Henry McCullough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henry McCullough
FødtHenry Campbell Liken McCullough
21. juli 1943[1]Rediger på Wikidata
Portstewart
Storbritannia[2]
Død14. juni 2016[1][3]Rediger på Wikidata (72 år)
Ballymoney
BeskjeftigelseGitarist, sanger, komponist, rockemusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
Medlem avThe Grease Band
Eire Apparent
Spooky Tooth
Wings
Musikalsk karriere
SjangerRock
InstrumentGitar
Aktive år1961
PlateselskapDark Horse Records
Nettstedhttps://de.wikipedia.org/wiki/Henry_McCullough

Henry McCullough spilte sammen med Joe Cocker på Woodstockfestivalen i 1969.

Henry McCullough (født 21. juli 1943 i Portstewart i Nord-Irland, død 14. juni 2016[4] i County Antrim i Nord-Irland[5]) var en nordirsk gitarist som spilte ulike grupper som Spooky Tooth, Paul McCartneys Wings og The Grease Band. Han ble født i Portstewart i Londonderry i Nord-Irland. Henry McCullough er en gitarist, vokalist og låtskriver, og den eneste irlender som spilte på Woodstockfestivalen da han backet Joe Cocker. Han opptrer også mange steder på som utøvende musiker på egne vegne.

Fra rythm and blues til folkrock[rediger | rediger kilde]

McCullough gjorde seg først bemerket tidlig på 1960-tallet som gitarist i et tenåringsbandet The Skyrockets fra Enniskillen. I 1964 dannet han et nytt band sammen med tre av medlemmene fra The Skyrockets som ble frontet av den sørafrikanske sangeren Gene Chetty, kalt for Gene and The Gents.

McCullough gikk deretter tilbake til det han egentlig likte å spille, nemlig rhythm and blues, og erstattet Mike Cox i et band fra Portadown kalt for The People og som bygget seg opp en solid tilhengerskare over hele Irland. De fikk kontrakt i 1967 av tidligere bassist med The Animals, Chas Chandlers administrasjon og skiftet da navn til Éire Apparent. Under Chandlers lederskap turnerte gruppen i Storbritannia på samme plakat som Pink Floyd, The Move og The Jimi Hendrix Experience.

Likevel tok McCulloughs karriere en uvanlig vending da han flyttet tilbake til Irland og ble med i Sweeney's Men, en gruppe som primært spilte folkemusikk. Under innflytelse av McCullough begynte de etter hvert å spille en blanding av folk og rock, og noen betrakter gruppen som foregang for nettopp folkrock-genren.

Fra Cocker til McCartney[rediger | rediger kilde]

Etter et år i Irland dro McCullough tilbake til London for spille sammen med Joe Cocker som et medlem av hans backingband, The Grease. Med Cocker turnerte han i USA og opptrådte på Woodstockfestivalen.

Paul McCartney spurte om han ville bli medlem av hans nye band Wings sammen med Denny Laine og Denny Sewell. Hans gitarsolo på McCartneys sang «My Love» blir av mange sett på som rockemusikkens fineste soloer. Musikalsk uenighet med McCartney fikk McCullough igjen til å flytte på seg i løpet av året.

McCullough deltok også som førstegitarist på den originalinnspillen fra 1970 av Andrew Lloyd Webber og Tim Rices rockopera Jesus Christ Superstar.

Fra Irland til Polen[rediger | rediger kilde]

McCullough gjorde deretter studioarbeid og spilte på konserter med Roy Harper, Frankie Miller, Eric Burdon, Marianne Faithfull, Ronnie Lane (dennes «Kuschty Rye» er av McCulloughs personlige favoritter) og Donovan. Han tilbrakte en god del tid sammen med det progressive bandet Spooky Tooth.

Da han fikk en skade i hånden mens han besøkte familien i 1980 ble han tvunget til å ta det rolig og besluttet da å bli i Irland. Han tilbrakte da en del tid sammen gamle venner i The Fleadh Cowboys på deres søndagskonserter på The Lower Deck i Dublin, og deretter besluttet han å flytte tilbake til Portstewart og sette sammen et nytt band. Han fikk med seg by Percy Robinson på pedalsteelgitar, Roe Butcher på bass, og Liam Bradley på trimmer.

I 1998 dro McCullough til Polen hvor han øvde sammen et band av polske musikere for en kommende turne. Etter turnen innspilte de en «live» album som ble utgitt under tittelen Blue Sunset. Denne ble etterfulgt av suksessfull turne i Polen.

Da McCullough kom tilbake til Irland utga han «Failed Christian», en sang som siden har blitt spilt av Nick Lowe på hans album Dig My Mood.

På 2000-tallet[rediger | rediger kilde]

McCullough fortsatte å spille inn plater og opptre, og har utgitt en del solomateriale, inkludert Belfast To Boston (2001) og Unfinished Business (2003). Den siste inneholdt hans singel fra 1998, «Failed Christian», en kraftfull sang som best kommer til sin rett på konserter. Musikalsk tenderer han mot blues og upbeat, men med utflukter til country og folkemusikk. McCullough spiller regelmessig i Nord-Irland og Skottland sammen med entusiastiske medmusikanter.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Utsagnet «I don't know; I was really drunk at the time» på Pink Floyds album The Dark Side of the Moon på slutten av sangen «Money» blir sagt av Henry McCullough.
  • I 1999 mistet han sin kjære og uerstattelige kirsebærrøde gitar 1963 Gibson ES335 under en flytur fra Warszawa til London og den har siden ikke blitt funnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 164979509, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0108916, besøkt 29. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.belfasttelegraph.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Wings-stjernen Henry McCullough er død». VG. Besøkt 16. juni 2016. 
  5. ^ «Sir Paul McCartney leads tributes to guitarist Henry McCullough». Winsford Guardian. Besøkt 16. juni 2016. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]