydepunkt, i sterk konkurranse med et annet av bandets konseptalbum, The Wall fra 1979. Albumet blir ofte nevnt som et høydepunkt innen rock og spesielt progressiv rock og har en rekke ganger blitt kåret til tidenes rock-album[1][2][3]. The Dark Side of the Moon ble kåret til tidenes beste progressive rock-album av musikkmagasinet Rolling Stone i 2015[4] og ligger høyt oppe på flere andre tilsvarende lister[5][6][7][8][9].

Pink Floyd var på dette albumet nyskapende med blant annet utstrakt bruk av elektronisk musikk. De benyttet tidlige utgaver av synthesizere blandet med tradisjonelle rock-instrumenter og lydeffekter, som blant annet på låtene «On the Run», «Time», «Money» og «Us and Them». Albumets tekster har et gjennomgående tema, og låtene går sømløst over til neste låt. Det innovative, i kombinasjon med albumets tekster og de musikalske nyansene, gjør albumet til et av de mest særpregede i rockehistorien. I 2003 ble de originale mastertapene gjennomgått av Alan Parsons, James Guthrie og Doug Sax som remastret og remixet albumet[10][11][12].

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Forberedelser[rediger | rediger kilde]

Hovedstrukturen av konseptet var klart allerede i november 1971[13], og tidlige versjoner av sangene hadde blitt fremført jevnlig på konserter i over et år før utgivelsen[14]. Flere av låtene ble fremført allerede 20. januar 1972 under en konsert i Brighton, men fremføringen ble avbrutt under «Money» på grunn av tekniske problemer[13]. Den første komplette fremføringen fant sted dagen etter, 21. januar 1972 i Portsmouth[15]. 17. februar 1972 ble konseptet, som da ble kalt Dark Side of the Moon: A Piece for Assorted Lunatics, fremført under en konsert for musikkjournalister på Rainbow Theatre i London[16]. Bandet ønsket å utvikle konseptet under konserter før det ble spilt inn i studio, og låtene ble videre utviklet gjennom flere konsertframføringer våren 1972[15]. Tittelen på konseptet ble i april 1972 endret til Eclipse: A Piece for Assorted Lunatics, etter at bandet Medicine Head ga ut sitt album Dark Side of the Moon tidligere på våren 1972. Da dette albumet ikke ble noen salgssuksess, valgte Pink Floyd i september 1972 å gå tilbake til den opprinnelige tittelen[17]. Da albumet ble utgitt i mars 1973 var tittelen forkortet til The Dark Side of the Moon.

Helt fra den første konserten var strukturen på konseptet den samme som på det utgitte albumet. Kun enkelte justeringer ble foretatt etterhvert[18]:

 • «Speak to Me» ble fremført uten lydeffekter og fungerte som en instrumental intro til «Breathe».
 • «On the Run» hadde arbeidstittelen «The Travel Sequence» og var en instrumental med gitar, bass, orgel og trommer.
 • «Time» ble spilt i lavt blues-tempo, med David Gilmour og Richard Wright som sang første halvdel av versene sammen. Tekstlinjen «Lying supine in the sunshine» ble sunget istedenfor linjen «Tired of lying in the sunshine». Gilmour og Wright sang av og til «feil» tekstlinje også på konserter etter utgivelsen av albumet.
 • «The Great Gig in the Sky», først med arbeidstittelen «Religion», senere endret til «The Mortality Sequence», ble mellom januar og august fremført med orgel og resitering fra Bibelen. Fra september ble den fremført slik den er kjent fra albumet, men uten vokal.
 • «Money» hadde en lengre bass-intro fra Waters. Soloen ble spilt på elektrisk piano i stedet for saksofon.
 • «Us and Them» ble fremført med orgelsolo i stedet for saksofonsolo.
 • «Eclipse» var først bare et instrumentalt vedheng til «Brain Damage» med mange forskjellige instrumentlyder som avsluttet stykket. Versjonen med tekst ble første gang fremført 5. februar 1972.
 • Opptakene av snakkingen var ikke med på konsertene i 1972 og kom med først etter albumutgivelsen i 1973.

