Zabriskie Point

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For musikkalbumet fra 1970 av samme navn, se Zabriskie Point (album).
Zabriskie Point
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1970
Prod.landUSA
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørMichelangelo Antonioni
ProdusentCarlo Ponti
ManusforfatterMichelangelo Antonioni
MusikkPink Floyd, Jerry Garcia
SjeffotografAlfio Contini
Foran kamera
MedvirkendeMark Frechette, Daria Halprin
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Zabriskie Point er en amerikansk spillefilm fra 1970 regissert av Michelangelo Antonioni. Filmen skildrer den kulturelle revolusjonen som skjedde i USA i perioden fra 1960 til 1970. Filmens handling er sympatisk bygget opp rundt et yngre par bestående av en idealistisk ung sekretær og en militant radikal som angivelig skal ha myrdet en politimann under en demonstrasjon.

Denne kultfilmen har Mark Frechette og Daria Halprin i hovedrollene, men ingen av disse hadde tidligere skuespillererfaring før filmen. Filmmanuset er skrevet av Antonioni, den italienske filmregissøren Franco Rossetti, den amerikanske filmdramatikeren Sam Shepard, den italienske forfatteren Tonino Guerra og Clare Peploe, som er kona til regissøren Bernardo Bertolucci. Filmen var den andre av tre engelskspråklige filmer som Antonioni hadde fått oppdrag i å lage av produsenten Carlo Ponti og som ble distribuert av MGM. De andre filmene var Blowup (1966) og The Passenger (1975).

Filmmusikken ble gitt ut på et album av samme navn og inneholder musikk fra flere artister som Pink Floyd, The Youngbloods, Kaleidoscope, Jerry Garcia, Patti Page samt The Grateful Dead. Låta You Got the Silver fra Rolling Stones ble for øvrig benyttet i filmen, men er ikke med på albumutgivelsen. Sangene av Pink Floyd, Jerry Garcia, og Kaleidoscope ble alle skrevet til formål å passe inn i filmen.

Zabriskie Point kostet rundt $7 millioner dollar å lage, men tjente kun $900,000 ved frigivelsen til kinosalene i USA. Kritikere var uenige om filmen samtidig som publikum og spesielt de som hørte naturlig inn under den kulturelle revoulsjonen stort sett ignorerte den.

Navnet til filmen refererer til stedet Zabriskie Point i Death Valley som er en dal i Mojaveørkenen i det sydlige California. Det var også her filmens kjente elskovsscene i ørkenen ble laget.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Harrison Ford har en ukreditert rolle som en av demonstrasjonsstudentene inne i politistasjonen.
  • Scener av bylandskapet i filmen Blade Runner er klipp hentet fra Zabriskie Point.
  • Etter filmen flyttet filmens to hovedskuespillere, Mark Frechette og Daria Halprin, inn i samme kollektiv i California. Halprin giftet seg for øvrig med Dennis Hopper i 1972, mens Mark Frechette i 1973 deltok i et bankran hvor medsammensvoren Christopher Thien ble drept. Frechette ble dømt til 15 år i fengsel, men døde under soning i 1975 av mistenkelige årsaker.
  • Beleiringen av universitetet ble filmet ved Contra Costa College i San Pablo.
  • Antonioni besøkte bandet The Doors mens de spilte inn L.A. Woman og vurderte å inkludere dem i filmen.
  • Pink Floyd-sangen Us and Them ble egentlig skrevet på piano av Richard Wright for filmen i 1969 under navnet «Violent Sequence». Michelangelo Antonioni avslo den på grunnlag av den var for ulik deres prosjekt knyttet rundt «Careful with That Axe, Eugene».[1] Denne sangen ble imidlertid lagt bort inntil The Dark Side of the Moon.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]