Trollmannen fra Oz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Trollmannen fra Oz (film) (1939) og Trollmannen fra Oz (musikal)
Tittelside i første utgave fra 1900; illustrasjoner ved William Wallace Denslow (1856-1915).

Trollmannen fra Oz (engelsk:The Wonderful Wizard of Oz) er en barnebok fra 1900 av den amerikanske forfatteren Lyman Frank Baum.

I historien møter vi Dorothy Gale, som bor på en bondegård i Kansas med onkelen og tanten sin, og som sammen med hunden Toto blir fraktet til det magiske fantasilandet Oz av en syklon som river med seg gårdshuset. I Oz får Dorothy vite av en god heks at den eneste som muligens kan hjelpe henne med å komme tilbake til Kansas og familien, er den store Trollmannen som bor i Smaragdbyen.

Dorothy får etter hvert selskap på reisen av Fugleskremselet, Blikktømmerhoggeren og Den feige løven, som alle ønsker å be Trollmannen om hjelp; Fugleskremselet vil ha en hjerne, Blikktømmerhoggeren ønsker seg et hjerte, og den Feige Løven trenger mot.

Film og fortsettelser[rediger | rediger kilde]

Fortellingen i denne første boken om Oz har blitt filmatisert en rekke ganger. Den mest kjente filmatiseringen er Trollmannen fra Oz fra 1939 med Judy Garland i rollen som Dorothy, som etter hvert er blitt mer kjent enn boken den baserer seg på. Det har også blitt laget skuespill og musikaler av historien. I 2013 kom Oz: The Great and Powerful, en amerikansk barnefilm med fargerike dataeffekter og actionpreget eventyrhandling.

L. Frank Baum skrev senere tretten bøker til i serien «bøkene om Oz» fra 1904 til 1920, i tilegg til seks bind med korte fortellinger for enda yngre lesere.[1] Etter hans død i 1919 ble serien overtatt av andre forfattere; Ruth Plumly Thompson var den første og mest aktive med 21 bøker. Baums oldebarn Roger S. Baum utga 2 i 1989 og 1990.[1] Den første boken er den eneste i serien som er blitt oversatt til norsk. Den siste oversettelsen er fra 2014.

Miniserien Tin Man fra 2007 er basert på boka, men med en futuristisk vri.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The ultimate encyclopedia of Fantasy. General editor David Pringle. Carlon Books, 2006. ISBN 978-1-84442-110-7. Side 153 og 224

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]