Konsept[rediger | rediger kilde]

Bandet møttes hjemme hos trommeslager Nick Mason i desember 1971 for å diskutere ideer til bandets neste album. Alle medlemmene ble enige om å lage et konseptalbum hvor alle sangene skulle bindes sammen med et gjennomgående tema, både med tekstene og melodiene[19]. Temaet for albumets tekster er menneskers bekymringer og problemer i livet, og Roger Waters skrev tekster som reflekterte rundt filosofiske spørsmål omkring emner som tid, penger, krig, død og psykiske lidelser, sistnevnte delvis inspirert av det tidligere bandmedlemmet Syd Barrett[20]. Låtene går sømløst over til neste, og det er ikke mellomrom mellom sangene – unntatt mellom «The Great Gig in the Sky» og «Money». Dette på grunn av praktiske hensyn: The Dark Side of the Moon ble opprinnelig utgitt som LP, og mellomrommet oppsto når LP-en måtte vendes.

På grunn av sømløsheten i musikken vil det være vanskelig å avgjøre når de ulike låtene slutter og neste låt begynner. Tidsstemplene kan derfor variere på forskjellige versjoner og formater av albumet. På enkelte CD-versjoner ligger «Speak to Me» og «Breathe» på samme spor, men de blir listet og kreditert som to komposisjoner.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Platen ble spilt inn i Abbey Road Studios på datidens mest avanserte utstyr med blant annet 16-spors opptaker. Alan Parsons, som tidligere hadde samarbeidet med George Martin og The Beatles, var lydtekniker[21][22]. Innspillingene i studio foregikk hovedsakelig mellom mai og juni 1972 da «Us and Them», «Money», «Time» og «The Great Gig in the Sky» ble spilt inn, og i januar 1973 da «Brain Damage», «Eclipse», «Any Colour You Like» og «On the Run» ble innspilt straks bandet kom tilbake til studio etter en turné i USA. I oktober 1972 spilte Dick Parry inn saksofon på «Us and Them» og «Money», og i januar ble det innspilt overdubbing med blant andre Clare Torrys vokal på «The Great Gig in the Sky»[13]. Lydmiksing og mastering ble fullført i februar 1973[23].

Roger Waters hadde satt opp en båndopptaker med mikrofon samt et notestativ i Abbey Road Studios' studio 3. På notestativet lå kort som inneholdt spørsmål som «Hva er din favorittfarge?», «Hva er din favorittmat?», «Når var du voldelig sist?» og «Var volden berettiget?» samt diverse spørsmål om livet, døden og mentale tilstander. De mest interessante svarene ville bli benyttet på albumet. Roadien Chris Adamson fikk æren av å åpne albumet med sine ord «I've been mad for fucking years – absolutely years...». En annen roadie, Roger «The Hat» Manifold, hadde de ikke fått noen respons fra, så han ble innspilt i et eget intervju foretatt av Waters[24]. Manifold står for ordene «... give 'em a quick, short, sharp shock ...» og «live for today, gone tomorrow, that's me ...». Bandets turnémanager Peter Watts (faren til Naomi Watts) bidrar med latteren som kan høres på «Brain Damage» og «Speak to Me». Hans daværende kone, Patricia «Puddie» Watts (nå Patricia Gleason), var ansvarlig for setningen om «the geezer was cruisin' for a bruisin'» som ble brukt mellom «Money» og «Us and Them», samt «I never said I was frightened of dying» halvveis i «The Great Gig in the Sky». Et av de mest kjente opptakene, «I am not frightened of dying. Any time will do: I don't mind. Why should I be frightened of dying? There's no reason for it – you've got to go sometime» og ordene som avslutter albumet, «there is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark», kom fra Abbey Road Studios' irske dørvakt, Gerry O'Driscoll. Paul McCartney og Linda McCartney spilte også inn sine svar, men Waters mente at de forsøkte for hardt på å være morsomme og ville derfor ikke benytte deres bidrag på albumet. Et bandmedlem i McCartneys band Wings, Henry McCullough, fikk derimot være med med ordene «I don't know, I was really drunk at the time»[20].

