Southampton Dock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Southampton Dock»
Sang med Pink Floyd
AlbumThe Final Cut
Artist, bandPink Floyd
Utgitt21. mars 1983
InnspiltJuli-desember 1982
SjangerFolk rock
Lengde2.13
PlateselskapHarvest Records
Låtskriver(e)Roger Waters
Produsent(er)Roger Waters
Sanger på The Final Cut
«The Fletcher Memorial Home»
(8)
«Southampton Dock»
(9)
«The Final Cut»
(10)

«Southampton Dock» er en sang av det britiske rockebandet Pink Floyd, fra albumet The Final Cut fra 1983. «Southampton Dock» er, som alle andre sanger på albumet, skrevet av Roger Waters. Det er Waters som synger sangen og spiller gitar, og siden Richard Wright var blitt presset ut av bandet, spilte Waters også keyboard i sangen. Waters spiller alle instrumentene, samtidig som det er måker som skriker gjennom sangen, og en kjeftende kvinne kan høres i bakgrunnen på en del av refrenget.

Tekst[rediger | rediger kilde]

Sangen handler om Falklandskrigen, som Waters var sterkt mot. Sangen starter med «They disembarked in '45, and no-one smoked and no-one smiled...», en referanse til slutten av Andre verdenskrig. Refrenget er antakeligvis avledet Margaret Thatcher som står på havnen i Southampton («Southampton Dock») og vinker ha det til «guttene» (soldatene) igjen. Igjen måtte guttene sendes ut i krigen. Under Roger Waters' liveopptredener med «Southampton Dock», har han også inkludert en ny tekstlinje, «Maggie what have you done?» etter refrenget. Måkelydene under sangen viser hvor sangen er tatt opp. Southampton ble brukt under Andre verdenskrig som et sted hvor mange av de britiske soldatene reiste ut for å sloss i krigen mot tyskerne, men ble under Falklandskrigen i 1982 tatt i bruk igjen som base, da også de britiske soldatene som skulle sloss mot Argentina om Falklandsøyene, reiste fra Southampton.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

I likhet med alle de andre sangene på det Waters-dominerte albumet ble sangen aldri fremført live av Pink Floyd, men Waters fremførte sangen live på The Pros and Cons of Hitch Hiking,- Radio K.A.O.S.,- In the Flesh,- og Dark Side of the Moon Live-turneene sine, eller, kort sagt, alle soloturnéene sine unntatt The Wall-turneen. På konsertalbumet og konsertvideoen In the Flesh Live fra 2000, er sangen med. På The Pros and Cons of Hitch Hiking, Radio K.A.O.S. og In the Flesh ble sangen sunget sammen med «Get Your Filthy Hands off My Desert» i en de facto medley, og er derfor satt opp til G-dur, i stedet for F-dur, som sangen opprinnelig går i, for å passe inn sammen med Get Your Filthy Hands off my Desert, som går i G-dur, og sangen glir dermed pent over fra «Get Your Filthy Hands off My Desert» og inn i «Southampton Dock» på den siste G-akkorden i førstnevnte låt. På Dark Side of the Moon Live i 2006–2008 ble sangen derimot sunget i F-dur alene, og ble spilt alene uten medley, og var dermed svært lik albumversjonen. På In the Flesh ble også sangen endret fra å involvere bare gitar og sang, til at det gjennom hele sangen ble benyttet korps-liknende tromming.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]