Hopp til innhold

Have a Cigar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Have a Cigar»
Singel med Pink Floyd
AlbumWish You Were Here
B-side«Shine On You Crazy Diamond Pt. 1» (Europa)
«Welcome to the Machine» (USA)
Utgitt15. november 1975
InnspiltJanuar–juli 1975
SjangerProgressiv rock, funkrock, bluesrock
Lengde00:05:08
Lengde5:08
SpråkEngelsk
PlateselskapColumbia Records
Låtskriver(e)Roger Waters
Produsent(er)Pink Floyd
Plass i kronologi
«Us and Them»
(1974)
«Have a Cigar»
«Another Brick in the Wall Part 2»
(1979)
Sanger på Wish You Were Here
«Welcome to the Machine»
(2)
«Have a Cigar»
(3)
«Wish You Were Here»
(4)

«Have a Cigar» er en sang av Pink Floydalbumet Wish You Were Here, utgitt i 1975. Sangen er skrevet av Roger Waters og sunget av «gjestevokalist» Roy Harper[1]. På LP-utgivelsene er dette åpningslåten på side to, og på CD-ene er den spor nummer tre. Sangen er fem minutter og åtte sekunder lang.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Teksten er en bitende kritikk av musikkbransjens grådige, ignorante og dobbeltmoralske elementer. Toppsjefene i plateselskapene beskrives som en blanding av kyniske, ignorante, uvitende og uinteresserte. En av linjene i sangen omtaler en sjef som ikke har forstått at ingen i bandet faktisk heter Pink Floyd:

«The band is just fantastic, that is really what I think, oh by the way, which one's Pink?»
(Bandet er fantastisk, det mener jeg virkelig. Men forresten, hvem av dere er Pink?)

Musikken er en slags funk og rock-blanding, der bass og trommer skaper en «groove» mens synthesizeren og gitaren spiller et melodisk riff. Sangen slutter med en gitarsolo som, ved hjelp av lydeffekter, til slutt høres ut som om den kommer fra en radio. Noen skifter så kanal på «radioen», og sangen går så sømløst over til albumets tittelspor «Wish You Were Here».

Opprinnelig skulle Roger Waters selv synge sangen, men han hadde noen små problemer med stemmebåndet sitt etter innspillingen av «Shine On You Crazy Diamond», og David Gilmour ville ikke synge den. Roy Harper holdt på med innspillingen av sitt album HQ i studio 2 i Abbey Road Studio på samme tid som Pink Floyd skulle spille inn sangen i studio 3. Gilmour gikk til Harper og spurte om han ville gjøre et forsøk på en sang de trengte vokal på, noe Harper takket ja til. Waters angret senere på at han ikke sang låten selv[2]. Dermed ble «Have a Cigar» en av kun to Pink Floyd-sanger med hovedvokal av en person utenfor bandet. Den andre sangen er «The Great Gig in the Sky» med Clare Torry.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

Sangen ble spilt under Pink Floyds turneer i 1975 og 1977. Under fremføringene i 1975 og 1977 sang Roger Waters hovedvokal, og David Gilmour bidro som støttevokalist. Roy Harper var med på en fremføring av sangen, nemlig under bandets konsert på Knebworth-festivalen i 1975[1].

Det finnes ingen offisielt utgitte konsertopptak av sangen.

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1975 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata