A Saucerful of Secrets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Saucerful of Secrets
Studioalbum med Pink Floyd
FormatLP, 8-spor, kassett (1968)
CD (1987)
Utgitt29. juni 1968
InnspiltApril, desember 1967
januar-april 1968
Abbey Road
SjangerPsykedelisk rock, Progressiv rock
Lengde00:39:25
Lengde39:25
SpråkEngelsk
PlateselskapColumbia/EMI Storbritannia
Capitol USA
Produsent(er)Norman Smith
Plass i kronologi
The Piper at the Gates of Dawn
(1967)
A Saucerful of Secrets
(1968)
Music From the Film More
(1969)
Singler fra A Saucerful of Secrets
«Let There Be More Light»
 • Utgitt: 19. august 1968

A Saucerful of Secrets, utgitt 29. juni 1968, er Pink Floyds andre studioalbum. Det er det eneste Pink Floyd-albumet hvor alle de fem medlemmene i bandet medvirket, men den tidligere frontfiguren Syd Barretts rolle var begrenset. Han laget bare en av låtene på platen, det siste sporet «Jugband Blues». Ellers spiller han gitar på et par andre spor. Barretts mentale helse, angivelig på grunn av LSD-misbruk, var så dårlig at trommeslager Nick Mason fikk hentet inn Barretts venn David Gilmour til å bidra med gitar og vokal i januar 1968.

Syd Barretts atferd ble stadig vanskeligere for de andre bandmedlemmene å forholde seg til og etter en stund lot de være å ta med Barrett når de skulle spille konserter. Et forslag var at Barrett fremdeles kunne bidra, men først og fremst som låtskriver. Dette viste seg å ikke fungere, så resten av medlemmene, Barrett og managerne Andrew King og Peter Jenner ble enige om at Barrett skulle forlate bandet. King og Jenner fortsatte som managere for Barrett, fordi de hadde større tro på at han, og ikke Pink Floyd, ville lykkes i musikkbransjen.

To andre låter av Syd Barrett, «Scream Thy Last Scream» og «Vegetable Man», ble spilt inn og planlagt utgitt på singel. Plateselskapet EMI la ned veto mot dette og låtene ble heller ikke inkludert på albumet da Roger Waters mente at hadde for dystre tekster. Alle forsøk på offisielle utgivelser av låtene ble i årevis blokkert av bandmedlemmene, men det har lenge eksistert bootleg-utgivelser og senere som nedlasting via Internett. Begge låtene ble første gang offisielt utgitt i 2016 på samleboksen The Early Years 1965–1972. Barrett jobbet også med en fjerde sang til albumet, «Have You Got it Yet?», som han stadig vekk endret tekst og melodi til da bandet forsøkte å øve den inn.

Roger Waters og Richard Wright tok hovedansvaret med å skrive låter. Etter å ha innsett at de var dårlige til å kopiere Syd Barrett, ble låtene på dette albumet mer eksperimentelle. Waters-komposisjonen «Set the Controls for the Heart of the Sun» har helt siden albumet ble utgitt vært en populær sang blant Pink Floyd-fansen. Med Nick Masons Østen-inspirerte perkusjonsspill og Waters' bassriff er den utvilsomt en av bandets mest særegne låter. Teksten ble inspirert av kinesiske dikt. På Roger Waters' soloturné mellom 19992002 hadde han suksess med en nyarrangert versjon av sangen. «Set the Controls for the Heart of the Sun» og «Jugband Blues» fra dette albumet ble også inkludert på samlealbumet Echoes: The Best of Pink Floyd.

Teksten på «Let There Be More Light» ble inspirert av flere bøker som omhandler science-fiction. Albumets tittelspor var den første Pink Floyd-sangen der David Gilmour begynte å finne sin stil som bandets nye gitarist. Det var i mange år en av bandets live-favoritter. «A Saucerful of Secrets» er det eneste albummet fra Pink Floyd som ikke kom inn på de amerikanske albumlistene, mens det nådde en 9.-plass i Storbritannia.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

 1. «Let There Be More Light» (Waters) – 5:38
  • Hovedvokal: Rick Wright, David Gilmour, Roger Waters
 2. «Remember a Day» (Wright) – 4:33
  • Hovedvokal: Rick Wright
 3. «Set the Controls For the Heart of the Sun» (Waters) – 5:28
  • Hovedvokal: Roger Waters
 4. «Corporal Clegg» (Waters) – 4:13
  • Hovedvokal: David Gilmour, Roger Waters, Rick Wright
 5. «A Saucerful of Secrets» (Wright/Waters/Mason/Gilmour) – 11:57
  • «Syncopated Pandemonium» (3:57)
  • «Storm Signal» (7:16)
  • «Celestial Voices» (10:14)
 6. «See-Saw» (Wright) – 4:36
  • Hovedvokal: Rick Wright
 7. «Jugband Blues» (Barrett) – 3:00
  • Hovedvokal: Syd Barrett
 • Etter «Jugband Blues" kommer en liten sang på et halvt minutt som en fortsettelse av albumets siste sang. Av enkelte kilder har den fått navnet «What Exactly Is a Dream?» og regnes av de samme kildene som et skjult spor. Den synges av Syd Barrett.

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]