Konseptalbum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Konseptalbum er et begrep som benyttes på et musikkalbum hvor innholdet bidrar til å forme et enkelt tema eller en samlet historie.

Helheten rundt et album, som layout og utformingen av coveret, tidsmessige nyanser, navn og rekkefølge på sangene, instrumentbruk eller fortellinger og historier artisten vil fremheve gjennom sin musikk, er med på å definere hva som er et konseptalbum. Konseptalbum som blir fremført som en musikal kalles en rockeopera.

Det diskuteres stadig når definisjonen konseptalbum startet. Noen hevder at de første albumene av denne typen dukket opp sent på 1930-tallet, mens andre hevder disse først kom på slutten av 1940-tallet i Frank Sinatras storhetstid. Det er også på hans album Songs for Young Lovers og Swing Easy definisjonen konseptalbum ble brukt. Det var ikke før 1966 ordet fikk en sterkere mening da Beach Boys ga ut albumet Pet Sounds og formet sjangeren rock, som inspirerte Frank Zappa, The Kinks, Ray Davies og The Beatles. Sistnevnte ga ut albumet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band som ble sett på som et konseptalbum, imidlertid er det også her store diskusjoner.

Etter dette albumet kom flere artister med album av denne typen. Det første var The Rolling Stones med sitt Their Satanic Majesties Request (desember samme år), og senere kom The Whos album Tommy (1969) og Quadrophenia (1973). De to sistnevnte går også inn i sjangeren rockeopera. Og det var først etter disse albumene konseptalbum ble anerkjent som definisjon på slike album. Denne typen ble vanlig under sjangeren Progressiv rock som kom på 1970-tallet. Det ble kommersielt å gi ut konseptalbum. Noen eksempler for dette er Yes' Tales from Topographic Oceans, Pink Floyds The Dark Side of the Moon (1973), Wish Your Were Here (1975), Animals(1977) og The Wall (1979) samt Camels The Snow Goose (1975). Andrew Lloyd Webber brukte tyngre rockemusikk i sin musikal Jesus Christ Superstar (1970) som dermed også regnes som en rockeopera og et konseptalbum. King Crimson lagde en serie med konseptalbum om de fire elementene dette tiåret.

Disse albumene hadde primært temaer som sex, krig, tid, penger, død, fobier og fortolkninger av historier, men ettersom konseptalbumene ble mange gikk dette av moten, mye fordi låtskriverne ble for opptatt av helheten og hvilke temaer som skulle tolkes fremfor å sikre kvaliteten på hver enkelt sang. Konseptalbum forblir likevel forbundet med progressiv rock og progressiv metal, gjennom artister som Roger Waters, Dream Theater og Queensryche, og delvis Radiohead.