Trollmannen fra Oz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Trollmannen fra Oz (film) (1939) og Trollmannen fra Oz (musikal)
Trollmannen fra Oz
orig. The Wonderful Wizard of Oz
Forfatter(e)Lyman Frank Baum
SpråkEngelsk, amerikansk-engelsk
Tilblivelse1900
SjangerBarneroman, fantasy
Utgitt1900
Illustratør(er)William Wallace Denslow

Trollmannen fra Oz (engelsk:The Wonderful Wizard of Oz) er en barnebok fra 1900 av den amerikanske forfatteren Lyman Frank Baum.

I historien møter vi Dorothy Gale, som bor på en bondegård i Kansas med onkelen og tanten sin, og som sammen med hunden Toto blir fraktet til det magiske fantasilandet Oz av en syklon som river med seg gårdshuset. I Oz får Dorothy vite av en god heks at den eneste som muligens kan hjelpe henne med å komme tilbake til Kansas og familien, er den store Trollmannen som bor i Smaragdbyen.

Dorothy får etter hvert selskap på reisen av Fugleskremselet, Blikktømmerhoggeren og Den feige løven, som alle ønsker å be Trollmannen om hjelp; Fugleskremselet vil ha en hjerne, Blikktømmerhoggeren ønsker seg et hjerte, og den Feige Løven trenger mot.

Film og fortsettelser[rediger | rediger kilde]

Fortellingen i denne første boken om Oz har blitt filmatisert en rekke ganger. Den mest kjente filmatiseringen er Trollmannen fra Oz fra 1939 med Judy Garland i rollen som Dorothy, som etter hvert er blitt mer kjent enn boken den baserer seg på. Det har også blitt laget skuespill og musikaler av historien. I 2013 kom Oz: The Great and Powerful, en amerikansk barnefilm med fargerike dataeffekter og actionpreget eventyrhandling.

L. Frank Baum skrev senere tretten bøker til i serien «bøkene om Oz» fra 1904 til 1920, i tillegg til seks bind med korte fortellinger for enda yngre lesere.[1] Etter hans død i 1919 ble serien overtatt av andre forfattere; Ruth Plumly Thompson var den første og mest aktive med 21 bøker. Baums oldebarn Roger S. Baum utga 2 i 1989 og 1990.[1] Den første boken er den eneste i serien som er blitt oversatt til norsk. Den siste oversettelsen er fra 2014.

Miniserien Tin Man fra 2007 er basert på boka, men med en futuristisk vri.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The ultimate encyclopedia of Fantasy. General editor David Pringle. Carlon Books, 2006. ISBN 978-1-84442-110-7. Side 153 og 224

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]