A Saucerful of Secrets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
A Saucerful of Secrets
Studioalbum med Pink Floyd
FormatLP, 8-spor, kassett (1968)
CD (1987)
Utgitt29. juni 1968
InnspiltApril, desember 1967
januar-april 1968
Abbey Road
SjangerPsykedelisk rock, Progressiv rock
Lengde39:25
PlateselskapColumbia/EMI Storbritannia
Capitol USA
Produsent(er)Norman Smith
Plass i kronologi
The Piper at the Gates of Dawn
(1967)
A Saucerful of Secrets
(1968)
Music From the Film More
(1969)
Singler fra A Saucerful of Secrets
«Let There Be More Light»
 • Utgitt: 19. august 1968

A Saucerful of Secrets, utgitt 29. juni 1968, er Pink Floyds andre studioalbum. Det er det eneste Pink Floyd-albumet hvor alle de fem medlemmene i bandet medvirket, men den tidligere frontfiguren Syd Barretts rolle var begrenset. Han laget bare en av låtene på platen, det siste sporet «Jugband Blues». Ellers spiller han gitar på et par andre spor. Barretts mentale helse, angivelig på grunn av LSD-misbruk, var så dårlig at trommeslager Nick Mason fikk hentet inn bandets venn David Gilmour til å bidra med gitar og vokal i januar 1968.

Etter en stund lot de andre være å plukke opp Barrett når de skulle spille konserter, men de håpet fremdeles at han kunne bidra på platene, først og fremst som låtskriver. Etter at det heller ikke viste seg å være en gunstig løsning ble de gjenværende medlemmene, Barrett og managerne Andrew King og Peter Jenner enige om at Barrett skulle forlate bandet. King og Jenner fulgte med Barrett, fordi de ikke hadde noen tro på at de andre medlemmene skulle få suksess på egen hånd.

Bandet spilte også inn to andre låter av Syd Barrett til albumet, men Roger Waters mente at «Scream Thy Last Scream» og «Vegetable Man» hadde for dystre tekster. De er senere gjort tilgjengelige blant annet via Internett, selv om de aldri har blitt offisielt utgitt. Barrett jobbet også med en fjerde sang til albumet,«Have You Got it Yet?», som han stadig vekk endret tekst og melodi til da bandet forsøkte å øve den inn.

Roger Waters og Richard Wright tok hovedansvaret med å lage låter ettersom Barrett var forsvunnet. Etter å ha innsett at de var dårlige til å kopiere Syd Barrett, ble låtene på dette albumet mer eksperimentelle. Waters-komposisjonen «Set the Controls for the Heart of the Sun» har helt siden albumet ble utgitt vært en populær sang blant Pink Floyd-fansen. Med Nick Masons Østen-inspirerte perkusjonsspill og Waters's bassriff er den utvilsomt en av bandets mest særegne låter. Teksten ble inspirert av kinesiske dikt. På Roger Waters' soloturné mellom 19992002 hadde han suksess med en nyarrangert versjon av sangen. Den ble plukket ut på Echoes i likhet med «Jugband Blues».

Teksten på «Let There Be More Light» ble inspirert av flere bøker som omhandler science-fiction.

Albumets tittelspor var den første Pink Floyd-sangen der David Gilmour begynte å finne sin stil som bandets nye gitarist. Det var i mange år en av bandets live-favoritter.

«A Saucerful of Secrets» er det eneste albummet fra Pink Floyd som ikke kom inn på de amerikanske albumlistene, mens det nådde en 9.-plass i Storbritannia.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

 1. «Let There Be More Light» (Waters) – 5:38
  • Ledende vokal: Rick Wright, David Gilmour, Roger Waters
 2. «Remember a Day» (Wright) – 4:33
  • Ledende vokal: Rick Wright
 3. «Set the Controls For the Heart of the Sun» (Waters) – 5:28
  • Ledende vokal: Roger Waters
 4. «Corporal Clegg» (Waters) – 4:13
  • Ledende vokal: David Gilmour, Roger Waters, Rick Wright
 5. «A Saucerful of Secrets» (Wright/Waters/Mason/Gilmour) – 11:57
  • «Syncopated Pandemonium» (03:57)
  • «Storm Signal» (07:16)
  • «Celestial Voices» (10:14)
 6. «See-Saw» (Wright) – 4:36
  • Ledende vokal: Rick Wright
 7. «Jugband Blues» (Barrett) – 3:00
  • Ledende vokal: Syd Barrett
 • Etter «Jugband Blues" kommer en liten sang på et halvt minutt som en fortsettelse av albumets siste sang. Av enkelte kilder har den fått navnet «What Exactly Is A Dream?» og regnes av de samme kildene som et skjult spor. Den synges av Syd Barrett.

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]