Plateomslag[rediger | rediger kilde]

Plateomslaget ble designet av Storm Thorgerson fra Hipgnosis, etter et ønske fra Richard Wright om at det skulle være et enkelt men kraftfullt design. Thorgerson presenterte et titalls forslag, men samtlige bandmedlemmer ble straks tiltrukket av et omslag av et triangulært optisk prisme på sort bakgrunn, med hvitt lys fra venstre som brytes i et fargespektrum mot høyre. Thorgerson ville at de skulle vurdere alle forslagene, men fikk straks beskjed om at det var prisme-omslaget de ville ha[25]. Plateomslaget ble stemt fram til tidenes beste av musikknettstedet MusicRadar.coms lesere i 2011[26][27], og det kom på 6.- plass i Billboards liste over tidenes 50 beste plateomslag i 2015[28]. I musikkmagasinet Rolling Stones liste over tidenes 100 beste plateomslag i 1991 kom The Dark Side of the Moon på 35.- plass[29].

Salgstall og ettermæle[rediger | rediger kilde]

The Dark Side of the Moon er et av de mest solgte musikkalbum i verden gjennom tidene, og fra albumet ble utgitt i 1973 er det ifølge et estimat blitt solgt over 45 millioner eksemplarer[30]. Ifølge ChartMasters.coms salgsanalyser er det blitt solgt 43,3 millioner enheter av albumet, noe som gjør det til det nest mest solgte studioalbumet i verden, bare slått av Michael Jacksons Thriller[31]. The Dark Side of the Moon oppdages stadig av nye lyttere, og i 2003 ble 250 000 eksemplarer solgt, og platebransjen regnet med å selge omtrent 8 000 eksemplarer i uken gjennom 2004. For å gi et bilde av albumets popularitet er det beregnet at 1 av 14 amerikanere under 50 år eier eller har eid minst et eksemplar av The Dark Side of the Moon. I USA har albumet vært på Billboard 200-listen i tilsammen 937 uker per september 2018[32], noe som er rekord for Billboards albumliste. I Norge har platen solgt opp mot 300 000 eksemplarer tilsammen på de forskjellige formatene ifølge EMI[10]. Albumet er på 43.-plass på musikkmagasinet Rolling Stones liste over tidenes 500 beste album[33].

Myten om The Dark Side of the Moon og filmen Wizard of Oz[rediger | rediger kilde]

Journalisten Charles Savage, som på den tiden skrev for Fort Wayne Journal Gazette[34], var antakelig den første som rapporterte om fenomenet i 1995. Han skriver at en deltaker på en Pink Floyd-diskusjonsgruppeUsenet i april 1995 hadde påstått at dersom albumet synkroniseres med filmen The Wizard of Oz, vil det oppstå en viss sammenheng mellom innholdet i musikken og handlingen i filmen[35][36]. Som eksempler er nevnt at starten av «Money» skjer samtidig som Dorothy i filmen går på den gule brosteinsveien og at «Any Color You Like» starter samtidig med at filmen går over fra svart/hvitt til farger, samt at hjerteslagene i avslutningen av albumet kommer samtidig med at Dorothy hører etter Tinn-mannens hjerteslag[37][38]. Medlemmer av Pink Floyd og albumets lydtekniker, Alan Parsons, har kommentert at det ikke var tilsiktet, og at enhver sammenheng mellom Dark Side of the Moon og The Wizard of Oz er helt tilfeldig[39][40].

David Gilmour kommenterte effekten slik: «Some guy with too much time on his hands had this idea with combining Wizard Of Oz with Dark Side of the Moon». Det er neppe en hemmelig og kunstnerisk hyllest til filmen fra Pink Floyds side, tatt i betrakning at folk flest ikke hadde mulighet til å se The Wizard of Oz hjemme da videospilleren ikke var lansert for forbruksmarkedet. Slik ville de færreste kunne nyttiggjøre seg en eventuell bevisst synkronisering. I tillegg var det vanskelig å synkronisere filmen og musikken så lenge albumet bare fantes i LP-format og man var avhengig av å snu LP-en når «Money» skulle spilles. En eventuell synkronisering måtte da være avhengig av å stoppe filmen akkurat før filmen skifter til farger. Synkroniseringen av filmen og albumet skal ifølge myten oppnås dersom man starter musikken i det MGM-løven brøler for tredje gang i filmen.

