Southampton Dock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Southampton Dock»
Sang med Pink Floyd
AlbumThe Final Cut
Utgitt21. mars 1983
InnspiltJuli-desember 1982
SjangerFolk rock
Lengde2:13
PlateselskapHarvest Records
Låtskriver(e)Roger Waters
Produsent(er)Roger Waters
Sanger på The Final Cut
«The Fletcher Memorial Home»
(8)
«Southampton Dock»
(9)
«The Final Cut»
(10)

«Southampton Dock» er en låt av det britiske rockebandet Pink Floyd, skrevet av Roger Waters. Låten er på albumet The Final Cut fra 1983. Waters synger og spiller både gitar og keyboard på låten. Det benyttes lydeffekter som måker som skriker gjennom sangen, og en kjeftende kvinne kan høres i bakgrunnen på en del av refrenget.

Tekst[rediger | rediger kilde]

Låten handler om Falklandskrigen, som Waters var sterkt mot. Sangen starter med «They disembarked in '45, and no-one smoked and no-one smiled...», en referanse til slutten av Andre verdenskrig. Refrenget henviser antakeligvis til Margaret Thatcher som står på havnen i Southampton («Southampton Dock») og vinker farvel til «guttene» (soldatene) som måtte sendes ut i krigen igjen. Roger Waters' har under konsertopptredener med «Southampton Dock» inkludert en ny tekstlinje, «Maggie, what have you done?» etter refrenget. Mange av de britiske soldatene som reiste ut i Andre verdenskrig reiste ut fra Southampton. Under Falklandskrigen i 1982 var Southamton igjen base, da de britiske soldatene skulle til Falklandsøyene i krig mot Argentina.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

I likhet med alle de andre sangene på det Waters-dominerte albumet, ble sangen aldri fremført live av Pink Floyd. Waters fremførte sangen på alle sine soloturneer; The Pros and Cons of Hitch Hiking,- Radio K.A.O.S.,- In the Flesh,- og The Dark Side of the Moon Live unntatt The Wall-turneen. Låten er med på konsertalbumet og konsertvideoen In the Flesh Live fra 2000. Under The Pros and Cons of Hitch Hiking, Radio K.A.O.S. og In the Flesh-turneene ble låten femført sammen med «Get Your Filthy Hands off My Desert» i en de facto medley. Låten ble derfor fremført i G-dur i stedet for den opprinnelige F-dur, slik at medleyen glir sømløst over fra «Get Your Filthy Hands off My Desert» og inn i «Southampton Dock» på den siste G-akkorden i førstnevnte låt. På The Dark Side of the Moon Live i 2006–2008 ble den fremført i F-dur, og ble spilt alene uten medley, og var dermed svært lik albumversjonen. På In the Flesh ble også sangen endret fra å involvere bare gitar og sang, til at det gjennom hele sangen ble benyttet korps-liknende tromming.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]