Interstellar Overdrive

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Interstellar Overdrive»
Instrumental med Pink Floyd
AlbumThe Piper at the Gates of Dawn
Utgitt5. august 1967
Innspilt16. mars 1967
SjangerPsykedelisk rock, progressiv rock, space rock, instrumental
Lengde9:41
PlateselskapEMI
Låtskriver(e)Syd Barrett, Nick Mason,
Roger Waters, Richard Wright
Produsent(er)Norman Smith
Sanger på The Piper at the Gates of Dawn
«Take Up Thy Stethoscope and Walk»
(6)
«Interstellar Overdrive»
(7)
«The Gnome»
(8)

«Interstellar Overdrive» er en psykedelisk rock instrumental-låt av Pink Floyd fra gruppens debutalbum The Piper at the Gates of Dawn, utgitt i 1967. Melodien er skrevet av Syd Barrett, Nick Mason, Roger Waters og Richard Wright og er albumets lengste låt med sine 9 minutter og 41 sekunder.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Dette var et av de første innspillingene av instrumental improvisasjon innenfor rock-sjangeren, og er sammen med «Astronomy Domine» et av Pink Floyds bidrag til undersjangeren space rock.[1] Instrumentalen gir et godt bilde av hva man kunne forvente av Pink Floyd under en konsert, men skiller seg likevel ut fra resten av låtene på albumet med sin frie form og jam session-lignende struktur.[2]

Et synkende gitarriff åpner låten, og resten av instrumentene kommer gradvis med. Riffet går over i improvisasjoner i forskjellige modalskalaer og raske toner fra orgelet. Etter et rolig mellomspill går låten over i et mindre strukturert og meget fritt parti, der tempoet varierer. Helt på slutten av låten kommer åpningsriffet tilbake, og spilles i gradvis synkende tempo før låten avsluttes.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

Konsertversjoner av «Interstellar Overdrive» varte ofte i over 20 minutter, og Pink Floyd spilte låten regelmessig frem til november 1970.[3] En nesten 17 minutter lang versjon av låten ble innspilt i januar 1967, og utgitt i redigert versjon på albumet Tonite Let's All Make Love In London i 1968. Da en nyutgivelse av albumet kom i 1990, var innspillingen i sin fulle lengde inkludert.

Personell[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]