Trollmannen fra Oz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Trollmannen fra Oz (film) (1939) og Trollmannen fra Oz (musikal)
Opprinnelig tittelside i den amerikanske barneboka Trollmannen fra Oz (The Wonderful Wizard of Oz) av L. Frank Baum (1856–1919). Boka ble første gang utgitt i 1900. Illustrasjonene var ved William Wallace Denslow (1856-1915).

Trollmannen fra Oz (originaltittel The Wonderful Wizard of Oz) er den første og mest kjente av barnebøkene om Oz av den amerikanske forfatteren Lyman Frank Baum. Boken kom ut i 1900 og er den eneste i serien som er blitt oversatt til norsk.

I historien møter vi Dorothy Gale, som bor på en bondegård i Kansas med onkelen og tanten sin, og som sammen med hunden Toto blir fraktet til det magiske fantasilandet Oz av en syklon som river med seg gårdshuset. I Oz får Dorothy vite av en god heks at den eneste som muligens kan hjelpe henne med å komme tilbake til Kansas og familien, er den store Trollmannen som bor i Smaragdbyen.

Dorothy får etter hvert selskap på reisen av Fugleskremselet, Blikktømmerhoggeren og Den feige løven, som alle ønsker å be Trollmannen om hjelp; Fugleskremselet vil ha en hjerne, Blikktømmerhoggeren ønsker seg et hjerte, og den Feige Løven trenger mot.

Den siste oversettelsen er fra 2014.

Fortellingen i denne første boken om Oz har blitt filmatisert en rekke ganger. Den mest kjente filmatiseringen er Trollmannen fra Oz fra 1939 med Judy Garland i rollen som Dorothy, som etter hvert er blitt mer kjent enn boken den baserer seg på. Det har også blitt laget skuespill og musikaler av historien. I 2013 kom Oz: The Great and Powerful, en amerikansk barnefilm med fargerike dataeffekter og actionpreget eventyrhandling.

L. Frank Baum skrev senere tretten bøker til om landet Oz. Etter hans død i 1919 ble serien overtatt av andre forfattere.

Miniserien Tin Man fra 2007 er basert på boka, men med en futuristisk vri.