Hopp til innhold

Astronomy Domine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Astronomy Domine»
Sang med Pink Floyd
AlbumThe Piper at the Gates of Dawn
Utgitt5. august 1967
Innspilt11.–13. april 1967
SjangerPsykedelisk rock, space rock
LengdeFeil: ugyldig tid
Lengde4:12
SpråkEngelsk
PlateselskapColumbia Records
Komponist(er)Syd Barrett
Låtskriver(e)Syd Barrett
Produsent(er)Norman Smith
Anmeldelse(r)
Allmusic 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner lenke
Sanger på The Piper at the Gates of Dawn
«Astronomy Domine»
(1)
«Lucifer Sam»
(2)

«Astronomy Domine» er en sang fra det engelske bandet Pink Floyds debutalbum The Piper at the Gates of Dawn, utgitt i 1967. Sangen, som er albumets åpningsspor, er skrevet av Syd Barrett som også er hovedvokalist, mens Richard Wright synger harmoniene. «Astronomy Domine» er sammen med «Interstellar Overdrive» av bandets beste bidrag til undersjangeren space rock.

Sangen åpner med pipelyder som kan minne om morsekoder, og om lydene som ble fanget opp av radiomottakere under Sputnik 1s ferd rundt jorden i 1957. Bandets manager, Peter Jenner, ramser opp navn på stjerner gjennom en megafon slik at det kan høres ut som beskjeder fra en kontrollstasjon til en astronaut.

Trommene kommer drønnende inn, og et gitarriff repeteres. En pumpende og repetetiv basslinje følger på, sammen med et stemningsskapende Farfisaorgel i bakgrunnen. Sangen avsluttes med pipelydene fra begynnelsen, sammen med den repetetive basslinjen og Jenner med megafonen.

Teksten er ren science fiction, og en rekke himmellegemer nevnes, blant andre planetene Jupiter, Neptun og Saturn samt Uranus' måner Oberon, Miranda og Titania. Saturns måne Titan blir også nevnt.

Konsertfremføringer

[rediger | rediger kilde]

Pink Floyd spilte «Astronomy Domine» under nærmest samtlige av bandets konserter fra 1967 til 1971. Etter 1971 ble den neste gang spilt under bandets siste turné i 1994.

Offisielle utgivelser med konsertopptak av «Astronomy Domine»:

Personell

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]