Roger Waters om albumet[rediger | rediger kilde]

«It's very well-balanced and well-constructed, dynamically and musically, and I think the humanity of its approach is appealing. It's satisfying. I think also that it was the first album of that kind. People often quote S F Sorrow by The Pretty Things as being from a similar mould — they were both done in the same studio at about the same time — but I think it was probably the first completely cohesive album that was made. A concept album, mate! I always thought it would be hugely successful. I had the same feelings about The Wall. [...] But of course, Dark Side of the Moon finished the Pink Floyd off once and for all. To be that successful is the aim of every group. And once you've cracked it, it's all over. In hindsight, I think the Pink Floyd was finished as long ago as that.»

Roger Waters – juni 1987 med Chris Salewicz

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Konsert i Earls Court i 1973.
 1. «Speak to Me» (Mason) – 1:30
  • Instrumental
 2. «Breathe» (Gilmour/Waters/Wright) – 2:43
  • Hovedvokal: David Gilmour
 3. «On the Run» (Gilmour/Waters) – 3:30
  • Instrumental
 4. «Time» (Waters/Gilmour/Wright/Mason) – 6:53
  • Hovedvokal: David Gilmour (vers) og Rick Wright (refreng)
 5. «The Great Gig in the Sky» (Wright/Torry[41][42]) – 4:15 (Siste sang på A-siden på LP-en)
  • Hovedvokal: Clare Torry
 6. «Money» (Waters) – 6:30
  • Hovedvokal: David Gilmour
 7. «Us and Them» (Wright/Waters) – 7:51
  • Hovedvokal: David Gilmour og Rick Wright
 8. «Any Colour You Like» (Gilmour/Mason/Wright) – 3:24
  • Instrumental
 9. «Brain Damage» (Waters) – 3:50
  • Hovedvokal: Roger Waters
 10. «Eclipse» (Waters) – 2:03
  • Hovedvokal: Roger Waters

Personell[rediger | rediger kilde]

Roger Waters fremfører The Dark Side of the Moon i Verona, Italia, 5. juni 2006.

Øvrige medvirkende[rediger | rediger kilde]

 • Lesley Duncan – Bakgrunnsvokal
 • Doris Troy – Bakgrunnsvokal
 • Barry St. John – Bakgrunnsvokal
 • Liza Strike – Bakgrunnsvokal
 • Clare Torry – Vokal på «The Great Gig in the Sky»
 • Dick Parry – Saksofon på «Money» og «Us and Them»

