Money

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Money»
Singel med Pink Floyd
AlbumThe Dark Side of the Moon
B-side«Any Colour You Like»
Format7" vinyl
Utgitt7. mai 1973
Innspiltjuni 1972–januar 1973
Sjangerprogressiv rock, hardrock, bluesrock
Lengde6:23
SpråkEngelsk
PlateselskapHarvest Records
Komponist(er)Roger Waters
Låtskriver(e)Roger Waters
Produsent(er)Pink Floyd
Anmeldelse(r)
Allmusic 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner lenke
Plass i kronologi
«Free Four» (1972)
«Money»
(1973)
«Time»
(1973)
Sanger på The Dark Side of the Moon
«The Great Gig in the Sky»
(5)
«Money»
(6)
«Us and Them»
(7)

«Money» er en sang av det britiske bandet Pink Floyd fra deres album The Dark Side of the Moon fra 1973. Sangen er skrevet av Roger Waters og var albumets eneste singel-hit i USA.

Struktur[rediger | rediger kilde]

«Money» går i 7/4 takt selv om gitaristen David Gilmour beskriver takten som 7/8 i dokumentarfilmen The Making of The Dark Side of the Moon. Dette er en noe uvanlig takt innen rock, da de fleste rockesanger går i 4/4 takt, av og til 3/4.

Under gitarsoloen skifter takten til 4/4, før den går tilbake igjen til 7/4 etter soloen. Dette ble gjort fordi Gilmour mente det ville bli for komplisert å lage en solo i 7/4. Kritikere har kommentert at denne dynamiske endringen gjør sangen spesiell, da tempoet er det samme under soloen som under versene, men endringen til 4/4 får sangen til å høres raskere ut under soloen. Dette skyldes endringen i bassgangen. Innledningsvis setter denne signaturen på melodien med den karakteristiske oppgangen på slutten av hver takt (4.-7. slag), men som i 4/4 kortes ned med tre slag og går over i en repeterende nedgang i hver takt som gir driv og til dels driver tempoet opp.

Teksten er en (selv)ironisk og sarkastisk kommentar til det moderne kapitalistiske og materialistiske samfunnet, og det henvises til «rikmannsfenomener» som å kjøpe sitt eget jetfly og sin egen fotballklubb. Lydeffekter som klirring av mynter og et kassaapparat høres i bakgrunnen gjennom mesteparten av sangen.

Sammen med The Beatles' «All You Need is Love» er dette den eneste sangen i 7/4 takt som har ligget høyt oppe på hitlistene i USA.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sangen ble skrevet i et midlertidig platestudio i hageskuret til Roger Waters, og Waters har beskrevet den originale demoen som «overpertentlig og svært engelsk», i stedet for den bluesaktige og transatlantiske inspirasjonen i albumversjonen.

«Money» ble i 1981 innspilt på nytt for utgivelsen av samlealbumet A Collection of Great Dance Songs, fordi Capitol Records nektet å gi lisensen til Columbia Records i USA. David Gilmour spilte inn hele sangen på nytt alene, det vil si alle trommene, gitarene, keyboard, bassgitaren og vokalen, og produserte sammen med James Guthrie. Dick Parry spilte derimot saksofon slik han hadde gjort på originalinnspillingen.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

Pink Floyd har spilt sangen på de fleste av sine konserter fra og med februar 1972, bortsett fra under The Wall-turneen. Både Gilmour og Waters har spilt sangen under sine soloturneer.

Offisielle utgivelser med konsertopptak av «Money»:

Dessuten ble «Money» fremført under Live 8-konserten i London i juli 2005, med samtlige originalmedlemmer og med Dick Parry på saksofon.

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1973 medvirker:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]