Wish You Were Here (Pink Floyd-sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Wish You Were Here»
Albumspor med Pink Floyd
AlbumWish You Were Here
Utgitt12. september 1975
Innspiltjanuar–juli 1975
SjangerProgressiv rock, folk rock
Lengde5:40
SpråkEngelsk
PlateselskapHarvest Records
Komponist(er)David Gilmour, Roger Waters
Låtskriver(e)David Gilmour,
Roger Waters
Produsent(er)Pink Floyd
Sanger på Wish You Were Here
«Have a Cigar»
(3)
«Wish You Were Here»
(4)
«Shine On You Crazy Diamond, Pts 6-9»

«Wish You Were Here» er en sang av det britiske bandet Pink Floyd, og tittelsporet på albumet Wish You Were Here fra 1975. Musikken er skrevet av David Gilmour og Roger Waters, mens Waters skrev teksten, som viser til bandets tidligere frontfigur, Syd Barrett.

Sangen ligger på 324.-plass på Rolling Stones liste over de 500 beste sangene noen gang.

Komposisjon[rediger | rediger kilde]

Sangen åpner med lyden av noen som skifter kanaler på en radio, og sangen glir over fra «Have a Cigar», som slutter på samme måte. Gilmour spiller gitarriffet i introduksjonen på en akustisk tolvstrengegitar, og lyden høres ut som om den kommer fra en gammel transistorradio, før mer fyldigere lyd blir lagt oppå. Denne delen av sangen ble mikset, slik at det høres ut som om gitaristen sitter i et rom og spiller i lag med radioen, og en kan i tillegg høre en svak hvining, som en har med radiostøy. Introriffet bli repetert flere ganger i sangen, blant annet når Gilmour spiller gitarsolo i lag med hans scatsynging. Mot slutten av sangen forsvinner musikken gradvis inn i lyden av vind, før han glir over i siste del av «Shine on You Crazy Diamond».

Helt på slutten av sangen kan en så vidt høre en fiolin, spilt av Stephane Grappelli. Han var i et annet studio på denne tiden, og Gilmour foreslo at de trengte litt «countryfele» mot slutten. Motvillig spilte Grappelli inn en liten snutt, men til slutt ble svært lite av dette tatt med. En svært kort bit av Grapellis fiolinsolo ble likevel med på sangen, og kan høres svakt rundt 5:21 på sangen. Bandet valgte likevel å ikke kreditere ham på omslaget, ifølge Waters fordi det ville være «en fornærmelse» mot Grapelli å kreditere ham for noe som var nesten umulig å høre.[1] Innspillingen av utgaven med den fulle fiolinsoloen til Grapelli ble lenge trodd å være tapt, men i 2011 ble den utgitt på Experience- og Immersion Box Set-utgavene av Wish You Were Here.[1]

Stemmene og orkestermusikken mellom «Have a Cigar» og «Wish You Were Here» ble tatt tilfeldig fra en lokal radiostasjon. Opptaket ble gjort ved hjelp av David Gilmours bilstereo. Musikken inkluderer et klipp av Tsjajkovskijs fjerde symfoni, et radiohørespill, og deretter gitarriffet.

Andre utgaver[rediger | rediger kilde]

«Wish You Were Here»
Singel med Pink Floyd
AlbumPulse
B-side«Coming Back to Life»
«Keep Talking»
FormatCD
Utgitt20. juli 1995
InnspiltInnspilt live
20. september,
Cinecittà, Roma.
Oktober 1994,
Earl's Court, London
SjangerProgressiv rock, folk rock
Lengde6:35
SpråkEngelsk
PlateselskapEMI
Komponist(er)David Gilmour, Roger Waters
Låtskriver(e)David Gilmour, Roger Waters
Produsent(er)James Guthrie, David Gilmour
Plass i kronologi
«High Hopes»/«Keep Talking»
(1994)
«Wish You Were Here»
«Louder Than Words»
(2013)
Sanger på Pulse
«Eclipse»
(21)
«Wish You Were Here»
(22)
«Comfortably Numb»
(23)

«Wish You Were Here» ble gitt ut på samleplatene A Collection of Great Dance Songs og Echoes.

Konsertutgaver av sangen ble gitt ut både på Delicate Sound of Thunder og P*U*L*S*E, og den siste versjonen ble i tillegg gitt ut som singel i 1995.

«Wish You Were Here» ble først spilt på konserter under turneen i 1975, sammen med resten av albumet. På enkelte av disse konsertene brukte Mason en virkelig transistorradio i starten av sangen. Deretter ble sangen spilt på alle konsertene av Pink Floyd fra 1987 til 1994. I tillegg ble sangen spilt på soloturneene til Waters og Gilmour, og en versjon ble gitt ut på Waters' konsertalbum In the Flesh Live i 1999. Sangen ble også spilt da Pink Floyd ble gjenforent under Live 8 sommeren 2005.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Mange artister har spilt denne sangen i etterkant, blant annet Sparklehorse (sammen med Thom Yorke fra Radiohead), The Flaming Lips, Wyclef Jean, Catherine Wheel, Rasputina og Avenged Sevenfold.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Wish You Were Here: Pink Floyd jam with Stéphane Grappelli, 1975». DangerousMinds. 26. april 2013. Besøkt 11. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]