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «100 Greatest Albums Of All Time - No.1 - Dark Side Of The Moon» hos thesound.com
 2. ^ «Pink Floyd's The Dark Side of The Moon voted all-time greatest album» hos rockandrollgarage.com
 3. ^ «Pink Floyd’s Darkside Of The Moon Is Greatest Album Of All Time» Arkivert 13. september 2018 hos Wayback Machine. hos mondaymondaynetwork.com
 4. ^ «50 Greatest Prog Rock Albums of All Time» hos rollingstone.com
 5. ^ «The 100 Greatest Prog Albums Of All Time» hos loudersound.com
 6. ^ «Top 10 Greatest Progressive Rock Albums» hos thetoptens.com
 7. ^ «The 25 Best Classic Progressive Rock Albums» hos popmatters.com
 8. ^ «50 Greatest Prog Rock Albums of All Time» Arkivert 17. september 2018 hos Wayback Machine. hos kkgb.com
 9. ^ «ROCK’S BEST CONCEPT ALBUMS» hos ultimateclassicrock.com
 10. ^ a b «Rapport fra månens bakside». Dagbladet.no (norsk). 1. april 2003. Besøkt 30. september 2017. 
 11. ^ «Doug Sax Takes Us To The Dark Side» hos acousticsounds.com
 12. ^ Intervju med James Guthrie Arkivert 12. september 2018 hos Wayback Machine. hos highfidelityreview.com
 13. ^ a b c «The Making Of Pink Floyd's Dark Side Of The Moon» hos loudersound.com
 14. ^ Pink Floyd Timeline 1971 hos pinkfloyd.com
 15. ^ a b «WHEN PINK FLOYD FLUBBED THE LIVE DEBUT OF ‘THE DARK SIDE OF THE MOON’» hos ultimateclassicrock.com
 16. ^ Pink Floyd – Rainbow Theatre 1972 hos pinkfloydz.com
 17. ^ «Pink Floyd’s ‘Dark Side of the Moon’: 10 Things You Didn’t Know» hos rollingstone.com
 18. ^ Setlist: "Dark Side of the Moon - A Piece for Assorted Lunatics", Rainbow Theatre, London - Feb 17 1972 hos setlist.fm
 19. ^ «Pink Floyd: Journey to the Dark Side» hos rollingstone.com
 20. ^ a b «PINK FLOYD’S ‘THE DARK SIDE OF THE MOON’: A TRACK-BY-TRACK GUIDE» hos ultimateclassicrock.com
 21. ^ Engineering the Sound: Pink Floyd’s ‘Dark Side of the Moon’ hos enmoreaudio.com
 22. ^ «Studio Legends: Alan Parsons on "Dark Side of the Moon"» hos premierguitar.com
 23. ^ «Landmark Productions: Pink Floyd – The Dark Side of the Moon» hos musictech.net
 24. ^ «Dark Side Voices & Original Question Cards» hos thedarksideofthemoon.co.uk
 25. ^ Iconic Album Covers: The Dark Side of the Moon hos ultimate-guitar.com
 26. ^ «Pink Floyd's Dark Side Of The Moon 'Best Album Cover'» hos naharnet.com
 27. ^ «The 50 greatest album covers of all time» hos musicradar.com
 28. ^ «The 50 Greatest Album Covers of All Time» hos billboard.com
 29. ^ «Rolling Stone's 100 Greatest Album Covers» på discogs.com
 30. ^ «Pink Floyd score victory for the concept album in court battle over ringtones». The Guardian. 11. mars 2010. Besøkt 1. juni 2011. 
 31. ^ «Albums Ranking – Raw sales – Studio albums» hos chartmasters.com
 32. ^ PINK FLOYD | CHART HISTORY: The Dark Side of the Moon hos billboard.com
 33. ^ Rolling Stone – 500 Greatest Albums of All Time, 43: The Dark Side of the Moon
 34. ^ «The Dark Side of the Rainbow: Pink Floyd's Dark Side of the Moon. The film version of "The Wizard of Oz."» av Charles Savage
 35. ^ «THE STORY OF THE PINK FLOYD-‘WIZARD OF OZ’ MASHUP, ‘THE DARK SIDE OF THE RAINBOW’» hos ultimateclassicrock.com
 36. ^ «Does 'Dark Side of the Moon' really synch with 'The Wizard of Oz'?» hos entertainment.howstuffworks.com
 37. ^ «How to view ‘The Wizard of Oz’ with ‘Dark Side of the Moon’» hos goldminemag.com
 38. ^ «Do Dark Side of The Moon and The Wizard of Oz Actually Sync Up?» Arkivert 17. september 2018 hos Wayback Machine. hos dopemagazine.com
 39. ^ «The real story behind Pink Floyd’s “Dark Side of the Moon” and “The Wizard of Oz.”» hos penningtonplanetarium.wordpress.com
 40. ^ «The Dark Side of the Rainbow: Syncing Pink Floyd’s Dark Side of the Moon with The Wizard of Oz» hos wafflesatnoon.com
 41. ^ «Dark Side Of The Moon Claim» hos musiclawupdates.com
 42. ^ «SEVENTIES SINGER CLAIMS BACK SPOTLIGHT» hos freelanceuk.com

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Dimery, Robert m.fl. (2006). 1001 album du må høre før du dør. Oslo: Orion Forlag AS. s. 302–303. ISBN 82-458-0759-1. 
 • Harris, John (2006). The Dark Side of the Moon - The Making of the Pink Floyd Masterpiece. London: Fourth Estate. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]