Us and Them

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Us and Them»
Singel med Pink Floyd
AlbumThe Dark Side of the Moon
A-side«Time»
Format7"
Artist, bandPink Floyd
Utgitt4. februar 1974
Innspiltjuni 1972–januar 1973
Sjangerprogressiv rock, symfonisk rock, jazzrock
Lengde7.40 (albumversjon)
PlateselskapHarvest Records
Låtskriver(e)Richard Wright,
Roger Waters
Produsent(er)Pink Floyd
Plass i kronologi
«Time»/«Breathe»
(1973)
«Us and Them»
(1974)
«Have a Cigar»
(1975)
Sanger på The Dark Side of the Moon
«Money»
(6)
«Us and Them»
(7)
«Any Colour You Like»
(8)

«Us and Them» er en sang av det britiske progressive rock-bandet Pink Floyd. Den er en del av konseptalbumet The Dark Side of the Moon som ble utgitt i 1973. Sangen ble skrevet av Richard Wright og Roger Waters og sunget av David Gilmour. Den er 7 minutter og 40 sekunder lang, og dermed den lengste sangen på albumet.

Komposisjon[rediger | rediger kilde]

«Us and Them» er en ganske stille sang, og inneholder to saksofonsoloer. Midt i sangen er det en snakke-del, hvor Roger The Hat taler på bakgrunn av et intervju gruppa hadde om vold. Før den ble gitt ut, ble sangen kalt «The Violent Sequence».

Sangen beskriver menneskers tendens til å skille seg fra dem som er annerledes, i slike saker som krig, politikk og sosiale klasser. Den handler også om borgernes ønsker i forhold til myndighetenes handlinger, kampen mellom «Us and Them». Sangen har en jazz-stil som minner om 40-tallets rolige jazz-stil.

Melodien var opprinnelig komponert på piano av Richard Wright på bestilling for filmen Zabriskie Point i 1969. «Violent Sequence» refererer til dette. Regissøren Michelangelo Antonioni avviste melodien med begrunnelsen at den var for ulik Pink Floyds tidligere Careful with That Axe, Eugene, i henhold til hva Roger Waters senere erindret i et intervju i forbindelse med Dark Side of the Moon-innspillingen.[1] Antonionis reaksjon var «Den er vakker, men for sørgelig, ikke sant? Den får meg til å tenke på kirker». Sangen ble isteden lagt på vent inntil Dark Side of the Moon.

Den ble også gitt ut på nytt i 2001 på samlealbumet Echoes: The Best of Pink Floyd, hvor det er den syvende sangen på første CD.

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1973 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Making of The Dark Side of the Moon» Pt. 5 (Us and Them)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]