Hopp til innhold

Portsmouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Portsmouth

Flagg

Kart over Portsmouth
Vist i England

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionSørøst-England
Adm. grevskapIntet
Seremonielt grevskapHampshire
StatusEnhetlig myndighet og by (city))
Adm. senterPortsmouth
Retningsnummer023
Areal40,25 km²
Befolkning188 731 (2002)
Bef.tetthet4 688,97 innb./km²
ONS-kode00MR
Kart
Portsmouth
50°48′21″N 1°05′14″V

Portsmouth er en by og enhetlig myndighet i Hampshire i det sørøstlige England. Byen ligger sørkysten av England. Byen har ca. 186.000 innbyggere. Byen ligger på Portsea Island der Solenten munner i Den engelske kanal. Øya er en av de mest tettbefolkete områder i Europa.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Området har vært befolket i lang tid, for eksempel med den romerske havna Portus Adurni ved Portchester, noe nord for Portsmouth. Byen ble sannsynligvis grunnlagt i 1180 av den normanniske greven Jean de Gisors, tidligere dateringer er usikker på grunn av lite dokumentasjon fra denne tiden. Byen fikk sin første Royal Charter i 1194 av Rikard Løvehjerte med rettigheter å holde marked og ble dermed en borough.

Round Tower, en av de eldste forsvarsanlegg i Portsmouth ble bygget i 1418.

Allerede rundt 1200 benyttet kong Johan havna for å bygge skip til en planlagt invasjon av Normandien. En hospital ble etablert, og byen var utgangspunkt for Englands tropper i krigen mot Frankrike. Det førte til at byen ble angrepet og ødelagt gjentatte ganger av franskmennen gjennom 1300-tallet.

Under kong Henrik V tidlig på 1400-tallet begynte man å bygge forsvarsanlegg og byen ble nå for alvor etablert som hjemmehavn for Englands sjøfosvar. På 1600-tallet tok landets marine form. Byens betydning er tett knyttet til den britiske marinens fremvekst under både mange kriger, særlig Napoleonskrigen, men også i forbindelse med etablering av de britiske koloniene. Både dokkanlegg, skipsbygging og produksjon av deler for skipene løftet byens handel og produksjon. Den var en av de første plasser der man skiftet fra manufakur til industriell produksjon i begynnelsen av 1800-tallet nettopp for utrustning av Royal Navy.

I begynnelsen av andre verdenskrig var byen utsatt for en del tyske bombeangrep som skadet både havna, industri og den historiske bykjernen. Senere i krigen seilte invasjonsflåten til D-dagen for en stor del ut av Portsmouth. Genoppbyggingen av Portsmouth ble gjort til dels uten å ta hensyn til den historiske byen. Typiske boligblokker utenforbyen ble bygget. I nyere tid har man forsøkt å reversere noen av feilene fra denne tiden. Et signalbygg for Portsmouth ble den 170 m høye Spinnaker Tower i innseilingen til havna (ferdig 2005).

Lord Nelsons linjeskipet HMS «Victory» ligger i Portsmouth som museumsskip. Det var her at [[Henrik Wergeland]] ble inspirert til å skrive Den engelske Lods da han i 1831 besøkte byen.[1]

Byen Portsea i Australia er oppkalt etter øya Portsea som Portsmouth ligger på.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Fotballaget Portsmouth FC spiller i Football League 2, og har sin hjemmebane på Fratton Park.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]