Hopp til innhold

SACD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

SACDSuper Audio Compact Disc

Utviklet av Sony og Philips, kom på markedet i 1999. SACDs største konkurrent i dag er DVD-Audio formatet. Standarden for SACD heter Scarlet Book.

Det var pr. august 2008, ca. 5360 album utgitt i SACD-format. Musikkmerket 2L var den mest aktive utgiveren i dette formatet i Norge.

Avspilling[rediger | rediger kilde]

SACD har samme fysiske form som en vanlig CD, men det digitale lydformatet er DSD (Direct Stream Digital). DSD er et 1-bits signal med en samplingsrate på 2,8224 MHz (64 x 44.1 kHz). Formatet kan ha et dynamikkområde som strekker seg til 120 dB og en frekvensrespons til over 100 kHz. Disken rommer 4.7 GB data som deles i én sektor for stereo og én for 5.1 multikanal. En hybrid SACD har to lag hvor det øverste er en vanlig CD som kan avspilles i alle CD-spillere og datamaskiner, mens det nederste laget er en SACD som følgelig bare virker i en dedikert SACD-spiller.

Hørbarhet[rediger | rediger kilde]

Multikanals SACD gir muligheten til å gjengi surround-lyd, noe som ikke er mulig med det opprinnelige CD-formatet.

Det er kontroversielt hvorvidt en stereo SACD gir lydmessige fordeler framfor CD. En fagfellevurdert blindtest publisert i forskningsjournalen JAES[1] greide ikke å påvise hørbar forskjell mellom SACD, og et SACD-signal som var degradert til CD-kvalitet. Forfatterne hevder at hørbare forskjeller mellom CD-utgivelser og stereo SACD-utgivelser kan skyldes forskjeller i innholdet som studioet legger inn på de respektive mediene, og ikke begrensninger i selve mediet.

Kryptering og kopibeskyttelse[rediger | rediger kilde]

SACD-avspillere får ikke sende ut en ukryptert digital DSD-strøm. Enten må den konverteres til et analogt signal, krypteres over firewire/HDMI, eller den kan sendes som et digitalt signal med lavere oppløsning.

DSD audio-data er kryptert på disken, og spesielle data er tilgjengelig bare for lisensierte SACD-spillere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Audibility of a CD-Standard A/D/A Loop Inserted into High-Resolution Audio Playback, Journal of the Audio Engineering Society Vol. 55 Number 9, September 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata