Hopp til innhold

Mother (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Mother»
Sang med Pink Floyd
AlbumThe Wall
Utgitt1979
Innspiltapril–november 1979
SjangerProgressiv rock, folkrock
Lengde5:32
SpråkEngelsk
PlateselskapEMI
Komponist(er)Roger Waters
Låtskriver(e)Roger Waters
Produsent(er)Bob Ezrin, Roger Waters, David Gilmour
Sanger på The Wall
«Another Brick in the Wall Part 2»
(5)
«Mother»
(6)
«Goodbye Blue Sky»
(7)

«Mother» er en sang av det britiske bandet Pink Floyd, skrevet av Roger Waters. Den ble utgitt på albumet The Wall i 1979.

Komposisjon

[rediger | rediger kilde]

Sangen bygger seg gradvis opp fra en rolig intro med akustisk gitarstemme og en vokalstemme til å inkludere flere og flere instrument, som harmonium, piano, trommer, bass, vokalharmonier og elektrisk gitar. Sangen begynner med et tydelig inn- og utpust for det første verset begynner, sunget av Roger Waters. David Gilmour synger refrenget, før Waters følger etter med et nytt vers. Etter ennå et refreng, slutter sangen med en nedbygging og en ritardando, der Waters synger «Mother, did it need to be so high?»

Historien

[rediger | rediger kilde]

Som de andre sangene på The Wall, forteller «Mother» en del av historien til hovedrolleinnehaveren Pink. Sangen er en samtale mellom Pink (stemmen til Waters) og hans mor (stemmen til Gilmour). Vi får vite at hans mor er spesielt overbeskyttende, og uten å vite om det, gir hun sønnen nye mursteiner til muren som følge av dette. Hun insisterer på at Pink skal holde seg med henne, selv etter at han er voksen, og tåler ikke at Pink etterhvert blir eldre og forelsker seg.

Inspirasjon

[rediger | rediger kilde]

Mye av handlingen i The Wall er hentet fra Roger Waters sitt eget liv, særlig den delen om faren, som han mistet under et slag i Anzio i Italia under Andre verdenskrig. Men i motsetning til hva mange tror, hadde Waters et mye bedre forhold til sin egen mor enn det Pink har.

Filmversjonen

[rediger | rediger kilde]

Selv om sangen handler om forholdet mellom Pink og hans mor, omhandler filmklippet mer om Pink og hans kone. På slutten kan en se kona til Pink i et kjærlighetsforhold med lederen i en antikrigsgruppe.

Coverversjon

[rediger | rediger kilde]

Guns N' Roses' gitarist Slash spilte ofte «Mother» som intro til deres sang «Paradise City» på en del konserter.

Personell

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata