Hopp til innhold

Animals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Animals
Pink Floyds «gris» flyvende over Battersea Power Station under en rekonstruksjon av Animals' coverbilde
Studioalbum med Pink Floyd
FormatLP, kassett, 8-spor (1977)
CD (1985)
Minidisc (1994)
Utgitt23. januar 1977
Innspiltapril–desember 1976, Britannia Row Studios, London
SjangerProgressiv rock
Lengde00:41:41
Lengde41:39
SpråkEngelsk
PlateselskapHarvest Records (UK)
Capitol Records (US)
Produsent(er)Pink Floyd
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Wish You Were Here
(1975)
Animals
(1977)
The Wall
(1979)
Singler fra Animals
«Pigs (Three Different Ones)» (promo)

Animals er det tiende studioalbumet fra Pink Floyd, utgitt 23. januar 1977. Konseptalbumet var det første albumet som ble innspilt i bandets eget studio, Britannia Row Studio[1]. Animals har ikke oppnådd like store salgstall som bandets to foregående album, Dark Side of the Moon og Wish You Were Here[2], men ifølge et estimat fra ChartMasters har albumet solgt over 12 millioner eksemplarer[3]. Albumet kom på 3.-plass på Billboard 200-listen i USA[4].

Plateomslaget er et bilde av en oppblåsbar gris som svever mellom to skorsteinspiper ved Battersea kraftstasjon, basert på en idé fra bandets låtskriver og bassist Roger Waters. Designet av omslaget er av Hipgnosis ved Storm Thorgerson og Aubrey Powell. Albumet ble remastret i forbindelse med utgivelsen av samleboksen Shine On i 1992. I 1994 ble remaster-versjonen tilgjengelig på egen CD.

Battersea kraftstasjon i London, som er avbildet på coveret til Animals.

Forberedelser

[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1974 ble det skrevet og fremført to nye komposisjoner, «Raving and Drooling» og «You Gotta Be Crazy». Den opprinnelige planen var at disse to låtene skulle være sentrale på bandets oppfølger-album til The Dark Side of the Moon, men Roger Waters ombestemte seg og ville skrive nye låter etter at musikkmagasinet New Musical Express hadde gitt begge de nye låtene dårlig omtale. Wish You Were Here ble utgitt uten noe materiale fra disse låtene. Begge låtene ble tatt frem igjen i 1976 og omskrevet slik at de skulle passe inn i Roger Waters' konsept for det nye albumet.

Roger Waters presenterte et mer eller mindre ferdig skrevet konsept, løst basert på George Orwells roman Kamerat Napoleon (eng: Animal Farm)[5]. Waters' tekster var blitt sterkt politiske og han sammenligner mennesker med tre typer dyr: hunder, griser og sauer. «You Gotta Be Crazy» ble omskrevet til «Dogs», der hundene representerer hensynsløse og grådige forretningsmenn. «Pigs (Three Different Ones)» er Waters' angrep på grisene – korrupte politikere, moralister og maktpersoner som manipulerer for å kontrollere samfunnet. «Raving and Drooling» ble omskrevet til låten «Sheep», hvor sauene er mennesker som lar seg styre og som tankeløst gjør alt hundene og grisene forteller at de skal gjøre. Albumet åpnes og avsluttes med to kjærlighetssanger, «Pigs on the Wing, Part 1» og «Pigs on the Wing, Part 2», som Waters skrev til sin daværende kone, Carolyne Christie.

Roger Waters skrev alle tekstene, og hans innflytelse ble stadig mer fremtredende. Bortsett fra «Dogs», der Gilmour er kreditert som medkomponist, er alle sangene kreditert Waters alene. Dette er det første Pink Floyd-albumet hvor Richard Wright ikke har bidratt til å skrive noen av sangene. Waters er også vokalist på samtlige spor, mens David Gilmour kun synger første del av «Dogs».

Innspilling

[rediger | rediger kilde]

I 1975 opphørte Pink Floyds studioavtale med EMI. Avtalen innebar at bandet fikk ubegrenset bruk av studiotid mot en redusert andel fra inntektene av platesalg[6][7]. Derfor kjøpte Pink Floyd et tre etasjers hus i Britannia Row 35 i Islington i nord-London, og bygde sitt eget platestudio. Studioet var klart i tide til at bandet i april 1976 kunne begynne innspilling av sitt tiende studioalbum i egne lokaler. Lydtekniker på albumet var Brian Humphries, som tidligere hadde jobbet med bandet på albumene More og Wish You Were Here. Etter innspillinger og overdubbinger fra april til desember 1976, med miksing og ferdigstilling av albumet tidlig i januar 1977, ble Animals utgitt 23. januar 1977.

Under innspillingen ble det stadig klarere at Roger Waters var den styrende kraften i bandet. Både David Gilmour og Rick Wright mislikte den dominerende rollen Waters hadde grepet, og var frustrerte over at deres ideer stadig oftere ble tilsidesatt av Waters[5].

Roger Waters og Nick Mason hadde ved en feiltakelse slettet en av David Gilmours gitarsoloer, så Snowy White ble invitert til studio. White spilte inn sin solo, men denne ble erstattet av en ny solo fra Gilmour på vinyl-utgivelsen. Snowy Whites bidrag ble i stedet benyttet på 8-spors-utgivelsen for å knyte sammen de to delene av «Pigs on the Wing», da slike 8-sporsbånd ikke var inndelt i to sider[1]. I tillegg til at Animals inneholder noen av David Gilmours beste prestasjoner som gitarist, spilte han også bass på de fleste låtene; den eneste låten Waters spiller bass på er «Dogs».

Plateomslag

[rediger | rediger kilde]
Foto av LP-platen med noe av omslaget.

Hipgnosis fikk i oppdrag av Roger Waters å lage et plateomslag som inkluderte Battersea kraftstasjon, som Waters passerte daglig på vei til studio. Oppdraget med å konstruere en gigantisk oppblåsbar gris ble gitt til det tyske selskapet Ballon Fabrik (som tidligere hadde konstruert Zeppelin-luftskip) i samarbeide med den australske kunstneren Jeffrey Shaw[8]. Grisen ble fylt med helium og manøvrert i posisjon 2. desember 1976, med en skarpskytter klar – i tilfelle grisen skulle slite seg løs. På grunn av dårlig vær ble fotograferingen avbrutt etter kort tid og videre fotografering ble utsatt til dagen etter. Men bandets manager Steve O'Rourke glemte å bestille skarpskytteren til neste forsøk. 3. desember ble flere bilder tatt, før grisen slet seg løs og forsvant opp mot skyene. Grisen fløy så over Heathrow, noe som forårsaket utsettelser og kanseleringer av flere flyavganger. Grisen landet etter hvert i Kent og ble funnet av en lokal bonde, som var forbannet fordi grisen hadde skremt opp kuene hans[9]. Grisen ble hentet og det ble satt i gang en tredje dag med fotograferinger uten at de greide å ta ett enkelt bilde de ble fornøyd med. Plateomslaget er derfor en blanding av to forskjellige bilder[10].

In the Flesh-turneen

[rediger | rediger kilde]

Snowy White og saksofonisten Dick Parry ble viktige gjesteartister på turneen In the Flesh, som ble gjennomført fra januar til juli 1977. White ble invitert etter at han deltok på innspillingen av Animals. Hans hovedoppgaver ble å avlaste Roger Waters på bass på låtene «Sheep», «Pigs (Three Different Ones)» og «Welcome to the Machine» og å støtte David Gilmour med utfyllende gitar - hovedsakelig på låtene «Pigs On the Wing (Part 2)», «Dogs», «Have a Cigar» og «Shine On You Crazy Diamond» samt å bidra med bakgrunnsvokal[11]. Parry spilte saksofon på låtene «Shine On You Crazy Diamond», «Money» og «Us and Them», slik han også gjorde på albuminnspillingene.

Roger Waters hadde begynt å distansere seg fra de andre, og ankom konsertene alene og forlot arenaene straks konsertene var over[5]. På slutten av turneen var det spesielt dårlig stemning innad i bandet, og den dårlige stemningen toppet seg på turneens siste konsert 6. juli 1977 på Olympiastadion i Montreal i Canada. Omtrent 30 minutter ut i konserten tente noen bråkmakere nær scenen på noe fyrverkeri mens Waters fremførte «Pigs on the Wing, Part 2». Waters ble mektig irritert, stoppet å spille og irettesatte bråkmakerne[11]. Litt over 20 minutter senere, under fremføringen av «Pigs (Three Different Ones)», var en av bråkmakerne tilsynelatende på vei opp mot scenen. Waters lokket ham til seg og spyttet på ham[12]. Waters var ikke den eneste i bandet som var lei av å spille på store arenaer, for David Gilmour nektet å komme på scenen for å fremføre et tredje ekstranummer. Han gikk i stedet ned blant publikum, gikk til lydmiksepulten og så på at resten av bandet spilte en blues-jam. Ekstranummeret varte i omtrent 15 minutter før lysene ble slått på og konserten ble avsluttet[11].

På hele In the Flesh-turneen ble det også lagt merke til at Roger Waters ropte ut tall under konsertene. Dette gjorde han når «Pigs (Three Different Ones)» ble spilt. De fleste gangene samsvarer Waters' tall med den kronologiske rekkefølgen for hver enkelt konsert – på den første konserten roper han «One!», på den andre «Two!», og så videre[13]. På noen av konsertene roper han i så tilfelle «feil» tall, av uvisse årsaker. En forklaring på hvorfor Waters ropte ut tall, var for å kunne identifisere eventuelle bootleginnspillinger av konsertene.

Etter avslutningen av Montreal-konserten og In the Flesh-turneen var Waters forferdet over sin egen oppførsel. Han og produsent Bob Ezrin diskuterte senere både hendelsen i Montreal samt Waters' følelse av det upersonlige ved å spille på store arenaer. Waters fortalte Ezrin at han ofte ønsket at det var en vegg mellom han og publikum. Waters benyttet disse hendelsene, tankene og følelsene som grunnlag for et nytt konseptalbum, The Wall[14].

Sporliste

[rediger | rediger kilde]

Alle tekstene er skrevet av Roger Waters.

 1. «Pigs on the Wing, Part 1» (Waters) – 1.25
  • Hovedvokal: Roger Waters
 2. «Dogs» (Gilmour/Waters) – 17.04
  • Hovedvokal: Roger Waters og David Gilmour

 1. «Pigs (Three Different Ones)» (Waters) – 11.21
  • Hovedvokal: Roger Waters
 2. «Sheep» (Waters) – 10.23
  • Hovedvokal: Roger Waters
 3. «Pigs on the Wing, Part 2» (Waters) – 1.24
  • Hovedvokal: Roger Waters

Personell

[rediger | rediger kilde]
Andre medvirkende

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]