Psykisk lidelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Psykiske lidelser»)
Forståelsen av psykiske lidelser som illustrert i dette bildet; mania og melancholia, er feilaktig da dette bildet er en stereotypi på hva en psyksisk lidelse er.
Psykiske lidelser er mentale sykdommer og plager. Rundt én femdel av befolkningen vil til enhver tid lide av en psykisk lidelse.

Psykiske lidelser, eller mentale lidelser, er et samlebegrep for forskjellige lidelser og sykdommer som i første rekke rammer sinnet og bevisstheten og ikke den fysiske kroppen. Psykiske lidelser omfatter alt fra plager som enkle fobier og lettere depresjoner og angst til alvorlige sykdommer som schizofreni, paranoia og bipolar lidelse (manisk-depressiv lidelse). Psykiske lidelser påvirker blant annet oppførsel og væremåte, tanker (kognisjon) og følelser og kan få store følger for dagliglivet og omgivelsene. Psykiske lidelser kan skyldes arvelige, fysiokjemiske, psykologiske eller sosiale forhold.

Psykiske lidelser[rediger | rediger kilde]

Noen psykiske lidelser er:

Alvorlige psykiske lidelser der det foreligger vrangforestillinger og realitetsbrist kalles psykoser eller sinnssykdom. Psykopati er sinnslidelser eller personlighetsforstyrrelser med unormale avvik i vilje-, drifts- og følelseslivet.

Bruken av ordet lidelse kan diskuteres dersom pasienten selv ikke opplever å lide under tilstanden. For eksempel ble homoseksualitet fjernet fra lista over psykiatriske diagnoser, mens rusmiddelavhengighet og spilleavhengighet av mange ikke betraktes som lidelser eller sykdommer.

De psykiske lidelsene er klassifisert etter International Classification of Diseases and related health problems (ICD-10 kapittel V).

Psykiske lidelser i kunst- og kulturhistorien[rediger | rediger kilde]

Oppførsel som tyder på psykiske lidelser er kjent fra de eldste fortellingene vi kjenner til, og må betraktes som genuint menneskelig. Lidelsene er imidlertid blitt tolket og behandlet på forskjellig vis opp gjennom historien og i ulike kulturer. «Unormale» tilstander kunne for eksempel forklares som tegn fra gudene eller bekjempes med demonutdrivelser. Galleriet viser et tilfeldig utvalg historiske bilder som framstiller psykiske lidelser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]