Madison (Wisconsin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Madison
Madison

Flagg

Land USA USA
Delstat Wisconsin Wisconsin
Fylke Dane
Tidssone -6
Areal 136,3 km²
Befolkning 236 901 (2011)
Høyde 873±1 fot
Politikk
Borgermester Paul Soglin

Madison er hovedstaden og den nest største byen i delstaten Wisconsin og hovedsete for Dane fylke. Den ligger sør i staten, omtrent 120 km vest for Milwaukee. Folketallsestimatet for 2005 er 221 735 innbyggere.

Byen ble etablert i 1836 av tidligere dommer James Duane Doty som kjøpte opp myrområdet og jobbet intenst med å få byen hans til å bli hovedstad. Byen var base for unionsstyrkene i Wisconsin under den amerikanske borgerkrig. Gjennom hele 1900-tallet har byen hatt en solid vekst i befolkningen.

Sentrum av byen ligger mellom to store innsjøer, Lake Mendota og Lake Monona som sammen med Lake Waubesa sør for byen og den lille Lake Wingra gir byen navnet «Byen med de fire innsjøer».

De største arbeidsgiverne i Wisconsin er offentlige. Noe av dette er knyttet til funksjonen som delstatshovedstad, men den største avdelingen av Universitet i Wisconsin med over 40 000 er også viktig. Ellers er det en rekke teknologibedrifter i byen. Byen betjenes av lokalflyplass og jernbane, dog ikke av passasjertog.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Madison. Delstatsforsamlingen i bakgrunnen