Sauvignon blanc

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sauvignon Blanc)
Hopp til: navigasjon, søk
Sauvignon blanc
Sauvignon blanc
Vitis vinifera
Navn Sauvignon blanc
Også kjent som Sauvignon Bianco
Druetype Hvitvin
Opprinnelse Frankrike Frankrike
Hovedområde Bordeaux, Loire-dalen, Sør Afrika
Produksjon
Produksjon:
Andre opplysninger
VIVC [1] 10790
Et glass hvitvin

Sauvignon blanc er en hvit vindrue og kommer opprinnelig fra Loire i Frankrike, hvor den benyttes i en rekke av de mest populære tørre vinene. Den dyrkes over hele verden og har bidratt til å sette New Zealand på verdens vinkart, med en sterkt aromatisk, fruktig og perlende smak. Denne stilen er etter hvert plukket opp og brukt med hell i Chile og i enkelte kjøligere deler av Nord-Amerika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historisk sett har druen gitt best vin når den får vokse i Loiredalen. Men fra 1980-tallet plukket franskmennene opp nyutviklede metoder fra California, New Zealand og Australia. I den nye verden hadde de hatt stor suksess med å plukke druene på forskjellig tidspunkt og modningsgrad, gjæret og lagret på eikefat, for å få frem et rikere spekter av aromaer og mer tyngde.

Druens karakter[rediger | rediger kilde]

Den nye verdensmetoden med å plukke druer i forskjellige modningsfaser har vist seg å gi nye aromanyanser, samt større smakskonsentrasjon og variasjon. Disse vinene tåler lagring på eikefat godt og kan berike seg relativt lenge til hvitvin å være.

Fra områder hvor de ikke bruker eikefat, kan viner av druen bli både livlige, rene og forfriskende, og de smaker alltid umiskjennelig sauvignon blanc.

Akkurat som cabernet sauvignon har den en karakteristisk krydderaroma. Lukten blir ofte beskrevet som solbærblader og gress, den er lett å kjenne igjen uansett hvilket terroir den måtte vokse i.

Referanser[rediger | rediger kilde]